Imagini incomode: crucea și zvastica de pe cununiile lui Zelea Codreanu

Luna mai, încep căldurile. Creierii se pot cloci. Atunci voi iniția două rubrici noi: imagini incomode și texte incomode. Astfel salvăm neuronii.

În facultate am avut un prieten verde, admirator mare al cămășilor negre (la guler). Era mare admirator al legionarilor din anii 30, unul dintre cei contaminați deja de noua mișcare legionară românească, care căpătase amploare în anii 90.

I-am dat citate din Țuțea, căruia, vorba unui prieten: cei fără de minte i-au băgat mințile în cap în pușcărie… cum să devii antimsemit, ce Isus s-a născut la Fălticeni, spunea bătrînul.

În sfîrșit, după multe discuții și multă muncă de convingere, m-am lăsat păgubaș.

Sper acum să se uite la aceste două fotografii. Crucea și zvastica nu au ce căuta împreună. Modificarea cununiilor de nuntă este blasfemie. Invitația este un de un prost gust desăvîrșit. Aceste imagini sînt prea mult și pentru cei mai rîvnitori neolegionari. Dați un google după paginile lor, nu veți găsi aceste imagini, sînt foarte bine dosite. De ce? Pentru cei care știu istoria zvasticii și circulația simbolului prin cultura europeană a secolului trecut nu-i mare lucru să își răspundă la întrebare.

Să vedem și să ne minunăm.

Sursa: Adevărul

Se spune: despre morți numai de bine… Bine, dar despre cei care vor fi murit pe dinăuntru înainte de a fi morți?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Adrianisme, Dezbatere, dulce Românie, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

193 de răspunsuri la Imagini incomode: crucea și zvastica de pe cununiile lui Zelea Codreanu

 1. Despina zice:

  Si aceste lucruri sunt foarte bine dosite:
  http://miscarea.net/atitudinea-legionarilor.htm

  • Marius David zice:

   si care-i totusi chestiunea.
   am citit, ce vrea sa demonstreze textul, ca Zelea Codreanu a fost un fel de Maica Tereza in varianta romaneasca epntru evrei?
   sa fim seriosi.
   citim și citam propria propaganda despre citeva gesturi propagandistice?

   • adrian zice:

    am si eu o completare despre cat de „caritabili” au fost legionarii cu evreii, dar m-ai pus la moderare 🙂

   • Despina zice:

    Sigur, cand aderenta la teza va este atat de viscerala, nu veti putea considera orice alte nuante decat periferice, propagandistice… Dar cum la resorturile inimilor oamenilor nu aveti acces (si nici nu veti avea vreodata pe drumul spiritual pe care sunteti), nu aveti discernamantul sa judecati daca faptele mentionate sunt propaganda sau crez. Sincer, v-ati cam pus in locul lui Dumnezeu. Dezavuati ce e de dezavuat, tineti de bun ceea ce este bun. Unde nu sunteti sigur, mai bine taceti. E mai bine asa decat sa gresesti prin exces de zel(ea). Sau sa murdaresti si ceea ce este curat. Asa ar trebui sa fie la oamenii nascuti din nou, nu-i asa? Sa nu fim si noi tot un fel de legionari (cu duhul). Apropo, numai diavolii sunt legiune. Omul duhovnicesc = monos, monah.
    Va urez baptism perpetuu, ca este mult de spalat.

    • Adrian zice:

     Cam prea multa emotie, ca in cantecele alea legionare in care ba ei se cununau cu moartea, ba aveau numai gloante pentru tradatori (vezi Imnul tineretii legionare).
     Sentimentalismele astea ieftine au dus pana la urma la cununarea fortata a unora cu moartea, avand drept nasi pe legionari.
     Cum or fi ei, baptistii nu au impuscat pe nimeni la marginea drumului in numele Crucii. E ceva, sa inalti cruci in numele Crucii… Stiti cum l-au omorat studentii teologi legionari pe Stelescu? Au tras peste 100 de gloante in el, l-au taiat cu topoarele si la urma au incins o hora in jurul patului. Stelescu era in spital, probabil ca au vrut sa-l scape de toate suferintele… Intr-adevar, numele acestor criminali era ‘legiune’!
     Intr-adevar, numai dracii sunt legiune. Inclusiv cand isi pin ca firma numele unui arhanghel!
     Noi ce sa va uram? ‘Traiasca Legiunea, Arhanghelul si Capitanul’?!

     • Despina zice:

      Sunt tot atat de legionar cat si dumneavoastra. Un lucru, sigur, ne desparte: prea va plac judecatile pausale. Si asta se trage cum v-am zis, de la botez: atata timp cat va este doar un simbol nici nu e cu putinta sa aveti acces la taina persoanei, de aceea ratiunea dvs. tropaie si peste capete de drepti si peste nevrednici, incaltata fiind cu lucitoare cizme legionare.

     • adrian zice:

      Ce stiti dvs. ce cred eu despre botez?! In general, ma intreb ce stiti despre botez?!

      Mantuirea la pausal („a neamului”) se practica prin alte curti.
      Daca ratiunea mea tropaie, imi permit sa spun si eu ca ratiunea dvs. e in concediu de vreme ce justifica crima si jaful.

      Nu era vorba despre „taina persoanei”, ci de crime care se vor tainuite…
      Totul „e o taina” cand argumentele lipsesc.
      De-aia, „in mod tainic”, derbedeii cu mainile patate de sange ajung sa fie dati exemplu.

     • Despina zice:

      Linistiti-va! Mai bine spuneti o rugaciune inainte de a scrasni din taste!
      Va manifestati ca orice adept al political correctness care tot turuie despre iubire si umanism. Si cand ii dai replica si ii ceri sa nuanteze se inroseste, naduseste, umbla la diezi. Acum ii irumpe adevaratul chip. Noul inchizitor. Omul cel vechi, cum ar spune batranii vostri.
      Dumneavoastra condamnati raul in acelasi mod in care a fost facut.
      Dar semnul cel mai vizibil e incoerenta. Ii vobesti de persoana, raspunde despre organizatii. Ii spui de judecati pausale si raspunde despre catedrale. Generalizeaza si hiperbolizeaza. Nu vrea sa stea legat de subiect precum nici insectele rare din Galapagos la insectar. Aprinde focul la rug cu tot soiul de vreascuri-corecte-politic si nu are nici un dubiu cand te executa. El apara a(mic)devarul..
      Nu aveti iubire ci doar agenda. Si stiti de ce: Pentru ca legea iubirii si grija de persoana te face sa aperi ce e drept si sa infrunti raul cu armele luminii. Eu nu justific nimic din trecutul legionar si nu ii apar. Au avut intre ei criminali si au avut in mana dreapta carticica sefului de cuib in loc de Scripturi sau catehism. Dar cei drepti dintre ei au dat masura in puscarii. Si mai vine cate d’asta mic-mic si scuipa pe amintirea lor crezandu-se cavaler cruciat.Imi displac noii inchizitori precum toti nemernicii indiferent de culoare. Sunt atat de comunisto-legionari.

      • Marius David zice:

       Am spus, Despina, au fost legionari și legionari. Unii s-au trezit mai devreme, alții mai tîrziu. Discutăm ideea în sine.
       Nu sînt de acord că ideologia legionară a fost bună la început și a degenerat pe parcurs, a avut sămînța de rău, sub o acoperire ideologică și teologică fascinantă la început, dar a avut sămînța de rău din sămînță.
       Actele eroice pe care le-au săvîrșit în pușcării unii legionari nu se datorau faptului că erau legionari, ci faptului că au primit o foarte solidă educație creștină de la părinții, bunicii, preoții lor din satele din care proveneau.
       acolo a fost vîna adevărată a moralității și faptelor admirabile pe care le proslăvim acum.
       Să nu confundăm cauzele.

       Poate că dacă ne abținem de la acid și de la acest ton ascuțit și unii și alții, poate că această discuție ar deveni lămuritoare și foarte constructiv/instructivă și epntru unii și pentru alții.

       Spor. Eu am un drum greu înapoi mîiine.
       Aș aprecia o înmuiere a tonului, folosirea ironiilor ….doar dacă este absolut necesar 🙂 și discutarea pe informații, nu pe sentimente și senzații.

       Cu drag…
       pfiu… am uitat să-mi scot cravat la ora asta 🙂

     • adrian zice:

      Informatii zero.

      Discuti despre un fapt istoric si ti se rapsunde cu un imn. Arati mortii si ti se raspunde ca importanta e „persoana”. Vorbesti de fapte concrete si ti se recita un poem. Exact cum au facut politrucii cu camasa rosie sau verde, pentru care imnele de genul „aveam doar gloante pentru tradatori” tineau loc de argumentatie.
      Arati sangele de pe pereti si ti se raspunde ca esti corect politic. Arati crima si afli ca de fapt e o fapta de eroism. Ceea ce conteaza este metafora fara fond, poezia la o cafea. Sa iasa bine eseul, cu dantelarii, chiar acolo unde altii utilizau streangul.

      Metaforele nu tin loc de argumente.

      Nu eu am turuit despre iubire si umanism (reciti si vedeti daca am folosit astfel de expresii – nu va transferati obsesiile proprii asupra altora).
      Eu am venit cu date nu cu „vreascuri” poetico-smiandicoase. Imi dau seama ca nu sunteti obisnuita cu informatia concreta. Doare, nu-i asa?

      Cat despre „iubirea” pe care eu nu o am si dvs. dati pe dinafara, presupun ca este aceeasi iubire care i-a animat pe unii dintre camarazii dvs. sa apese pe tragaci.
      Cunoastem care sunt acele „arme ale luminii”, capabile sa faca tara asta „ca soarele sfant de pe cer”.
      Eu nu nadusesc si nu umblu la diezi. Vin cu argumente de bun simt, vin cu „bemoli” din arhive si din carti aparute ieri (din care cauza prespun ca nu ati avut timp sa le cititi).

      Incercati sa argumentati. Si pe cat posibil, nu mai copiati stilul (si chiar expresiile) lui Andrei Plesu.
      Si incetati cu teologhisirile ieftine. Cunosc „placile” pe care le tot puneti si limbajul „verde-ortodoxist” mai bine decat credeti. Suna a patefon interbelic cantand imnuri „crestin”-legionare din balconul Casei Verzi. Schimbati placa!

     • Despina zice:

      Nu faceti decat sa confirmati diagnosticul pus. Treceti pe langa ce am spus cu gratia rapidului prin gara Ciulnita. Nu stiu daca ati sesizat, dar eu nu ma razboiesc cu memoria sau istoria. V-am comunicat numai scarba fata de noii politriuci in care categorie, din nefericire, sa dea Domnul sa nu fie eshatologica aceasta nefericire, va incadrati. Nu faceti decat sa va folositi de suferinta, sange, morti pentru a va rezolva agenda. Compasiunea dumneavoastra (si aceasta doar mimata) este unidirectionala, memoria-selectiva, escamotati ce nu va convine (la cat de informat sunteti poate informati onorata audienta de toate abuzurile/maltratarile/crimele la care au fost supusi legionarii-ca miscare civica in anii 20, pana la poza cu punerea pirostiilor) doar ca sa va iasa rotund, pardon-patrat, teza. Problema cu dvs este ca va e drag sa asociati legiunea cu ortodoxia, nu-i asa, criminala, prin cazul Stelescu caci 2 din 10 (si nu toti, cum vreti sa dati impresia) erau la teologie. Apropo, seful lor Iosif Bozântan, era student la litere si poate stia si greaca veche si poate traducea din Cantarea Cantarilor …. si de aici continuati dumneavoastra silogismele dragi.
      Va intindeti concluziile pana acolo incat sa faceti de nedorit cinstirea cuvenita (si chiar cred ca asta doriti) unor oameni precum Gafencu, Ianolide, Sandu Tudor, Gherasim Iscu, Traian Trifan, Constantin Oprisan si multi, multi altii – Sfintii inchisorilor. Mi-e scarba de toti cei ce pomenesc de Iasi si acopera Pitestiul cu damful lor justitiar.
      Si toti cei sus mentionati au fost sinceri si curati in crezul lor (precum sinceri au fost multi din tinerii de 18-20 de ani care au sapat un Bumbesti-Livezeni care chiar credeau ca o noua Romanie construiau), dar mai apar tot felul de adrieni care pun totul de-a valma. Si mai au pretentia ca ne restituie adevarul.

      • George zice:

       Foarte bine spus! Devine agasanta morala marxistilor si neomarxistilor de rit mai nou.Felicitari pentru acuitate si acuratetea analizei.Obiectivitatea nu se gaseste nici la istoricii contemporani iar cei care au trecut in nefiinta lasa un gol de neinlocuit.E greu de inteles ca nu poti judeca acele vremuri dupa standardele acceptate in ziua de azi.Dar hai sa lasam ipocrizia la o parte.Sigur ca sint condamnabile cele 2-3 asasinate politice puse in seama lui CZ Codreanu dar daca le punem in balanta cu crimele savirsite pe comunistii veniti la putere dupa 6 martie 1945 sau cu cei 1100 de morti in” revolutia” din decembrie 1989 care tin de Ion Iliescu si ” cupola ” lui din fostul PCR iar partidul acestor criminali conduce Romania de 27 de ani , CZ Codreanu prin comparatie pare un prunc nevinovat , dragi neomarxisti !

     • adrian zice:

      Cred ca cu „scarba” de care vorbiti ati trecut deja intr-un alt registru „poetic”.
      Eu nu am spus ca mi-e scarba de dvs.
      Sa inteleg ca aceasta scarba (care se vrea rafinat-intelectuala) face parte din ansamblul trairilor dvs. mistice. Sa va fie de bine!

      Ca o paranteza, exista o diferenta, pe care nu o sesizati, intre ortodoxie si ortodoxism. Eu nu am atacat ortodoxia, ci ortodoxismul. Asta s-ar fi observat daca mai si citeati pe aici si prin alte locuri.

      Da, intre decemviri erau „doar” doi teologi, probabil ca terminasera teologie baptista. Imi amintesc insa coloanele de preoti defiland si salutand cu mana intinsa. Preoti baptisti, desigur…
      Da, imi aduc aminte de anii 20′ si de tribunalele care ii achitau sistematic pe cei care ar fi meritat ani buni de inchisoare (mai tarziu avea sa fie invers, unele tribunale ale lui Carol II aveau sa inventeze vini imaginare).
      Am vazut ca de la lectiile de „teologie in 20 de minute” ati trecut la cele de istorie (traiasca google!). Am impresia ca deja ati inceput sa va credeti un fel de sef de cuib (sau poate ca sunteti).
      Multumesc pentru referintele escatologice, dar viata mea nu e in mana dvs. (desi, in anumite conjuncturi national-funerare, nu e greu de ghicit ce mi-ar face „camarazii”). Ce ar fi sa va preocupati mai mult de destinul dvs. escatologic?!
      Inteleg ca tot din ratiuni escatologice resturile de creier improscate pe perete sunt pentru dvs. doar o fresca expresionista. Iar craniul gaurit de glonte, material didactic pentru facultatile de medicina.

      Avand in vedere scarba imensa pe care o simtiti ma retrag din orice discutie cu dvs. „Scarba” pe care o marturisiti poate deveni maligna si contagioasa.
      Deja „discutia” asta a consumat mai multi biti decat ar fi meritat. Va las sa le cantati „vesnica pomenire” camarazilor care „s-au dus pe totdeauana si n-or sa mai vina”.

      • Marius David zice:

       draga Adrian, de ce am eu impresia că pierzi timpul încercînd să convingi pe cineva care are presetate toate convingerile.
       Exact chestia de care ne acuză Despina, exact asta face.
       Dînsa a început cu concluziile. FAptele? Pot fi ignorate.
       De fapt Iorga a căzut pe spate şi s-a lovit la cap ca Eli din Scripturi.

    • Marius David zice:

     draga Despina,
     se pare că fiecare avem limitările noastre hermenutice,
     eu pe ale mele, tu pe ale tale.
     tine de istoria personala, de educație, lecturi, influențe, rude, în sfîrșit … mulți factori care ne determină ochelarii hermenutici asupra faptelor și persoanelor cu pricina.

     Ce mi se pare cel mai trist în tot comentariul tău este ultima frază, ironie fără sens. Încerci să aperi o chestiune ieșind din context și lovind în altă parte.
     Trist! penibil!

     • sobolanel zice:

      Doctrina legionara a fost prost mediatizata si-atat. Comunistii nu au avut cum sa recunoasca faptul ca politica dusa de legionari a fost una mult mai apropiata de socialism( evident ca nu am cum sa nu spun ca neo comunismul este forma suprema a democratiei)….. dar sa revin la legionari. Codreanu n-a facut altceva decat sa curete o clasa sociala. Ma refer la tigani, homosexuali. Din pacate el si toti adeptii miscarii legionare au fost si antisemiti, poate de-asta istoria i-a condamnat atat de aspru. Pe blog-ul meu am cateva postari in care se poate vedea ca legionarii au avut doar nesansa sa fie prost intelesi in epoca aceea si evident si dupa. Nimeni nu contesta actiunile lor deplasate, niste greseli ale istoriei in fond. Insa greselile pe care tiganii le-au facut ulterior eradicarii(daca pot sa spun asta) legionarilor? Oare nu era mai bine clasei sociale romane daca legionarii terminau ce au inceput cu tiganii? Oare Romania mai era perceputa azi ca popor de tigani? Repet, nu sunt intr-utotul de acord cu cea ce au facut si comis legionarii , dar n-am cum sa nu-mi pun intrebari(din pacate retorice). In fine, gasiti pe blogul meu una alta legat de asta.
      Scuze pentru cei ce se simt „atinsi” de comentariul meu…… de fapt n-am de ce sa-mi cer scuze ca urasc tiganii , dar o fac de complezenta. Al vostru extremist nationalist sobolanel

      • Marius David zice:

       Sobolanel.
       Tot nu pricep cum se poate împăca creştinismul cu ideea că ţiganii, homosexualii etc. trebuie exterminaţi?
       Ce înseamnă … „să ducă pînă la capăt”.
       Asta este cea mai bună probă a prostiei ideologice legionare,….. uite cum ajunge în mintea ta.
       QED!!!!

 2. Mircea zice:

  Cuvântul svastica îşi are originea în sanscrită suastika, însemnînd orice obiect benefic sau aducător de nororc şi în particular un semn făcut pe obiecte şi persoane pentru a indica norocul. Este format din su- (înrudit cu ευ- din greacă), care înseamnă „bine, bun” şi asti un rezumat verbal a rădăcinii ca „a fi”; astfel suasti înseamnă „a fi bine, stare bună”. Sufixul -ka formează un diminutiv, şi svastika putînd fi tradus efectiv prin „obiect mic asociat cu a fi bine”, în mare „portbonheur” sau „obiect aducător de noroc” . Sufixul -tika înseamnă şi semn. De aceea aparţinea cultului solar din epoca de bronz, şi apare în ţările în care a trăit rasa pelasgică, pe care o întâlnim de la începuturile ei şi pe teritoriul ţării noastre. Svastica este, în genere, semnul distinctiv al raselor ariene, şi în special al ramurei tracilor, din care se trage şi poporul român, prin daci. Pe teritoriul României, cele mai vechi semne ale svasticii au fost găsite în Transilvania, la Bod (Brenndorf), lângă Braşov, la Turda, dar şi în alte localităţi, datând din epoca pietrei. De la arieni svastica a trecut în cultul creştin, şi este forma primitivă a crucii. Cultul svasticii a continuat să existe şi în Dacia Romană. Astfel, pe o inscripţie a cohortei Dacice I, Aelia Dacorum, se găseşte semnul svasticii cu braţele spre răsărit. Ea a continuat să fie păstrată de popor de-a lungul timpului şi putea fi găsită pe monumente, pe cusăturile naţionale, pe podoabele bisericeşti vechi. Acoperământul mormântului Mariei de Mangop, a doua soţie a lui Ştefan cel Mare, din 1477, este împodobit cu svastici. Ele se găseau şi pe pictura bisericii Trei-Ierarhi din Iaşi.

  • Marius David zice:

   draga Mircea, multumesc pentru lamuriri, dar la vremea aceea zvastika fusese deja confiscata de nazisti,
   pe manastirile din Nordul Moldovei si la Trei Ierarhi din Iași, pe care o cunosc foarte foarte bine, erau si alte motive specificie romanesti, care ar fi putut fi puse acolo.
   Pariez ca vor fi citiva dreptateci socati de aceste imagini ascunse publcului pina acum. La fel cum sint socati acum de descoperirea ca Marino a fsot colaborator al securitatii.
   Multe suprize ne ofera istoria, nu/i asa?
   multumesc pentru efortul de documentare, este interesant ce spui

  • Mihai-Sorin zice:

   Mircea,
   esti Mircea C. ?

 3. adrian zice:

  Desigur, dupa unii, legionarii i-au iubit mult pe evrei, le duceau mancare acasa si le cantau cantece de leagan inainte de culcare.

  Ar fi de ajuns sa parcurgem legislatia antisemita emisa in timpul guvernului national-legionar (mai corect, national-funerar, dat fiind ca principala preocupare a incompetentilor ministri legionari era organizarea de marsuri funebre).
  Pentru astfel de propagandisti ai minciunii, reamintesc cateva evenimente, dovada a „dragostei crestinesti” purtate de legionari evreilor (ma refer strict la perioada sept 1940-ian 1941):
  -5 oct 1940, exproprierea proprietatilor imobiliare detinute de evrei;
  -12 nov 1940, exproprierea terenurilor forestiere detinute de evrei;
  -4 dec 1940, exproprierea companiilor de navigatie detinute de evrei;
  -in 5 oct 1940, au fost numiti „comisarii de romanizare”, care aveau sarcina de a obliga companiile sa concedieze angajatii evrei si directorii straini.
  Multi proprietari evrei au fost siliti (de multe ori „convinsi” de politia legionara) sa-si vanda proprietatile unui comisar de romanizare (de cele mai multe ori acesta era legionar). Desigur, ca o manifestare a „dragostei crestine”, nu-i asa?!
  Exista probe clare ca in dimineata de 22 ianuarie 1941 (in timpul rebeliunii) legionarii au ucis 120 de evrei, au jefuit si au dat foc la case locuite de evrei.

  Dar haideti sa vedem ce gandea chiar liderul lor, CZC, in vestita sa carte „Pentru legionari”, editia din 1936, Sibiu:
  -p.10: ‘Fiecare jidan, comerciant, intelectual sau bancher-capitalist, in raza sa de actiune, era un agent al acestor idei revolutionare anti-romanesti’ (retineti formularea: FIECARE)
  -p.15: Iasul se afla ‘sub ‘nemiloasa cotropire jidaneasca’
  -p.17: munictorii ‘ar fi devenit robii celei mai murdare tiranii: tirania talmudica, jidaneasca’
  -la pp.25-26, o blasfemie: CZC reproduce Crezul Socialismului National-Crestin (compus de Pancu); „crezul” copiaza stilul Crezului niceean, cum ar fi: „Cred intr-unul si nedespartit Stat Roman… datatorul de drepturi egale”, „Si intr-unul mare si puternic parinte al muncitorilor si Rege al taranilor…”, „Marturisesc alegerea ministrilor de catre Camera, suprimarea Senatului”, „Astept invierea constiintei nationale”. „Crezul” se termina cu „Amin!”
  -pp.52-60 CZC reproduce un articol extrem de violent al lui AC Cuza (‘Stiinta antisemitismului’), cu care se declara solidar si in care, printre multe alte mizerii, sta scris (p.59): „eliminarea jidanilor din mijlocul celorlalte popoare, punand capat existentei lor nefiresti, parazitare…”
  -la p.62 CZC arata care erau scopurile Asociatiei Studentilor Crestini si publica ‘Angajamentul de onoare’ in care se stipula ca ei lupta pentru ‘apararea patriei noastre in contra cotropirei jidovesti’ (primul care semneaza agngajamentul este CZC).

  In continuare, citez pe sarite, exemplele de ‘dovada’ a ‘dragostei crestine’ pentru evrei sunt aproape pe fiecare pagina:
  -p.307: omul nou, eroul legionar ‘va sti sa rezolve si problema jidaneasca’
  -p.311: lupta neamului ‘contra poporului jidanesc’ s.a.m.d

  Cam asa gandea seful legiunii (personaj iconografic pentru unii, vezi http://www.dezvaluiri.ro/exclusiv/5127-icoana-fascistului-corneliu-zelea-codreanu-la-mnstirea-sfinii-voievozi-din-slobozia.html).

  Ca fapt divers: statul national-legionar a interzis cultele neoprotestante (prin Hotararaea Ministrului Cultelor si Artelor Radu Budisteanu – legionar! – din 9 septembrie 1940).

 4. adrian zice:

  Incepand cu 1920, svastica este simbolul Partidului Nazist. Nunta lui CZC are loc in 1925.
  Daca dorea sa reproduca svastica populara sau cea de pe mormantul Mariei de Mangop, putea foarte usor sa foloseasca o reprezentare de alt gen a svasticii (este de discutat daca simbolurile de pe mormantul Mariei de Magop pot fi asimilate svasticii, avand in vedere ca acolo se gasesc si alte simboluri decorative – http://lupta-ns.blogspot.com/2010/04/svastica-in-spatiul-romanesc.html). De ce nu a ales chiar modelul de svastica de pe mormantul Mariei de Mangop? Sau un alt model popular (poate ca nu era cunoscut mormantul in 1925)?

  Sa nu trecem cu vederea contextul. Suntem in 1925, in plin avant al fascismului si nazismului.
  Daca eu infiintez acum un partid, sa zicem social-democrat, si-mi aleg ca simbol „trei trandafiri”, oare cu cine voi fi asimilat?! Desigur, voi spune pe urma ca trandafirul este un vechi simbol romanesc, ca se gaseste pe toate broderiile populare, ca toti cavalerii il purtau ca simbol al dragostei pure si, de ce nu?, ca bunica mea gatea o excelenta dulceata de trandafiri…

  Si chiar si in acest cazul „originii ariene” a svasticii, ce canon i-a dat voie lui CZC sa modifice dupa voie cununiile de casatorie?!

  • Marius David zice:

   lămuritor!
   Tocmai mi-ai adus aminte de MAzăre. Verdele uniformei lui era verdela algelor mării și griu/ul uniformei lui, este griul străvechi al Mării Negre. Mîna intinsă în față arată orizontul, unirea cerului cu pămîntul.
   Șapca a stricat totul de s-au supărat așa de tare evreii 🙂

   • Adrian zice:

    🙂
    Sapca era contra insolatiei, sa nu-l bata soarele in cap. Daca astfel de indivizi purtatori de cruci incarligate ar avea puterea absoluta ne-ar impusca pe toti la margine de drum. Si dupa ce ne-ar impusca ar publica documente din care ar reiesi ca ei, ca buni crestini, i-au ajutat pe baptisti sa fie mai aproape de Dumnezeu…

    • Marius David zice:

     Este interesant la acest capitol cum s-au comportat legionarii cu neprotestanții. Sînt capitole de istorie foarte sîngeroase,cu mulți dinți scoși din pumn.

     • blue2403 zice:

      Încă un aspect al legăturii pe care o faci:
      Pui semnul egal între Creştinism şi Fascism, argumentând asta cu faptul că pentru o scurtă perioadă cele două, svastica erau folosite de aceeaşi organizaţie.
      Având în vedere că nu ai găsit de cuviinţă să schimbi măcar titlul, te anunţ că pentru mine gestul tău este unul care mă face să consider că între baptişti şi creştinism nu e nici o legătură reală. E o sectă şi atât, ca scientologii, penticostalii, adventiştii de ziua a şaptea, sau alte … chestii dinastea.
      Nici nu se poate altfel, o biserică are preoţi. Neexistând preoţi care să oficeze cununia, aceasta nu există, nici botezul nu are sens, nici cununiile (dacă astea se fac), iar înmormântările nu sunt altceva decât ceea ce organizau comuniştii când le murea cineva din vreo organizaţie, unde venea cine dorea, citea un discurs de pa şi pusi, apoi trăgeau un chef de bucurie că s-au mai întâlnit odată şi că de acum mai există un loc în schemă ce poate fi ocupat.
      Sincer, chiar credeam că vei găsi o altă variantă de titlu în cazul în care nu doreai să ştergi subectul.
      P.S. Gata, acum dă-te jignit şi şterge-mi postarea. Văd că se obişnuieşte.
      P.P.S. Ştiai că pentru ca cineva să îţi respecte valorile, trebuie să le respecţi şi tu pe ale lui?

      • Marius David zice:

       draga Blue,
       nu ţi-am şters „postarea”, nu contează ce crezi tu atît timp cît eşti prost informat.
       Du-te, citeşte, informează-te despre baptişti şi apoi mai discutăm.
       Eu cred că ştiu mai multe despre greco-catolici decît ştii tu despre baptişti.
       1-0.

       P.S. Baţi cîmpii … fără graţie!

 5. michael zice:

  @despina

  sa ne spui doua trei vorbe dulci despre curatenia legionara. stim ca ei au iubit evreii, de pilda, pana la sacrificiu. sacrificiul evreilor, desigur. in trecut ereticii erau arsi pe rug tot din exces de dragoste. dragostea pentru o religie falsa, desigur.

 6. CNI zice:

  Multi legionari au platit cu viata in timpul comunismului pentru vini reale sau imaginare; dintre comunisti n-a platit aprope nimeni.
  Unii din noi am avut legionari ca aceia in familiile noastre. A murit in inchisoare, la Popa Sapca, insa nu a tradat. A fost ingropat in groapa comuna. Bunica isi aminteste ca a incercat sa-l viziteze in duminica Pastilor, prin 1950/1951, insa nu au avut voie la vorbitor in acea duminica. Isi aduce aminte insa, cum toti detinutii erau la geamuri si cantau „Hristos a inviat…”.

  • Adrian zice:

   Asa este. Legionarii au platit, Antonescu si ai lui au platit, bolsevicii ba!
   Stanga occidentala (idiotii utili, cum ii numea Lenin) are grija de asta. Nu e corect. Crima e crima si atunci cand un evreu este ucis dar si atunci cand un evreu comunist ucide un neevreu.

  • Marius David zice:

   Ai perfectă dreptate. Legionarii au fost pedepsiți. Comuniștii? Nu!
   Se pare că mai mulți dintre noi am avut legionari în familie, eu, adrian, elisa, tu…

 7. elisa zice:

  Tatal meu a fost legionar,a murit in 1944;era crestin dupa evanghelie;
  fiul meu, care a studiat f.mult miscarea legionara, mi-a spus ca, aceasta la inceput
  a fost de buna credinta, pana cand comunistii au infiltrat pe ai lor, ca sa strice ideea de crestinism,;o sa-l intreb exact cand s-a intamplat aceasta;
  de unde stiti ca svazstica a fost pusa atunci , de catre legionari, si nu dupa aceea ? ;
  comunistii aveau tot interesul sa denigreze Miscarea, si au reusit atragand asupra ei, toate relele;spun asta pentru ca si sotul meu,de o corectitudine exagerata, de o generozitate aparte, facea parte din Miscare, nu stiu cata vreme.
  Fenomenul Miscarii cuprinde doua etape, prima perioada nu a fost afectata de infiltrarile comunistilor.
  Valeriu Gafencu, un credincios minunat a fost si el legionar, cati au avut dragostea lui , in inchisoare fiind ?in cele din urma ramane DRAGOSTEA>

  • adrian zice:

   Prefectul Manciu, Stelescu si IG Duca au fost ucisi in prima perioada.
   Pe prefectul Manciu l-a ucis chiar Corneliu Zelea Codreanu.
   Aici nu este vorba despre cat de buni crestini au fost legionarii in inchisoare, ci cat de buni crestini au fost cand erau liberi si, mai ales, cand au avut puterea.

   Crestinii dupa evanghelie si baptistii (in general, neoprotestantii) au fost scosi in afara legii de catre guvernul national-legionar. Mi-e greu sa inteleg cum un neoprotestant poate adera la o miscare care are in program eliminarea cultelor neoprotestante…
   Si eu am avut un bunic legionar. Nu mi se pare un motiv de lauda.
   Oameni de treaba si inteligenti, chiar remarcabili, pot alege gresit.

   Cititi cartile scrise de Corneliu Zelea Codreanu. Aproape pe fiecare pagina tuna si fulgera contra evreilor (pe care ii numeste, invariabil, „jidani”).
   Daca asta inseamna „bun crestin”, atunci eu am o problema cu intelegerea acestei notiuni.

   • Marius David zice:

    un verișor al tatei a fost, de asemenea, legionar.
    Mă abțin să spun ce și cîte a făcut.
    Astfel de fapte nici nu se pot pomeni.
    apoi a trecut de partea comuniștilor,
    a făcut mai rău.
    Am asistat la moartea lui.
    A fost cea mai îngrozitoare moarte la care am asistat și ca pastor am asistat cîțiva muribunzi.
    Absolut îngrozitor.
    Știți moartea lui Stalin povstită de fiica sa unui jurnalist britanic.
    Asemănător cu asta.

   • Dan Petre zice:

    De dragul adevarului istoric, o corectie necesara, domnule ”Adrian” : Zelea Codreanu nu l-a ucis pe Manciu, ci a tras aflandu-se in legitima aparare. A fost totusi achitat de justitia aceluiasi regim care nu s-a sfiit 13 ani mai tarziu sa-l ucida miseleste.

    Vorbiti de Duca si Stelescu, dar uitati ca pana la momentul intr-adevar penibil si rusinos al ‘Rebeliunii’, legionarii au fost mai intai victime si abia apoi razbunatori. Repet indemnul: incercati sa parcurgeti ”sine ira et studio” studiul domnului Codrescu – in special capitolul ”Codreanu si fenoemenul legionar”, disponibil si electronic la: http://razvan-codrescu.blogspot.com/2010/11/codreanu-si-fenomenul-legionar.html)

    Revenind la subiectul articolului, raman la parerea ca postarea acestor fotografii fara prezumtia ca ar putea fi contrafacute, este ”riscanta”, avand in vedere trucajele la scara larga practicate in comunism (vezi adaugarea ”tovarasului” in celebra fotografie a manifestiatiei din 1 mai 1939)

  • Marius David zice:

   Nu comuniștii s-au infiltrat ca să o sstrice, s/a stricat singură, la fel ca mișcarea comunistă.
   A început sincer… s-au stricat pe parcurs,
   este olege din sociologie după care merg acest fel de mișcări.

   • adrian zice:

    Au inceput rau. Au inceput cu antisemitism, cu spart vitrine de magazine evreiesti si cu batai administrate studentilor evrei, planuind conspiratii impotriva ordinii de drept (conspiratia „vacarestenilor”) si organizand tabere paramilitare. Au inceput cu pietre si au sfarsit cu gloante (si, multi dintre ei au si sfarsit DE gloante).
    Au inceput rau si au sfarsit si mai rau.
    Faptul ca unii au fost sinceri in crezul lor nu e o scuza. Intentiile bune ale unor marinari nu compenseaza „naufragiul” corabiei (cu sau fara… capitan).

  • Dyo zice:

   Aduce cineva in discutie cultul personalitatii lui Codreanu? Chiar si acolo pe invitatie este prezentat ca „marele erou al neamului romanesc”. Am citit si eu cand eram student propaganda legionara: ma facea sa vomit de atata infatuare si proslavire. Codreanu a fost un Ceausescu ratat, unul care a gresit calea in drumul sau spre puterea absoluta.
   Disciplina si loialitatea legionarilor nu-mi spun multe atat timp cat acestea au servit unei cauze distructive.

   • Marius David zice:

    Exact! Bună observație. Imaginează-ți ce se întîmpla dacă rămîneau în continuare la putere.

    • adrian zice:

     E usor de imaginat.
     Se intampla ce s-a intamplat in Germania. Evreii din intregul regat ar fi impartasit soarta celor din Basarabia si Bucovina de Nord. Politia legionara ar fi facut ce a facut SS-ul.
     E de ajuns sa citesti ce scrie Codreanu despre Adolf Hitler.
     Iar neoprotestantii ar fi impartasit soarta evreilor.

   • adrian zice:

    Bine pusa problema! Felicitari pentru observatie!
    Am un text (original, dar, desigur, se va spune ca e tot o facatura comunisto-evreiasca) semnat de Horia Sima despre CZC.
    Iata ce scrie: „Capitanul… e viu pe plan sufletesc in sens concret, viu ca forta spirituala care ne domina si ne copleseste, ne smulge din apatie si ne antreneaza in lupta…. Cand suntem obositi, el ne invioreaza, cand suntem chinuiti, el ne mangaie, si cand suntem incoltiti de dusman, el ne da putere sa rezistam… El e steaua polara care calauzeste lumea noastra. El e aluatul pe care trebuie sa-l punem in fiecare framantatura de-a noastra, daca vrem ca actiunile ce le savarsim sa dea roade legionare. Capitanul nu e omul care a trait intre anii 1899 si 1938, nu e un capitol inchis de istorie, ci o realitate hic et nunc care isi manifesta prezenta activa in Legiune. El e izvorul de lumina care pune in miscare moleculele sufletului nostru…”

   • Dyo zice:

    Exista o diferenta esentiala: cultul personalitatii lui Ceausescu a fost unul umanist ateu, evidentiind eroismul si desteptaciunea acestuia – cultul lui Zelea Codreanu ( cum arata si citatul tau Adriane ) este unul mistic, de o religiozitate inspaimantatoare. Cred ca daca, asa cum zici in scenariul propus, ar fi ajuns sa aibe puterea, si sa o mentina cat a mentinut-o Ceausescu, dezastrul ar fi fost incomparabil mai mare pe plan spiritual. Pentru legionari el a fost un fel de avatar christic, o legenda vie – potentata si de felul in care a fost „curatat” de inamicii sai politici – devenit astfel un martir greu de contestat fara emotii …

    • Marius David zice:

     ai mare dreptate Dyo, cînd pui lîngă cultul personalităţii misticismul… este o combinaţie comparabilă cu o bombă atomică faţă de o bombă normală.

     • adrian zice:

      Va reproduc doar o strofa dintr-o poezie a lui Radu Gyr (de altfel, un poet remarcabil) dedicate lui Codreanu:
      „Prin tine bem, setosi, din Mântuire,
      prin tine doar, ne-am curãtit de zgurã…
      Izvor ne esti si cinã si zidire
      si patrafir si cuminecãturã…”
      (din poezia „Mormantul Capitanului”)

      Daca nu v-as spune cui ii este dedicata poezia ati crede ca este un imn dedicat lui Isus Cristos, nu-i asa?

   • Marius David zice:

    disciplina şi loialitatea unor legionari îmi vorbesc despre fanatism…. Oare de ce aceste calităţi nu s-au manifestat în neamul românesc şi spre lucruri mai bune.
    Românul reacţionează „bine” la ură.
    Dacă îi dai să toace ţigani, evrei se ordonează. La acte de iubire sîntem mai ezitanţi şi, vorba lui Beniamni Fărăgău „prin sîngele nostru de români curge lălăială”.

 8. ioan zice:

  Am cunoscut legionarii la Jilava si canal intre anii 1952-1954 pentru care am tot respectul privind caracterul si loialitatea fata de crezul lor.Nu ca cei de azi care voiajeaza dintr-un partid in altul.
  Am cuoscut legionarii in 1940 cand tata pastor la Lupeni a fost pus pe lista neagra sa fie asasinat .Un consatean motz din Juncu -Rabitza sef de cuib a venit noaptea si ia spus sa fuga din Lupeni .
  Intre legionari si comunisti nici o deosebire in afara de simbol.

  • mucenicul zice:

   @ ioan prin ultima propozitie pe care ai scris-o afirmi de fapt ca si miscarea legionara a fost infiintata de evrei, stiut fiind faptul ca si comunismul tot ei l-au inventat, adica tocmai de cei carora voi incercati sa le luati apararea. bine a spus cine a spus: ” gura pacatosului adevar graieste”.

  • Marius David zice:

   Și unchiul meu a fost închis împreună cu ei.
   Au fost mai multe tipuri de legionari.
   La fel cum sînt mai multe tiupri de comuniști,
   de creștini… creștini autentici, farisei etc.
   Noi discutăm urcarea zvasticii lîngă cruce.
   Crucea mititcă. Zvastika mare.

 9. mucenicul zice:

  @ Marius David
  din nou faci aceeasi miscare ca si prima data cand am intrat pe blogul tau. chiar daca nu vrei sa raspunzi la ce ti-am scris, mi se pare deontologic sa lasi comentariul meu mai ales daca eu am gresit. prin gestul de a sterge comentariul mi-ai demonstrat ca am dreptate. era raspunsul pe care-l asteptam de fapt. poti sa-l stergi si pe asta, ca ce am vrut sa stiu am aflat. Dumnezeul meu sa te aiba in paza!

  • Marius David zice:

   da, Mucenicule, din nou fac aceeași mișcare.
   1. nu cred că este lipsit de deonotologie să moderez un comentariu în care sînt chestiuni pe care le consider ori inutile ori care pot crea discuții fără sens.
   2. dacă voi considera ca este util să revizuiesc comentariul si sa intervin in el, voi da drumul comentariului revizuit si comentat.
   Doamne ajută!

 10. blue2403 zice:

  Observ că în titlu alături crucea zvasticii. E drept că se poartă.
  Nu văd însă nici o recizare a faptului că prin Asia Svastica e un simbol benefic, malefic a fost făcut doar pentru că sub semnul ei înbecilul de Hiteler li camarila sa au comis una din cele mao orbile crime din istoria omenirii…
  De asemenea văd că încă mai există oameni care plâng de mila evreilor ucişi de fascişti. Asta e OK, sper însă că acei oameni îşi vor exprima oroarea faţă de crima în masă. comisă de armata regulată a Israelului în Gaza.
  Atunci, au blocat posibilitatea ca cineva să iese din oraş, l-au bombargat timp de două săptămâni, trăgând cu rachete destul de puternice să distrucă fiecare un bloc cu patru etaje. Apoi a intrat cu blindatele ca să desăvârşească oribila crimă.
  Au murit peste 1700 de pcivili, o treime copii sub 16 ani şi o treime femei şi bătrâni…
  După o lună cereau lumii să plângă pe la memorialele care amintesc de Holocaust.
  Dacă cineva îşi permită să le spună că la Holocaust nu au fost ucişi doar evrei ci şi multe alte naţii, deci comenorările ar trebui să îi privească şi pe aceia e categorisit imediat ca antisemit.
  Pe de altă parte, cine va citi Talmudul, apoi va citi Mein Kampf a lui Hitler, va regăsi o mulţime de idei comune.
  Rasa superioară a lui Hitler, e denumit în Talmud Popor Ales, ba mai mult, în respectiva carte evreiască scrie că nu e nici un păcat să ucizi non evrei şi să le iei averea…
  :::::::::::::
  *** ioan *** „Intre legionari si comunisti nici o deosebire in afara de simbol” ***mucenicul *** ” gura pacatosului adevar graieste”
  ………….
  Şi mie îmi plac bancurile…

 11. elisa zice:

  Am inteles ca Tutea spunea ca este singura miscare care a avut un caracter crestin…
  Oricum trebuia verificata autenticitatea pozelor!
  este o FACATURA,se si vede ca este aplicata deasupra;va rog sa verificati ,cautand si pozele adevarate dela nunta;fiul meu spune ca dupa ce a venit Sima a degenerat Miscarea;imi vine greu sa-i spun ca”la ai mei”baptisti se publica poze luate din ziare,cu lucruri nesigure,neverificate.
  Am gasit asta,dupa ce am scris cele de mai sus:
  vrancean16.Apr.10-08:06hs

  Nu inteleg rostul acestui articol! A aparut conectat de 13 aprilie (1945) ?
  Am poze originale de la aceasta nunta.
  Poza cu pirostrille este contrafacuta.
  Ca sa intelegi miscarea, trebuie sa o legi de situatia social politica din Romania la acea vreme.
  Trebuie citita adevarata istorie nationala si nternational, nu cea contrafacuta de alde Roller, Tismaneanu & co.

  • Dyo zice:

   A avut un caracter cat se poate de criminal, orice ati face ca sa-i neteziti imaginea. Ideologia ei a fost profund anti-crestina, nu la modul declarativ, ci la cel al actiunilor sale: crime impotriva evreilor, a tiganilor si a tuturor celor care nu au fost de acord cu ei.
   Mie greu sa cred ca cineva mai poate face apologia unei astfel orori astazi … oamenii sunt in stare sa uite orice crima in numele unei ideologii …

   • blue2403 zice:

    *Dyo spune**…crime impotriva evreilor, a tiganilor si a tuturor celor care nu au fost de acord cu ei”
    _______________________
    Bravo, acum argumentează.

    • Dyo zice:

     Iti recomand „Istoria garzii de Fier” sau Mistica ultra-nationalismului aparuta in 1995 la Humanitas. Este scrisa de un spaniol echidistant ( Francesco Veiga ) – te va lamuri mai mult decat as putea sa o fac eu in acest spatiu.
     Desi tare mi-e teama ca nimeni nu va lamuri pe nimeni aici … granitele sunt demult trasate si nici un argument, oricat de rational ar fi el, nu ii va convinge pe simpatizantii legionari de alienarea mistica ce a insotit aaceasta miscare in activitatea ei.

     • sobolanel zice:

      Sau de ce nu cartea „Despre legionari” Cunoscatorii stiu la ce fac referire.

     • adrian zice:

      @sobolanel – apropo de „cunoscatori”, cred ca te referi la „Pentru legionari”.
      Ai citit cartea?
      Vezi ca am pus niste citate din ea pe aici.

     • Eu ii recomand cartea lui Razvan Codrescu – ”In cautarea legiunii pierdute” – din care se pot gasi fragmente pe blogul autorului. Este mai aproape de esenta lucrurilor, decat cartea d-lui Veiga, care citeaza intens din compromisa si tezista lucrare a lui Fati sui Splalatelu. De exemplu se pomenste un atentat la Teatrul din Timisoare de care nimeni nu pomensete nimic in celelate carti.

      Dar cam iesim din subiect …
      Pe ce va bazati, pastore, cand publicati aceste poze controversate ca fiind 100% sigure?

      • Marius David zice:

       pe ce mă bazez? Pe faptul că photoshopul a fost descoperit mult mai tîrziu!
       Draga Dan-Florian Petre, aceste fotografii sînt recunoscute drept autentice chiar şi de cei mai vajnici legionari.
       Să nu încercăm să modificăm adevărul istoric incomod.

 12. razvanrc zice:

  In cazul asta nu ar fi bine sa se spuna adevarul despre originile svasticii? Daca acest semn a fost adoptat, ca sa nu zic confiscat, de catre nazisti, atunci trebuie clarificat acest lucru.

  • Marius David zice:

   Confiscat, nu adoptat.

   • Pastore, nu-i asa: nici in 1989 nu exista Photoshopul – si asta nu am impidicat partidul sa”fabrice” acea poza a manifestatiie din 1939, cu cei doi Ceuasesti inserati aporape caraghios acolo…

    Poti sa-mi indici o declaratie a unui singur legionar care recunoaste ca autentice aceste fotografii (Daca ma intrebi pe mine sansele de autencititate ar fi de cca 60%, pentru ca atunci CZC era apropiat al LANC-ului cuzist, care adoptase zvastica. Totusi o nuantare e de dorit: la vremea respectiva, zvastica nu avea inca conotoatia de azi. Ca nu era un simbol crestin si ca alaturara cu Crucea este sinistra, sunt de acord).

    Si de ce pleci de la premisa ca incerc sa modific adevarul istoric incomod? In primul rand am spus ca sunt controversate si ca exista o posibilitate oarecare sa fie autentice (nu am spus ca sunt false!). In al doilea rand n-au de ce sa fie incomode – cel putin cel putin nu pentru mine: eu nu sunt membru al vreunei organizatii (Da, recunosc ca admir anumite trasaturi ale miscarii – camarediria, nationalismul, spiritulaitatea inaintata, dar e altceva si chiar nu vreau sa intru in polemica cu tine. Chiar cred ca, precum evreii, evanghelicii nu pot fi obiectivi intr-un subiect care le-a provocat suferinta – as spune eu mai degraba ideologic, caci nu stiu cati evanghelici persecutati de legionari).

    PS: 2 mici clarificari: Iti vorbesc la per-tu, pt. ca ai adoptat acest stil si in definitiv e mai relaxat sa disctuam ”fara cravata”. Iti raspund la un la alt comentariu, pentru ca nu-ti pot raspunde.

    • Marius David zice:

     nu-i problema cu appelle-tu.
     este o chestiune de bun simţ, cînd ai atîtea mărturii şi fotografii care sînt imposibil de manipulat chiar şi pentru un specialit în ziua de azi să spui că aceste chestii sînt făcături.
     Am locuit în Iaşi 15 ani. Am vorbit cu victime şi fii de persecutori, unii erau copii cînd s-a întîmplat treaba şi îşi aduceau aminte cum a fost. Cred că am mai mult decît o poza de partea mea.
     Dacă vei căuta bine, vei vedea că am scris şi despre maghiarizare. Am două bloguri, acesta şi am avut şi „www.patratosu.wordpress.com”

     Ip-ul este o cu totul alta problema de pe un alt palier istoric şi de rezolvat altfel.

 13. elisa zice:

  CNI
  Legionarii erau impotriva coruptiei,credeau in Dumnezeu;comunistii nu cred in Dumnezeu ,nu sunt luptatori pentru dreptate si adevar.In Miscare au fost infiltrati comunisti, care erau experti in a denatura adevarul.
  Ceea ce cunosc eu din familia mea este ca au luptat si -au riscat viata pentru adevar,
  asa am invatat de mici in familie,sa fim luptatori, sa nu mintim.
  Tatal meu era credincios, nu ar fi facut rau pentru nimic in lume, dar nu suporta pe cei care furau de la serviciu.
  Pentru ca este vorba de legionari din nou, nu ma pot opri.
  Informatorii, tradatorii de neam, de frati, sunt bine mersi, traiesc si azi in functii publice, nu-s luptatori, nu-s pentru adevar…si totusi…Nimeni,dar nimeni nu-i mai poemeste, desi traiesc si azi tot in minciuna.

 14. adrian zice:

  probabil ca si varianta de Crez blasfemiat din „Pentru legionari” e trucata (desi am editia originala, chiar cu un autograf al lui Zelea Codreanu catre un „camarad”).
  Sigur, „Pentru legionari” nu a fost scrisa de Codreanu in forma pe care o avem noi azi. Este o facatura comunista, Codreanu a scris de fapt carti de rugaciuni in care se ruga pentru mantuirea evreilor.
  Totul e trucat, Manciu s-a impuscat singur (suferea de depresie), Stelescu a murit de apendicita (a facut septicemie), Duca a fost calcat de tren (leginarii de pe peron au vrut, de fapt, sa-l scoata de sub rotile trenului), cei din celulele de la Jilava s-au dat singuri cu capul de pereti pana au murit…
  Evereii si-au jefuit in ianuarie 1941 singuri casele si pravaliile.
  Neoprotestantii ciomagiti s-au automutilat iar adunarile s-au autodeclarat in afara legii.
  Evreii expropriati nu au fost expropriati, si-au donat singuri averile comisarilor pentru romanizare.
  Legionarii nu au ucis pe nimeni, ei doar plantau flori ca minerii in 1990.
  Iorga a fost ucis de comunisti, Magearu la fel.

  Am auzit pe cineva care spunea ca toate imaginile cu SS-isti care impusca evrei sunt trucate. Si cadavrele din lagare, tot trucate. Totul a fost trucat de comunisti si de evrei.

  Conspiratia evreiasca si comunista a cuprins, iata, si acest blog.
  Marius Cruceru, ai fost demascat!

 15. adrian zice:

  Cred ca trebuie sa-mi cer scuze fata de domnul Ionut Purel (sper ca nu i-am gresit numele). Il acuzam undeva de filosemitism neconditionat. Constat acum ca antisemitismul ramane o componenta a crezului pentru unii crestini. Decat crestin antisemit, mai bine crestin filosemit. Imi dau seama ca, prin acele comentarii ale mele care s-au vrut „obiective”, am avansat intr-o zona cu nisipuri miscatoare.
  A incerca sa fii obiectiv dupa ce o etnie a fost adusa aproape in pragul extinctiei, este cel putin amoral.
  Deci, la acest subiect, eu am fost cel gresit, nu domnul Ionut.
  Realizez asta descoperind nostalgii legionariste „increstinate”.

 16. blue2403 zice:

  Lasă Adriane, nu-ţi bate capul… N-ai înţeles cam cum stă treaba?
  Dacă ai să citeşti puţin vei observa în titlu legătura aparent intâmplătoare dinte cruce şi zvastică. (Bineînţeles că legat de zvastică nu se aminteşte de unde vine şi care e sensul pe care asiaticii îl dau acestui semn)
  Din două una, ori acest topic ar trebui şters pentru că este o trimitere extrem de gravă şi jignitoare, ori autorul nu înţelege ce vorbeşte şi doar încearcă să facă prozelitism, aşa cum fac coreligionarii lui tot timpul.

  • Marius David zice:
    tot n-am înțeles de ce acest post trebuie șters? Vorbește cu cei de la Adevărul. Citesște articolul de acolo. Eu am indicat un articol. Blue!
    Ce înțelegi prin prozelitism? Care este diferența dintre prozelitism și evanghelizare? te las să dormi pe întrebarea asta.
    cu drag
   • adrian zice:

    Avem un articol (dedicat nuntii lui Codreanu) cu aceleasi fotografii si in ultimul numar din HISTORIA. Pozele sunt de o rezolutie foarte buna (pare o scanare dupa fotografii pe hartie). Cineva are sigur originalele.

  • adrian zice:

   Blue, chiar nu am inteles cum sta treaba.
   Poate ca autorul si coreligionarii lui vor sa ma converteasca si eu nu-mi dau seama.
   Recunosc, mie imi cam plac baptistii. Nu am auzit pana acum ca cineva sa fie batut de un baptist. Pe mine nu m-a batut niciunul, pana azi (singurele batai de care imi aduc aminte sunt de la ortodocsi). E drept, unii baptisti te bat la cap.
   Sa stii ca cei mai multi dintre ei sunt baieti simpatici, chiar daca vorbesc mereu despre Isus (scuze, am vrut sa spun despre Iisus) si citeaza tot timpul din Biblia tradusa de Dumitru Cornilescu.
   De asemenea, nu am dat, pana acum, de niciun batist care sa-mi ceara mita.
   Am vizitat candva un penitenciar si nu era niciun baptist acolo.
   Dupa cum se vede, am o slabiciune pentru baptisti.
   Sunt subiectiv si judec statistic. Nimeni nu-i perfect.

  • Marius David zice:

   Blue, Adrian citeşte mai mult decît îţi poţi imagina.
   Încearcă să pui cap la cap comentariile.
   am impresia că el ne oferă cea mai multă informaţie între comentarii, în rest văd reacţii thymotice şi cam atît.

 17. blogideologic zice:

  Mai există şi legile lui Solon despre Cetate. Legi care au fost aduse de Solon la Atena din Sais, cetatea aflată în „delta biblicelor sinte”. Una dintre legile lui Solon spune : „Despre morţi, numai de bine.” Nu spune nimeni nimic despre felul cum a fost omorât Corneliu Zelea Codreanu. Şi despre faptul că acţiunea sa politică a fost iniţiată în contextul problemei alocaţiilor din economia politică. Zelea Codreanu a spus : „Nu există vreun neam ales îndrituit automat la alocaţii, aici, în România.” Şi întrucât doar falşii evrei se consideră „poporul ales” căruia Dumnezeu i-a dat toate bogaţiile Pământului şi bogăţiile altor neamuri, Corneliu Zelea Codreanu este considerat anti-semit. Dar problema lui Corneliu Zelea Codreanu trebuie restatuată şi acum : Nu există „free lunch” pentru străini în România.

 18. blue2403 zice:

  *Marius David* spune:” tot n-am înțeles de ce acest post trebuie șters? Vorbește cu cei de la Adevărul. …”
  ––––––––
  Foarte interesantă trimiterea la presă.
  Nu am să spun aici care e părerea mea despre jurnalişti sau politicieni.
  Aceeaşi asociere, cruce-svastică, (repet, svavtica în contextul germaniei naziste), am mai găsit-o odată, pe un forum care se numea Spirt Liber, un forum sionist extremist, un forum care găzduia şi discuţii absolut şocante ale unora care, după spusele lor erau evrei români, emigraţi în Israel şi care acolo nu şi-au găsit un rost. Aşa că au intrat în armată unde au luptat împotriva arabilor, fiind foarte mândrii de numărul de arabi pe care i-au ucis cu mâna lor. Discuţiile se axau în special pe antisemitismul românesc, dar nu cel care se reduce la folosirea termenului de jidan (Acel termen nu e cu nimic mai rău decât cuvântul neamţ, sau german; germanii înşişi în fond îşi spun deutch, de acolo vine şi denumirea ţării folosită de locuitorii ei, la fel şi termenul de japonez, ei îşi spun niponi). Se vorbea acolo de nişte lucruri de îţi stătea mintea-n loc. Se pleca de exemplu de la atitudinea antisemită a României şi se vorbea de ceea ce au pătimit unii la Cluj să zicem. Ce nu se spunea era că, în acea vreme, Clujul era sub administraţie maghiară, nordul Ardealului fiind cedat Ungariei lui Horty.
  Am stârnit o adevărată furtună precizând această chestie. Nici nu amintesc de limbajul absolut inacceptadil al unor moderatori.
  Am cerut ca cei care scriu prostii dinalea, ori să fie atenţionaţi, ori să îmi şteargă contul. Acolo era obiceiul să se dea atenţionări de 5%, la 100% erai banat. M-a atenţionat pe mine pentru că eram prea nou acolo pentru a avea tupeul să am păreri la felul cum e administrat forumul. Asta m-a înfuriat. Trebuie să menţionez că m-am înscris acolo doar pentru că am primit din partea administratorului o invitaţie. Amândoi eram useri la Realitatea Net Forum.
  Atunci am zis că am două variante:
  1..să fac report la administatorii platformei care găzduia forumul Spirit Liber pentru atituginea inacceptabilă şi agresivă la adresa a tot ce e românesc, (dacă ideile fasciste sunt considerate de neacceptat, atunci şi sionismul extremist ar trebui să fie de neacceptat);
  2.. să fac scandal la Realitatea Forum. Ştiam că mai există useri de la Realitatea Forum care au scris câte ceva pe acolo, dar care s-au retras scârbiţi. Am ales varianta a doua.
  Am postat un subiect care se numea: „Spirit Liber, un forum antiromânesc?”. Imediat au apărut la Realitatea forum tot felul de ciudaţi, BenGal şi DerBedeu, evrei care urau tot ce era legat de România, Toderaş666. Ăsta din urmă era moderator la o secţiune a forumului care se numea „Satanism”. Între altele era publicat acolo, în serial, un text, ceva echivalent Bibliei, dacă pot să spun asta, dar pe invers, un fel de carte de căpătâi a sataniştilor. I-am şi zis că dacă el chiar crede ce scrie acolo va sfârşi la spitalul de nebuni, era un text care inducea o stare de depresie extrem de puternică,mai ales că se posta în special noaptea , nici nu amintesc blasfemiile şi alte nenorociri. A zis că a fost internat de câteva ori şi că îi plăcea deoarece primea pastile pe gratis. Am rămas interzis.
  Subiectul deschis de mine la Relalitatea forum a stârnit la rândul lui o furtună, un fel de război virtual. S-au spus lucruri grele. Numărul de replici la respectivul subiect au trecut binişor de 2500. Pur şi simplu discuţia era o ceartă veritabilă care a culminat în perioada războiului din Gaza. Atunci Administatorul de la Realitatea Net forum, a blocat folosirea unor cuvinte: Gaza, evrei, arabi, Israel, Ierusalim etc. Până la urmă cineva a făcut reportul acela spre administratorii platformei care găzduia forumul Spirit Liber şi aceştiaa l-au şters.
  Ei bine, acolo am văzut această asociere, cruce-zvastică, acolo am văzut idei legate de Taine (a preoţiei, a cununiei, a botezului etc) şi tot felul de afirmaţii absolut nesimţite la adresa Creştinismului în general.
  Mă întrebi de ce trebuie şters acest subiect? Pentru că o poză făcută cuiva, e interpretată a absolut aiurea, titlul însuşi generalizează această chestie. Să fim serioşi. Nici vorbă de aşa ceva.
  Crucea reprezintă un lucru foarte important pentru o mulţime de oameni, iar atacarea ei prin asocierea cu un însemn care e direct legat de cea mai mare crimă din istoria Umanităţii, va jigni extrem de puternic sensibilitatea oamenilor.
  Pentru a nu putea să apui că n-ai înţeles, mai jos am să-ţi arăt nişte afirmaţii care probabil ti-ar lovi sensibilităţile cam la fel de mult.
  Precizare (şi răspuns la unul din alte subiecte ale acestui blog) :
  Cf. DEX: http://dexonline.ro/definitie/sect%C4%83
  – SÉCTĂ, secte, s.f. Comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepții unei doctrine (filozofice sau politice). – Din fr. secte, lat. secta.
  – SÉCTĂ s. f., g.-d. art. séctei; pl. sécte
  – SÉCTĂ ~e f. 1) Comunitate religioasă care s-a separat de biserica oficială. 2) fig. Grup de persoane izolate, care susțin o doctrină filozofică, politică etc. /<lat. secta, fr. secte
  – SÉCTĂ s.f. Grup de persoane formând o comunitate religioasă care s-a separat de biserica oficială; (p. ext.) grup de adepți ai unei doctrine. ♦ Clică, grup de persoane care s-au închis în cercul intereselor lor mărunte. [Cf. fr. secte, lat. secta < sequi – a urma].
  – SÉCTĂ s. f. 1. comunitate religioasă care s-a separat de biserica oficială. 2. grup de adepți ai unei doctrine filozofice sau politice. ♢ clică, grup de persoane care s-au închis în cercul intereselor lor mărunte. (< fr. secte, lat. secta).
  ……….
  Deci, câteva afirmaţii, întrebări:
  – Sectarismul, un atac la Creştinism?
  – Sunt creştine sectele care desconsideră valorile creştinismului?
  – Care e diferenţa dintre secte şi Satanism devreme ce atacă valorile Creştinismului?
  – Cu ce drept unele secte apărute în ultimii 200 de ani interpretează Scriptura după bunul plac al cuiva?
  Şi ar mai fi.
  Ce zici? Ai suporta o discuţie despre secte purtată într-un loc unde nu poţi să ştergi nimic din ce se scrie, cum ar fi Realtatea Net Forum, un loc unde pe lângă cei câteva zeci de useri activi, mai există o mulţime de oameni care intră doar să citească aşa cum ar urmări un talk-show la tv (traficul Relităţii forum e incomparabil cu traficul acestui bolg)? Să zicem, pe un subiect care s-ar numi: "Sectele, o plagă?" sau "Sectarismul, o formă de Satanism?". Fii sigur că ar trebui să răspunzi unor afirmaţii cu adevărat dure.
  P.S. Nu mai exemplifica aducând citate din media, majoritatea aşazişilor jurnalişti, dacă ar şti că mai câştigă nişte puncte de rating, ar fi capabili să pună poze porno şi cu proprile mame.

  • Marius David zice:

   da, mulţumesc de semnalarea cu Spirit Liber.
   Ce să spun? Tot nu înţeleg de ce vrei să mă convingi. Care-i obiectul?

   • blue2403 zice:

    Da, că e şi greu de înţeles că problema e formularea care pune semnul egal între cruce şi svastică.
    Atât.
    Titlul. Nici măcar postarea pozelor nu e deranjantă.
    Dacă priveşti de exemplu tabourile CENZURAT DE MODERATOR, poţi admira frumuseţea formelor feminine. Deci vezi artă.
    CENZURAT DE MODERATOR
    Dacă în în schimb te gândeşti că aceleaşi forme sunt asemănătoare cu cele care se pot vedea în filme pentru adulţi. începi să crezi că acele imagini sunt pornografice.
    Sper că înţelegi ce vreu să spun.
    E vorba de INTERPRETAREA IMAGINII…
    Credeam că dacă citeşti ceva înţelegi şi aluziile, dar se pare că ai un şablon, un filtru de înţelegere a lucrurilor extrem de rigid din care nu poţi ieşi.

    • Marius David zice:

     am moderat link-urile tale.
     Nu este loc pentru aşa ceva pe blogul meu.
     aceea nu este artă, imagini chicioase.

     • blue2403 zice:

      Hehehe… „demonstrat quod erat demonstrandum”.
      Pnu pariu că nu te-ai prins.
      Puteam să găsesc un alt exemplu, mai soft. E vorba de tabuurile pe care nu le poţi depăşi.
      Nici nu ştiu dacă mai merită să te întreb dacă tu crezi că e posibil ca Dumnezeu să facă şi greşeli. 1000% vei răspunde „NU”, iar dacă te voi întreba dacă nuditatea e un păcat şi de ce Dumnezeu a făcut omul gol, neacoperit nici măcar cu blană ştiu ce vei răspunde.
      Da, e greu să disuţi de unele probleme, iar pudicitatea exagerată e un motiv foarte bun pentru a le evita. Bravo.

      • Marius David zice:

       Blue, devine obositoare atitudinea asta a ta de superioritate gratuită.
       DAcă te referi la citatul în latină, m-am prins. sînt absolvent de limbi clasice, cu doctorat în Augustin, aşa că încearcă să treci peste epatisme inutile.
       Deocamdată, în afară de o mulţime de vorbăraie prin care încerci să „dai bine” la public şi să îţi faci un pic de reclamă personală, nu prea văd nici conţinut, nici consistenţă, nici linie ideatică sau argumentativă.
       Stuchituri la vorbire rapidă putem cu toţii.
       Încearcă să nu-ţi mai dai cu părerea în stînga şi în dreapta şi în balta de ocazie, nu mai paria pe ce ştiu eu sau alţii şi nu mai da procentaje cînd vorbeşti de opinii, idei etc.
       E greu să discuţi unele probleme numai cînd dai peste conlocutori cu atitudinea ta, despre pudicitate şi alte cele, însă, Doamne, să ne ierţi, nu ai tu nici experienţa nici exerciţiul dialogului în acest fel de spaţii cum le posedă subsemnatul. Încearcă să-ţi imaginezi trei ani de blogging, cu două bloguri pe care le-am dus pe fiecare la cîte 1 miliion de accesări, şi cu vreo 50.000 de comentarii împreună şi ai să ai un pic de idee de ce am pretenţia la respect ca unul dintre „bătrînii” blogosferei româneşti din partea unuia care încă poartă portocoala pe geam şi nu s-a obişnuit încă cu regulile dialogului într-un astlfel de context.

       Cirs,

       Parion Pudibondovici Tabulov

 19. Dyo zice:

  @ sobolanel

  Cu astfel de mesaje de ura, sincer, mi se pare ca dai cu bata in balta si nu ajuti „cauza”.
  Vor fi multe lucruri care nu ne plac la tigani dar … Domnul ii iubeste, asa ca frige-ti degetele pe pe plita inainte de a mai scrie astfel de mizerii rasiale.

  Uf! Multe bube nevindecate mai scoate legionarismul asta la iveala!

  • sobolanel zice:

   @Dyo, ceea ce am spus evident am si gandit si-mi asum. Nu inteleg de ce te-ai simtit „atacat” sau „ofuscat”. Ai fi vrut sa fiu ipocrit si sa spun ca exista tigani intre tigani? Sa inteleg ca trebuie sa le dai(dam ) aceiasi sansa de integrare in societate , sansa pe care o au de sute de ani? Este aberant. Chiar ai atata rabdare? iarta-ma ca te intreb, dar cate vieti ai daca iti permiti sa fi atat de generos cu timpul? Spui ca nu ajut cauza, ba tocmai asta fac. De ce sunt atat de putini care au curajul sa spuna in gura mare ca s-au saturat sa ii mai accepte, ca s-au saturat ca din cauza acestor …….. sa fie catalogati altfel decat ar fi normal? Spui ca nu ajut cauza… aici nu-i vorba de nici o cauza, e vorba pur si simplu de o opinie, asta cred, asta gandesc asta expim. DA recunosc ca i-as extermina, fara urma de regret. Probabil ai sa spui ca ai sa pui gandirea mea pe seama varstei sau a lipsei de experienta, insa trebui sa te dezamagesc si sa-ti spun ca am ceva (mult) peste 30 si ca asisderea si social ma bucur de o pregatire chiar cu un doctorat in coada. Nu trebuie sa judeci pe cineva care are curajul de a-si etala sentimentele sau resentimentele mai bine spus.

  • sobolanel zice:

   Am cateva omisiuni de gramatica , ti-am raspuns in graba. Nu le baga in seama si iarta-mi-le.

   • Dyo zice:

    Ceea ce numesti tu curaj este doar exacerbarea unor concepte prost fundamentate si care nu au a face nici in clin nici in maneca cu etica crestina. In caz ca nu ai observat, cei mai multi dintre noi cei ce comentam pe acest blog subscriem unor valori crestine universale. Ura si dispretul nu sunt incluse pe aceasta lista. Poti avea si zece doctorate, in final ceea ce conteaza daca esti o faptura noua in Christos sau nu. Din ceea ce ai aratat deja, pana acum, inclin sa cred ca aceasta stare iti este straina, prietene.
    Nu m-am simtit nici atacat nici ofuscat dar cred ca tu calci in picioare niste valori si consider ca este datoria mea sa semnalez acest lucru. Asta e tot ce pot face si acesta a fost sensul comentariului meu.
    Etalarea bruta a sentimentelor, fara a tine cont de faptul ca treaim intre alti oameni … nu-ti contest nici una din calitatile cu care te lauzi … exceptand totusi intelepciunea.

 20. blue2403 zice:

  Mi-a dispărut o postare (de fapt nu a apărut deloc). Sper că din cauză că era prea lungă.
  Pe scurt, îţi explicam că asocierea forţată din titlu a crucii cu svastica este inacceptabilă deoarece jigneşte o mulţime de sensibilităţi.
  Tu cam ce ai zice dacă ai vedea pe undeva o întrebare care sună cam aşa:
  „Sectele în general, baptiştii în special, sunt o formă de satanişti?” iar argumentaţia să fie că valori considerate ca fundamentale de către marile biserici creştine nu doar că nu sunt luate în seamă, ci sunt atacate.
  Aceeaşi asociere, cruce-svastică, am văzut-o pe un forum care promova idei sionist-extremiste, care avea o secţiune numită Satanism şi unde era publicat un text, un fel de Carte Satanistă de Căpătâi.

  • alaxandra zice:

   eu nu inteleg ce ii dati inainte cu semnificatiile mistice ale zvasticii, cand nunta lui CZC a avut loc DUPA confiscarea simbolului de catre nazisti.

   pozele, nici macar la aceasta rezolutie mizerabila nu par contrafacute.

   daca judecam dupa roade, legionarismul miroase a putred si suna a durere.
   comunismul la fel.

   nu pot crede ca fratii si surorile mele nu au ochi sa vada ca desi pot exista oameni buni intr-un sistem corupt, legionarii au imprastiat creieri sange si lacrimi. si daca au facut-o in numele Crucii, ce? asta automat legitimeaza crima, pacatul?

   CZC si-a luat slava aici pe pamant. ce-si va lua dincolo stie Dumnezeu.

   sa fim iertati…

   • blue2403 zice:

    1.. Frumos blog ai şi frumoase texte .
    2.. Prin explicarea aceea se subliniază faptul că sensul dat de fascişti nu e cel adevărat pe care îl are svastica, foarte multă lume ni ştie ci svastica e un simbol benefic.
    Nimeni nu spune că pozele sunt contrafăcute. Nici că e rea postarea lor aici sau aiurea ci semnul subtil, dar evident de egalitate care se pune între svastica în varianta inţeleasă de nazişti şi cruce, deoarece fie că unora le place, fie că nu, aşa cum în primii ani ai Creştinismului peştele era simbolul lor, acum e crucea. De mai mult de un mileniu, legătura dintre cruce şi Creştinism e una indestructubilă. De la Războuil al doilea mondial svasticii ise alocă o aură malefică (dacă-mi permiţi exprimarea)
    Poate cel care face legătura respectivă, ar trebui să se gândească la faptul că alţii, în speţă, musulanii au reactionat foarte dur la apariţia unor desene cu Profetul într-o fiţuică de măna a doua. Atunci au şi murit oameni.
    şi cine face acestă legătură? Cineva care zice că fiind baptist e creştin… Sunt uimit şi dezgustat.

   • adrian zice:

    poze la o rezolutie excelenta au aparut in ultimul numar din revista Historia.

   • Marius David zice:

    Corect! Ce să ma spun! Ai spus-o mai bine decît aş fi spus-o eu. 🙂

   • Vestitor zice:

    „Slava de pe pamint”, tradus in fapte istorice: batai, si intemnitari repetate, hartuirea familiei, proces de calomnie, justitie incorecta, apoi intemnitare, culminind cu strangulare cu fringhie, impuscare in cap(simularea evadarii), aruncare in groapa comuna, peste care se toarna citeva tone de beton, dupa ce in prealabil s-au turnat citeva canistre de acid sulfuric peste cadavre pentru a impiedica recunoasterea.
    Toate aceste acte executate de organele puterii DEMOCRATE, intr-o monarhie constitutionala, nu fac decit sa confirme nevoia de a lua masuri radicale(cel putin in epoca) pentru a opri sau preveni orice putere nelegitima sau dusmanoasa aflata la conducerea tarii.

    „daca judecam dupa roade” legionarii, avem sfintii din inchisori, nu crizele de personalitate din „adolescenta” legionarismului. Dascalii, politicienii si clericii, ar fi facut mult bine tarii, daca le-ar fi stat alaturi legionarilor cu indemnuri, sfaturi, intelepciune si experienta, in loc sa ii improaste de la inceput cu noroi, scirba si chiar lovituri puternice.

    Zice undeva Sfintul Apostol Pavel: “Si voi, parintilor, nu întarâtati la mânie pe copiii vostri, ci cresteti-i întru învatatura si certarea Domnului” (Efeseni 6,4).”

    Prigoana a fost judecata exceselor lor si exterminarea comunista, le-a fost rascumparare, prilej de pocainta si chiar desavirsire.
    Sint convins ca multi evrei care au sustinut comunismul au regretat ulterior, tot asa cum unii se folosesc la propriu de holocaust si de avantajele care le aduce.
    Un rau facut poate deveni un rau asumat si ispasit sau un prilej de trufie si de inraire.
    Judecata e personala si fiecare da seama dupa aceasta masura, care nu e a propriei persoane sau a unei miscari, ci a Adevarului intrupat.

   • Mihai-Sorin zice:

    Alexandra..
    1. tu crezi ca legionarii au fost patrioti (pro Romani, pro Romania?)
    2.

  • Marius David zice:

   draga Blue,
   îţi dau o idee, nu-i originală, o foloseşte un hipersuperarhiblogăr: salvezi toate comentariile tale. Acesta este pasul 1.
   Pasul 2: aştepţi.
   Pasul 3: mai verifici o dată şi aştepţi.
   Pasul 4: publici comentariul pe blog la tine, dacă nefericitul, neintuind comoara de înţelepciune din comentariul tău, n-a catadicsit să îl „publiciteze”.

   Cu Drag,
   Narcissus Blogoratus

   • blue2403 zice:

    Dacă blogăreala ar fi ţelul meu în viaţă aş face-o. Dar nu e. Sau dacă măcar aş dori să scriu o carte.
    Acum câteva zile am şters un blog (Cel mai bun loc 5100 Zelist, în ultima vreme cu rating în ascensiune, de când am pus un subiect unde protestam împotriva faptului că se vorbea la Antena 3 de faptul că PrimSolista Operetei care era în comă şi de care se spunea că a murit, dar pentru că protestul să fie luat în seamă, trebuia să scriu ceva şocant. Aşa că am pus un titlu: „Moartea Ameliei Antoniu, motiv de mâncare de rahat”. Subiectul era pe primele trei locuri în căutările Google, deci am avut un ratig de invidiat. Primeam tot felul de ameninţări cu bătaia sau cu tribunalul pentru calomnie, n-am înţeles unde era calomnia, unele de la nume pe care le văd la televizor. Îi deranja că, deşi în prima parte îmi explicam gestul scris cu albastru, în partea adouă publicam un ferpar cu Dumnezeu să o ierte, cu poză etc. Blogul promitea să crească şi mai mult în scurt timp. ). Mai erau multe, pamflete politice şi încercări literare scrise de mine şi de alţii (Între altele şi câteva fragmente scrise de Doina Popescu, http://doinapopescu.wordpress.com/2010/01/19/adevarul-despre-doina-popescu/ autoarea romanelor „Comisia Zurich”, „Dumnezeu era în vacanţă” etc , comentarii, avea şi o categorie numită Muzica. ) L-am şters deoarece am zis că un an îi ajunge. Se numea „România lui Blue”. Cel pe care îl am la lincul de la semnătură „România blues”, a luat-o de la zero…
    Blogăreala e pentru mine doar o chestie care îmi ocupă o parte din timpul liber. Cu ocazia asta, poate reuşesc să aflu şi care e rostul nostru, de unde venim, unde ne ducem. Or, pentru asta acum mă găsesc şi pe blogul tău, prezenţă care va dura atât cât cred că încă voi afla lucruri noi, interpretări noi. Răsunsurile astea se găsesc provocâd la gândire.
    Îmi ziceai de cineva că a citit mult. Se prea poate, dar pe mine nu mă interesează cât a citit cineva, ci ce a citit.
    Şi eu am citit cam un camion de cărţi, de contat insă, contează cel mult cinci-şase.
    Uneori răspunsurile la întrebările mele le pot găsi mai repede la un om care n-a citit în viaţa lui mai mult de un capitol, dar care a trăit destul ca să înţeleagă cum funcţionează viaţa şi lumea în care trăim.
    Vrei un exemplu? Un bătrân mi-a spus o vorbă cu ani în urmă:
    „Când faci ceva, bine sau rău, trebuie să te gândeşti că într-o zi, înainte de a muri, pentru cele bune vei fi răsplătit, cele rele le vei plăti.” Mai citisem chestii asemănătoare, mai auzisem vorbe care spuneau acelaşi lucru, dar felul in care a spus bătrânul chestia aia, a fost unul complet diferit. El chiar credea asta. Şi avea doar două clase, un picior de lemn şi grija unui mormânt, al soţiei pe vremea aia, acum a amâduora.
    Tot el a mai spus odată ceva: „O ciurdă de filozofi sunt în stare să spună un car de prostii, dar numai o găleată de adevăruri. Din aceste adevăruri, contează doar un pahar, restul sunt neimportante” (Banalităţi, am înţeles eu.)
    P.S. Ştiam chestia cu salvatul, uneori scriu textele în Word şi le postez cu copy-paste, alteori nu. De salvat nu le mai salvez de la o vreme.

  • blue2403 zice:

   Citat adus de pe link:
   „Să ne ferim să răspundem acuzaţiilor excesive ale autorilor creştini printr-o deculpabilizare totală. Iudeii i-au persecutat efectiv pe creştini atunci când au fost în stare, adică la ei acasă, în Palestina. În diaspora, rolul lor este mult mai modest.”
   :::::::::::::::
   Hehehe … deci „În diaspora, rolul lor este mult mai modest.” … hehehe…
   Evreilor întradevăr li se pare cel mai logic lucru să perecute creştini (şi nu numai) când sunt la ei acasă. Cât despre rolul din diaspora nu doar că nu e unul minor, reuşeşteSĂ OBLIGE lumea să plângă pentru cei care au murit în Holocaust, iar ca victime ale Holocaustului să fie considerate doar cele care provin din rândul lor.
   Şi tot vis-a-vis de influienţă, e de notorietate că startul ei a fost dat de lăcomia unor mari bancheri de pe WallStreet. Ghici ce sunt acei bancheri: Evrei.
   P.S. Bravo pentru link.

 21. Dan Tamas zice:

  Aceste imagini ne doare. Ia-le d-aici ca daca nu pac! la Razboiul zic ca baptistii e sectari si sa te tii. Nu este zvastica este un model popular avut de Stefan cel Mare pe mormintul sotiei sale (incultilor), nu este reala poza au trucat-o comunistii (au deviat miscarea) a interpretat-o prost Sima (un epigon dar Capitanul a fost glorios), bunicul a fost om bun si era legionar asa ca poza nu-i adevarata. „Iubitul conducator (pardon Capitan) si tovarasa lui de viata” nu pot fi judecati. Nu, in nici un caz de baptisti ca astia urasc crucea …hei Crucerule de ce ai numele asta . Eu sunt departe de falul lor de a gindi (spune o domsoara) dar v-as boteza de mai multe ori fara sa mai fac pauze intre acte… Fascismul romanesc prea a fost judecat hai sa judecam comunismul (o falsa dilema) invadeaza altul o diversiune. Si daca Gafencu a fost legionar inseamna ca legiunea era sfinta incheiem cu o logica ireprosabila ca si cum Gafencu are puteri mantuitoare nu era un biet om pacatos ca si oricare.
  Tot dialogul acesta imi aduce aminte de o istorie veche cu cineva care a postat un mesaj si ceilalti (multi) blogari si-au astupat urechile si au inceput sa scrisnesca din dinti cautind pietre ca sa contraargumenteze. Doamne nu le tinea in seama postarile acestea.

 22. Dyo zice:

  @ blue si sobolanel

  Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoşi.
  N. Steinhardt ( un evreu )

 23. guitarschizofrenic zice:

  a aparut articolul si pe site la Historia.ro unde se pot vedea fotografiile mai bine si alte scanuri cu documente.
  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/nunta-lui-zelea-codreanu-un-exemplu-marketing-politic

  • Agnusstick zice:

   Marius, această nuntă a fost în aer liber! Deci se pare că nu este totuşi interzis aşa ceva în biserica ortodoxă?

   • Dyo zice:

    Dar ce zici de reclama aceea suparatoare la Vodafone internet cand se vede un preot oficiind cununia in varf de munte? De ce nu protesteaza Biserica in fata acestei dezinformari?

    • Agnusstick zice:

     Poate că protestează şi nu ştim noi. Dar mă interesa dacă este o chestiune conjuncturală, politică, pecuniară sau teologică la mijloc. Marius spunea că nu se poate oficia liturghia în orice fel de spaţiu, sub pedeapsă canonică. Poate există dispensă, nu ştiu. Cert e că la catolici liturghiile Papei se fac deseori în aer liber, inclusiv cea din parcul Izvor cu participarea Patriarhului.

    • Marius David zice:

     Biserica Ortodoxă nu se uită la reclamele Vodafone. 🙂

   • Marius David zice:

    aşa se pare. La baptişti nu este interzisă nunta în aer liber.

  • Agnusstick zice:

   Decorul sau fondul imaginii poate să fie de interior, dar parcă nu şi iluminatul personajelor (sursa de lumină în dreapta sus, umbre pe figuri – un fotograf de studio, chiar şi din Focşani, cred că le-ar fi eliminat cumva). Nu e un argument pentru trucaj, desigur – în spate poate fi un fel de draperie şi nu un zid. Dacă s-ar găsi în vreo relatare scrisă descrierea cununiilor, ca să nu mai existe controverse… Totul este atât de încărcat de pasiune, încât practic nici un fel de dovadă într-un sens sau altul nu va stinge disputa.

   • guitarschizofrenic zice:

    @agnusstick si eu am „analizat” imaginile si nu am reusit sa mi dau seama 100% daca e trucaj sau nu (am si eu ceva experienta cu facutul fotografiilor pe film). asa cum spuneai si tu sunt cateva elemente de luat in seama in principal umbrele. se poate observa ca zvasticile reflecta lumina diferit si iluminatul e destul de reusit pentru vremea aia (deasemenea fotografiile sunt foarte reusite!). am discutat si cu Adrian si pe cununia lui CZC se observa ca zv. pare putin „curbata” pe rama… dar sunt doar supozitii. mie mi s a parut mai interesanta invitatia cu zvastica, la prima vedere fonturile nu par in regula, trebuie analizat de un cunoscator daca acele fonturi existau pe vremea aceea. dar documentele scanate de pe siteul Historia sigur nu sunt false.

   • Agnusstick zice:

    Oricum discuţia în aceşti parametri este inutilă, pentru că o alăturare mai clară a celor două simboluri s-a petrecut în viaţă, decât pe hârtii şi poze discutabile la infinit. De fapt au fost mult mai multe momente în istoria lumii când simbolurile au fost puse în contexte incompatibile cu mesajul lor esenţial. Cred că asta ar fi esenţa articolului mariusdavidian, un obiect strident în plus sau în minus nu poate conta mai mult decât raportul dintre fapte şi grila Evangheliei. Dar decât să se certe atâta lume pe detalii, mai bine am înţelege care sunt atractorii stranii care-i târăsc pe oameni, actori şi simpatizanţi, în astfel de contraste – şi nu m-ar interesa în primul rând contextul istoric, căci nu i te poţi sustrage. De ce bunicii şi verii noştri au simţit într-un anumit fel, şi cum am face-o noi dacă am fi puşi în situaţii similare – mă refer la creştini, nu la cei care doresc epurări fără a se considera măcar religioşi.

    • Marius David zice:

     Aici cred că sesizezi o chestiue foarte importantă. Viaţa versus Hîrtiile. Crimele s-au făcut în viaţă şi în numele unui simbol desenat mai întîi pe hîrtie.
     Ai intuit exact ce am vrut să spun
     Foarte bună întrebarea ta, aş duce-o mai departe şi „ne-aş provoca” să încercăm un răspuns: de ce predecesorii noştri au simţit altfel în raport cu aceste semne şi de ce au acţionat aşa cum au acţionat?

     • Agnusstick zice:

      Provocarea poate fi nefericită, dacă se intră în polemici cu privire la filetism, care dintre filetisme a fost mai rău (ortodox sau catolico-protestant), antisemitism, naţionalism, comunism etc. – multe capcane şi fundături într-o discuţie mai mult antropologică.
      Conform unei alegeri mai vechi, nu le-aş zice semne ci simboluri, tocmai pentru că dicţionarul e acelaşi pentru toţi, dar fiecare comunitate hermeneutică îşi alege o parte din definiţie şi o perverteşte prin aplicaţii discordante cu sensul global, holistic. De-abia după această etapă am impresia că simbolul decade în semn, marcă, etichetă, ştampilă – infamante pentru unii, electrizante pentru alţii, oricum sărăcind drastic simbolul iniţial şi aruncându-l din cerul speculaţiilor hrănitoare pe tărâmul semnalelor, stimulilor şi stindardelor de luptă.
      Tu zici „au simţit altfel”, dar nu e clar dacă altfel faţă de noi, sau altfel decât ar fi trebuit în mod normal. Marea enigmă mi se pare faptul că avem capacitatea de a accepta în mod natural pervertirea unui simbol şi transformarea lui în semn greşit mobilizator, lipsindu-ne uneori atât de flagrant discernământul. Atunci poate că nu a fost nici o pervertire, în sensul că nu am asimilat niciodată corect mesajul simbolului? Dacă l-am fi asimilat şi l-am fi înglobat în fiinţă, oare nu am fi avut o reacţie puternică de respingere în faţa pervertirii? Cum e posibil ca ura de orice tip să poată nărui un întreg eşafodaj interior care ar trebui să fie măcar echilibrat, făcându-ne să depăşim prin faptele noastre nişte limite destul de evidente în Evanghelie? Marius, aici ar trebui să ne ajuţi, pentru că tu combaţi deseori clişeele falselor evanghelii ale dragostei şi toleranţei faţă de orice şi oricine. Este valid filtrul prin care luăm din Scripturi numai pedeapsa şi răzbunarea în dreptul vrăjmaşilor, iar dragostea şi toleranţa numai pentru fraţi?

      • Marius David zice:

       draga Agnusstick, în general am alergie la isme. De toate felurile.
       Din punctul de vedere al semioticii ştiinţifice şi sociologiei (neştiinţifice 🙂 ) există distincţii între semn şi simbol, la fel cum este distincţie între metaforă şi epitet, între sinecdocă şi metonimie.
       De acord că există mutaţiile pe care tu le descrii, degenerări la nivelul simbolisticiişi încărcarea cu semn-ificaţii.
       Te asigur însă că putem urî simplu, fără simboluri sau semne motivatoare. CZC ar fi fost aşa şi fără zvastică, determinat fiind de ideologia naţionalistă a epocii.
       Nu, nu este valid acel filtru, uneori acţionăm într-o anumită direcţie doar pentru a crea efectul de pendul…
       O cristologie de-pneumatologizată neceisită un accent pneumatologic… care poate să o ia într-o direcţie greşită.
       O pneumatologie necristologică duce într-o direcţie greşită, spre docetism.
       Cum oprim pendulul?
       Asta-i întrebarea

   • Marius David zice:

    Aici sînt de acord. Există situaţii în care niciun argument nu mai funcţionează. M-am uitat şi la celelalte imagini, la rezoluţie mai bună.
    Asta nu este „pumnul lui Băsescu” 🙂

 24. blogideologic zice:

  „Cearc-a da fierului aspru forma cugetării reci.” Se spune că ideologia legionară îşi are sursa în prelegerile din 1926 ale profesoruluilui Nae Ionescu. Pe data de 12 februarie, metafizicianul Nae Ionescu le spunea ceremonios studenţilor săi: „Vă aduceţi, desigur, aminte [de] Psihologia de Găvănescul”. Nu era cea mai fericită alegere. „Psihologia lui Găvănescul” a introdus o mare eroare în cultura română: Interpretarea empirismului Locke-an ca “realitate directă”. Această abordare a Găvănescului a condus la ce s -a chemat ulterior ‚legionarismul de stînga’. El are în comun cu marxismul asertarea doctrinară a “realităţii directe”. Numai că, în vreme ce la marxişti “realitatea directă” era dialectică, justificată prin lupta de clasă, ‚legionarii de stânga’ considerau sistemul construit pe baza “realităţii directe” ca pe un adevăr apodictic. El însuşi, Nae Ionescu, nu a susţinut vreodată “realitatea directă” legionară. Cu atât mai puţin pe aceea marxistă. Prelegerile lui Nae Ionescu au fost de o calitate intelectuală excepţională, neegalată până acum în cultura română. Către sfârşitul primăverii anului 1926, filosoful Nae Ionescu ţinea o prelegere lămuritoare despre realitate studenţilor Universităţii din Bucureşti. Din epistemologia kantiană se ştie că sistemul construit prin atribuirea de realitate obiectivă percepţiilor este falacios. Prelegerea lui Nae Ionescu stârneşte entuziasmul unei generaţii noi. Acea prelegere “kantiană” privind constituţia realităţii a format un Ego naţional într-o naţiune rămasă practic fără învăţători – morţi luptând în primul război mondial. Ideile din prelegere descend fără condescendenţă în cultura română, influenţând mai ales „dăscălimea” tînără, ce îşi va construi altfel lecţiile. A fost un exemplu superb de „top-down approach”, de abordare conceptuală descendentă ce ar trebui reînvăţată de naţiunea noastră, căci numai aşa poate fi continuat un Ego naţional românesc. Să mai observ că mijloacele ideologice, deviante pentru că non-epistemologice, folosite azi pentru a combate arhetipurile culturale dezvăluite în acea prelegere a marelui Nae Ionescu, o prelegere ideologică primară, bazată pe epistemologia intelectualistă, sunt tendenţioase si lamentabile.

 25. blue2403 zice:

  ***Marius David spune:**mai 4, 2010 la 10:45 pm***

  originea numelui nostru de familie este alta.
  Nu căuta în dicţionare.
  Spun în general: nu căuta în dicţionare. Sînt pline de minciuni!
  ==============================
  Felicitări, DEX-ul minte… eşti incorijibil. Probabil că în anumite condiţii vei spune că sunt pline de minciuni şi cartea de telefon sau mersul trenurilor.
  Aceasta e ultima mea postare aici. Inteligenţa mea nu e destul de flexibilă să coboare atât de jos.
  P.S. Drum bun pe calea vieţii… deşi dacă mergeţi cum păreţi a gândi… Dumnezeu cu mila.

  • Marius David zice:

   Blue,
   nu ţi-am spus eu că eşti şi neinformat şi novice şi mîndru? deadly combination
   da, Dexul este plin de probleme, spun asta în calitate de filolog, am studiat lexicologia, am dat un examen la doctorat din chestiune, am studiat metodologia lexicografică etc. Am făcut introducerea în lingvistica generala cu prof. Constantin Dominte şi lexicologia cu prof. Iancu Fischer. Cel puţin în meseria mea lasă-mă şi stai la o parte, că nici eu nu mă bag la datul cu părerea în chestiunile din care îţi cîştigi pîinica.

   Plus că am cunoscut personal oameni care au lucrat în atelierele marilor dicţionare şi enciclopedii, inclusiv mari dicţionare tematice sau chiar Enciclopedia Britanică. Vorbeşti despre ce nu ştii, copile! Mai uşor cu datul cu părerea în baltă.
   Nu compara mersul trenurilor, cartea de telefon cu Diclţionarul în care sînt intrări ca „iubire”, „rugăciune”, „metafizică” etc. Aduni mere cu prune şi îţi iese gem de caise.

   Dacă este ultima ta postare cu această atitudine şi cu acest mod de gîndire… Slaaahahavă Domnului!
   Dacă te răz-gîndeşti, în sensul noician al Cuvîntului, vezi Cuvînt împreună despre rostirea românească… poate că mai putem discuta.
   N-am chef să ajungem la petrol coborîndu-ne la nivelul acesta de discurs.

   Călătorie împopoţonată şi ţie şi ceiluilalt tu al tău 🙂

   Sdras-fiţe,
   Dexel Corijenstein von Teletrenutor

  • michael zice:

   blue,

   inteligenta ta rigida e de consistenta plumbului. periculoasa treaba, mai ales ca centrul tau de greutate e usor descentrat si nu poti tine calea cea buna si dreapta:)

 26. Vestitor zice:

  1.S-a strecurat o confuzie in comentariile de mai sus, anume ca pentru educatia de acasa, si NU pentru cea legionara, ar fi dat jertfa muceniceasca, legionarii, in inchisori.
  Argumentez prin urmatoarele cuvinte rostite pe patul de moarte, de catre o persoana vrednica de pomenire:

  „Marieta Iordache, Maica Mihaela. Vor veni multi care vă vor sili să recunoasteti că Miscarea a avut un drum greşit şi ca tot restul luptei a fost o rătăcire.

  Tuturor acestora le veţi răspunde răspicat:

  Ei nu au greşit. Ei ne-au scos din fundul unei adânci prăpăstii de întuneric, dezmăt si necredinţă. Au aprins o făclie şi am mers cu toţii ţintă spre ea.

  Dacă am greşit ca am scos sabia, am şi acceptat să fim răpuşi prin ea şi este adevărat că au curmat vieţi de oameni pe care nu aveam dreptul să le frângem.

  Dar astăzi, ridicaţi pe jertfele scumpe ale celor ce ne-au fost călăuze, vedem cărarea cea adevărată şi suntem siguri de lumină.

  Am vorbit despre Hristos si am mers in parte, după puteri, pe urmele Lui.

  Acum suntem total ai lui Hristos si, alături de El, drumul nostru înseamnă dragoste şi lăsarea tuturor celorlalte, inclusiv a răzbunării, pe seama lui Dumnezeu, iar grija noastră să fie una singură: aceea de a cunoaşte voia Lui şi apoi de a o îndeplini întocmai.”

  Marieta Iordache, legionara(NU fosta legionara), exterminata la Mislea, de catre regimul comunist

  2.Departe de a fi tainuite, informatiile despre antisemitismul pozitie legionare timpurii, chiar si acea poza, care chiar a fost folosita in propaganda si e destul de usor de gasit pe internet, erau marturisite, deschis si simplu(ne-demagogic) de Corneliu Codreanu insusi, in carticica usor de gasit, chair integral publicata pe internet „Pentru legionari” unde scrie concret ca a ales zvastica, tocmai pentru ca este emblema antisemitismului mondial, simbol care uneste antisemitismul de pe toate meleagurile.
  Nimic ascuns se vede.

  3.Legionarii pentru excesele sale in zelotism, trufie sau fapta, a platit cu multe jertfe, singe si umilinta. Important e ca au inteles unde au gresit, dar si unde a meritat sa nu faca compromisuri si sa smulga din radacina raul…din ei insisi/noi insine, dar si din societate. Au ascultat insa prea putin de Capitan unii si inainte de a deveni oameni intregi si desavirsiti au incercat sa actioneze ca unii care deja sint.
  Planul lor declarat si rational intocmit(dincolo de excese individuale sau poate de grup), propunea „indepartarea” evreilor spiritul camatar si tendintele bolsevice, prin asa numitul „comert legionar” care se baza prin lupta deshisa impotriva evreilor, cu armele, cinstei, cumpatarii si bunei cuvinte, in cele ale practicii comerciale. Vezi restaurantele, cantinele si magazinele legionare.

  M-as bucura sa fie aprobat comentariul, nu pentru cuvintele mele, ci ale Marietei Iordache, pentru ca vorba unui muribund, care are si dreptul sa vorbeasca despre acest fenomen, merita aflat si de cei mai putin documentati.

  Doamne ajuta!

  PS. Nu pomeneste nimeni nimic de faptul ca aceasta miscare de declarat crestina(nu conteaza discutabil sau nu, ideologic sau dogmatic, propagandistic sau real-asumat, folosit sau trait) primea cu bratele deschise greco-catolici, catolici, baptisti si chiar musulmani!(tatari), toti uniti in dispretul fata de necinste, jefuirea tarii, pericolul bolsevic si pericolul isntrainarii de valorile traditionale si categoric romanesti?

 27. Vestitor zice:

  @Marius Cruceru
  Respect felul si cuviinta cun care moderati comentariile si parerile celor care posteaza pe acest blog, precum si valorile la care va raportati, pornind cel putin de la acest articol.
  Plec de la premiza ca intotdeauna o persoana, faptura a lui Dumnezeu trebuie respectata si nu judecata, ceea ce nu pot spune despre ideile care le sustine sau pe care vrea uneori sa le impuna. Cum s-ar spune urasc pacatul, dar nu pe cel cazut in el…apropo de ura. Avem acest sentiment, precum si minia pentru lupta impotriva pacatului si a raului.
  Avem doar alb si negru, cind e vorba de Adevar, de Dumnezeu si de alegerile personale. Avem numai nuante cind e vorba de persoane, istorie(mai ales atunci) idei.
  Am un dezgust puternic fata de orice ideologie si idee unica, tot asa cum am fata de tendintele de impietrire(ideologica) a teologiei ortodoxe sau fata de cele de „comercializare” in initiativele misionare neoprotestante. Crestinismul este totusi marturisirea adevarului, si a intruparii Lui, un mod de viata ne-lumesc si comunitar, dogma a unei revelatii si niciodata corp de legi si doctrina.

  Pornind de la aceste premize si de la cea ca dusmanul secularizarii pindeste deopotriva ortodocsi si alte religii crestine, precum si pe cele necrestine, mi se pare foarte oportun, cind avem in fata o actiune de seama celei legionare, dupa o analiza foarte critica a exceselor, tendintelor ideologizante si activiste, sa scoatem la vedere si miezul atunci necopt, dar curat, si ulterior la fel de curat, dar copt si bun la gustare. Intrucit nu sint strain nici e teologie, nici de istorie, nici de cele legionare, indraznesc sa afirm, ca oaspete, ca trebuie puse intr-o lada cele care trebuie curatite(bine intelese), cele bine coapte, precum si cele viermanoase sau putrezite, fara a da vina pe livada pentru cele rele sau face propaganda cu ea, pentru cele bune.
  Orice iesire la actiune, curajoasa sau doar necugetata, tot intra in coliziune cu o persoana sau alta, cu o viata, cu o familie, valoare(norma) sau societate. Cind e vorba de o actiune simpla, care se rasfringe asupra multora, deciziile uneori devin radicale, pripite sau impoisible de luat cu calm si ratiune. De asta avem poruncile lui Hristos(cind e vorba sa ne infrinam), dar si cele ale marturisirii Adevarului, chiar cu propria viata(cind e vorba sa actionam).
  O data luata decizia si infaptuita actiunea, putem constata raul pricinuit unora, dar si binele(eventual) adus multora, sau binele aparent si raul real(sau invers), insa cu siguranta desi putem dispretui motivele sau chiar fapta, nu putem judeca prea usor persoana, necum sa invinuim pe cei de acelasi crez, de faptele celor putini. Poti face chiar si o crima, intr-o stare de exaltare, crima asumata integral(cu multa inconstienta si nebunie as adauga, pe linga un evident curaj) si desi ramine o crima, de nejustificat, cintareste totusi mult, daca este facuta cu gindul satisfactiei personale, sau protejarii altora de rele viitoare. Intre crima facuta pentru interese materiale sau personale, si cea facuta din interese ne-egoiste. O crima facuta neegoist, oricit ramine crima, nu ajunge sa devina realitate, fara rpovocare si presiune extrema.
  Tot asa ne putem intreba cum poate o fiinta umana chiar si fara credinta si educatie, sa ajunga sa maltrateze si sa tortureze un om, cum o faceau calaii din inchisorile comuniste? Nuantele vin de-a valma peste noi si nu putem decit sa ne rugam sa fim feriti de a pierde o persoana apropiata sau a ajunge in situatii de presiune in care crima, ne apare, in ciuda convingerii si credintei, ca o izbavire sau chiar! necesitate.
  Filmul Zwartboek ilustreaza foarte bine o astfel de situatie…de nedorit…e vorba chiar despre masacrul unor evrei.

  Concluzia. Cind e vorba de personalitati inconjurate de astfel de controverse, e necesar sa aratam foarte clar si raspicat teama si parerea de rau pentru cele rele, dar neaparat, cu delicatete si grija, sa le dezvaluim pe cele bune. Macar asa de „teama de Dumnezeu” in intelesul cel vechi taranesc.

  • Marius David zice:

   Stimate Vestitor, am înţeles ce doriţi să spunţi. N-am prea multe de comentat.

   • Vestitor zice:

    Ma iertati, o ultima replica:

    Simt raspunsul dumneavoastra incarcat de povara unei etichete(aplicata mie). 😉
    Ramin totusi cu parerea finala, ca este bun modul in care se pune problema blasfemiei in semnalul de alarma tras de dumneavoastra. Este adevarat ca nu au ce cauta zvastici alaturi de cruce, sa drapele sau alte insemne seculare, indiferent cit de frumoase sau pline de intelesuri. Daca insa se intelege prin zvastica apararea crestinismului(la acel moment), avem deja o dilema(unii) si poate o concluzie(altii). Tendintele seculare ale epocii nu au scutit de pericolul ideologic nici pe legionari.
    Indiferent in care dintre acestia ne aflam, ideea e cum ne situam noi, personal, fata de Cruce si fata de propriile alegeri.
    Unii ramin cu imaginea crimelor legionare „in numele crestinismului”, altii cu principiul legionarilor, anume ca linia legionara este mult sub si foarte departe de linia Bisericii, dar credinta legionarilor se vroia bine inradacinata in Biserica.
    Mereu va fi o controversa intre cit de mult trebuie actionat social, in cetate si cit de mult trebuie ramas in biserica. Stim sigur ca extremele sint degradante si lipsite de sens si cea a realizarii Imparatiei lui Dumnezeu pe pamint la propriu, prin „confiscare”, din lipsa de smerenie, fie retragindu-ne fals si fatarnic „in biserica”, in loc sa marturisim.

    Nu insa si legat de „penibilul” invitatiei, intrucit si daca am asculta azi la radio, un discurs al lui Ion Mihalache, am avea probabil senzatia de penibil. Istoricul trebuie sa se abtina la comentarii legate de gust sau penibil, mai ales cind studiaza epoci mai „infierbintate” de razboaie, primejdii sau…crize economice. Nu este totusi un caz de trufie, ci unul de chemare la oaste si tras clopotele. Sa nu uitam ca Romania avea atunci granita cu proaspata revolutie bolsevica.

    Si un citat din Insemnari de la Jilava, 14 ani mai tirziu, fata de evenimentul „penibil”.

    „Însfârsit, cu cât patrundem mai mult în citirea scrisorilor[Sf. Ap. Pavel], ajungem la concluzia:
    1. Ca nu suntem crestini, ca suntem departe de a fi crestini. Cât de departe…
    2. Ca ne crestinam în forma, dar ca ne descrestinam în continut.
    3. Ca omenirea a suferit acest proces de descrestinare dealungul veacurilor pâna la noi, cu mici svâcniri spre adâncuri… Crestinarea în suprafata pare ca a preocupat mai mult lumea.
    4. Caracteristica timpului nostru:
    Ne ocupam cu lupta dintre, noi si alti oameni, nu cu lupta dintre poruncile Duhului Sfânt si poftele firei noastre pamântesti.
    Ne preocupam si ne plac victoriile asupra oamenilor, nu victoriile împotriva Diavolului si pacatului.
    Toti oamenii mari ai lumii de ieri si de azi: Napoleon, Mussolini, Hitler, etc., sunt preocupati mai mult de aceste biruinte.
    Miscarea legionara face exceptie, ocupându-se, dar insuficient, si de biruinta crestina în om, în vederea mântuirii lui.
    Insuficient!”

 28. Adrian Stefan zice:

  Aşadar … am înţeles bine … moderatorul blogului acesta e preot şi e contra legionarilor?

  :))

  Cat de praf poate sa fie persoana asta?

  Cat de pe langa e toata problema?

  Cu cati fosti detinuti politici a dat mana?

  Afara de propaganda comunista, care e sursa de informare despre Miscarea Legionara?

  Care roman adevarat n-a fost legionar? Cum se face ca atatia preoti si avocati erau legionari?

  Eminescu, Ciprian Porumbescu … de ce-au fost antisemiti?

  Ati citit careva care era situatia reala in tara?

  Ati citit cum Miscarea Legionara era singura organizatie cu punct pe ordinea de zi lupta impotriva comunismului?

  NU-l confundati pe Horia Sima cu Miscarea Legionara. In timp ce toti comandatii legionari au fost executati si Corneliu Codreanu spunea liniste, liniste, liniste din inchisoare celor de afara, Horia Sima organiza ample evenimente si razvratiri afara. A fost tradator. Punct.

  Stiti cat de haituiti erau legionarii de catre toate partidele politice? Cum erau batuti, executati si impiedicati sa-si exercite drepturile democratice?

  • Dyo zice:

   Vai, omule, revino-ti in fire … citind comentariul tau raspunsul este … uite de aia! Pentru ca legionarismul este o rusine pe obrazul istoriei tarii noastre. Clar?
   Nu v-ati saturat de propaganda, nici dupa toate ororile de care ne ingrozim si astazi, dupa mai bine de o juma de secol?

  • Marius David zice:

   Adrian Ştefan,
   1. în primul rînd: Bine ai venit pe aici!
   2. în al doilea rînd de ce ţi se pare oximoronic faptul că aş fi preot şi împotriva legionarilor? Oare neapărat, dacă eşti preot trebuie să fii pro-legionarism! Defect de gîndire, dragul meu!
   3. Am în familie deţinuţi politici, stimabile! Ştiu bine despre ce vorbesc.
   4. Propaganda comunistă? Glumeşti? Cîţi ani ai, Adrian Ştefan?
   5. Lipsa ta de lectură şi experienţă de viaţă se dovedeşte în discurs, dar şi în exemplele pe care le dai. Modalitatea de gîndire de genul: cutare, minte mare, a fost legionar, deci e de bine, este o modalitate de gîndire care atinge ridicolul în aşa hal şi te dai de gol ca fiind lipsit de educaţia intelectuală elementară ca să putem purta un dialog civilizat, încît nu voi consuma timpul şi energia să te conving. Sîntem pe lungimi de undă diferite, cu lecturi diferite, diferite ca orientare, dar şi cantitativ, din cîte văd eu.
   6. Situaţia reală din ţară? Despre ce vorbeşti, domnule? Legitimează asta pogromul de la Iaşi?
   7. Sugestia mea este să te uiţi un pic în comentariil de mai sus. Dacă biblioteca ţi se întinde pe două rafturi, ai nişte link-uri utile mai sus. Poate te ajută.

   Succes!
   cu simpatie,
   mc

 29. Marius zice:

  Chiar va deranjeaza asocierea dintre zvastica si cruce ?

 30. dan zice:

  cred ca ar fi bine sa vina legionari la putere numa ei ar pute pune disciplina in haosul existent .

 31. Geo zice:

  Nu neaga nimeni ca legionarii au gresit si au comis crime si orori dar oare v-ati pus problema ce mare partid politic e nevinovat si curat? Cine are dreptul sa arunce primul piatra? Sa ne intoarcem putin in istorie si sa vedem ce partid era la putere si a ordonat masacrele de la 1907? Sau cand s-a tras impotriva minerilor la Lupeni? Sau la atelierele Grivita in 1933? Stiati ca taranistii foloseau echipe de batausi in campaniile electorale interbelice in mediul rural care au lovit si omorat oameni? Dar cand au asasinat carlistii in 1939 zeci de legionari alesi aleator ca represalii la asasinarea lui Armand Calinescu? Dar mineriadele? Vedem astazi oare rusinea pe obrazul PNL, PNT, PDL sau PSD (care se trag din comunisti sa nu uitam)?
  Hai sa incercam sa judecam limpede si sa nu acuzam numai pe unii!

  • michael zice:

   faptul ca si altii au gresit nu`i face cu nimic mai buni. a le arata adevarata fata este o datorie pe care o avem din respect pentru adevarul istoric.

   • Geo zice:

    Cu totul de acord, asa cum si ceilalti au gresit dar totusi au mers mai departe asa se cuvine ca si Garda de fier sa continue in politica romaneasca de astazi evident cu actualizari in ideologia si doctrina sa.
    Jobbik a reinviat Crucile cu sageti in Ungaria si a ajuns partid parlamentar si europarlamentar, la noi de ce sa nu se poata?

 32. Adrian Stefan zice:

  Marius David n-ai vrea tu sa te documentezi mai pe indelete despre ce-a insemnat Miscarea Legionara, ce oameni au fost in ea, ce si-a propus sa faca, inainte CENZURAT DE MODERATOR?

  Asta referitor la indemnul tau la lectura.

  Adica ai o mana de oameni saraci vai de capul lor, care in ani si ani de-a randul au reusit sa se ridice exclusiv prin fapte neavand bani, oriunde au mers au propovaduit intai de toate invatatura crestina, au cooptat in randurile lor unii dintre cei mai mari romani ce-a dat neamul acesta, au dat piept cu furia coruptiei din partidele politice istorice, cu rautatea lui Carol al doilea, au fost omorati, schingiuiti, maltratati pe generatii, le-au fost construite inchisori doar pentru ei de catre comunisti, iar acum s-a ajuns ca in anul 2010 sa fie huiduti pentru ca au dorit o alta Romanie.

  DE CE?

  Daca spui ca esti cat de cat documentat, tu pe ce lume traiesti stimabilule si cum te poti numi preot, slujitor al lui Dumnezeu?

  Cum?

  Mi se rupe sufletul in mine cum vad cum vorbiti de ei, cand au fost nisti amarati toti, unul singur n-a avut avere, Ion Banea, doctor in drept si medicina, a trait intr-o locuinta de cativa metri patrati ridicata de camarazii lui deasupra unui garaj la Iasi, mergeau pe jos si facea propaganda caci nu aveau bani nici de tren si a sfarsit prin a fi impuscat in lagar la Ramnicu, incercau sa organizeze tineretul, sa-l educe in primul rand astfel infiintand Fratiile de Cruce in care cooptau doar pe cei mai buni elevi, etc, etc.

  E formidabil sa citesc atata ura insirata contra lor. De ce? C-au facut crime? De conceptul de legitima aparare a auzit careva? Sau era pur si simplu in regula ca puterea sa-ti schingiueasca sute de membri, sa-i asasineze fara vreo vina, sa le puna bete in roate peste tot, dar cand ei in sfarsit au zis destul, curmand pe cei ce dadeau ordine, vai, ce urat din partea lor.

  Pana si in inchisori, au fost recunoscuti ca fiind cei mai disciplinati, cumparati si echilibrat grup, de catre cei care nu aveau nici o culoare politica. (ex. Ion Pantazi).

  Cu atat mai mult daca ai lecturi, le-ai citit degeaba ca mi-e imposibil sa rationez cum un om normal la cap, fara vreo culoare politica, neutru, sa mai abe tupeul sa acuze Miscarea Legionara de ceva, cand daca ai cunoaste cat de cat istoria lor singurul lucru ce l-ai simti e mila. Au avut greseli, da, si adaug eu c-au fost prea buni. Codreanu n-a acceptat niciodata sa preia puterea prin lovitura de stat, Codreanu stia c-o sa fie asasinat si n-a acceptat nici un plan de evadare. Nu cred ca Romania a merit un asemenea om.

  Oamenii astia au indurat cele mai crunte prigoane, pentru noi, urmasii, sperand la o alta Romanie, iar acum tot ei sunt acuzati. Frumos tare si-ar fi si mai frumos daca istoria nu le-a dat dreptate, acum, cand sub 60 de ani de comunism suntem o natie dezbinata, indobitocita, rea, superficiala si in genunchi. Triplu as fi „gresit” in locul lor, numai sa nu se ajunga la catastrofa de azi. Cumva ne placa rahatul in care vom putrezi toti si de asta avem tupeul sa-i acuzam pe legionari azi c-au vrut sa-l taie de la radacini? Cata rautate … si esti preot. Fara comentarii.

 33. Marius zice:

  Din ce ati scris pana acum, nu am inteles de ce va deranjeaza alaturarea celor doua simboluri . Am inteles in schimb de ce va deranjeaza Miscarea Legionara si Biserica Ortodoxa. Am senzatia ca ati folosit aceasta alaturare doar ca pretext. Astept sa ma lamuriti de ce va deranjeaza aceasta alaturare.

  • Marius David zice:

   De ce mă deranjează Mişcarea Legionară? Cred că m-am exprimat destul de clar. Este o transformare spre patologic a unei idei care în sine este eretică din punctul de vedere al teologiei creştine.
   O erezie poate fi un pic de gimnastică mentală, mai ales dacă nu se varsă sînge.. periculoasă oricum. Mişcarea legionară n-ar fi fost ce a fost fără legitimarea ideologică şi teologică susţinută din interiorul BOR, lucru pentru care BOR trebuie să-şi ceară scuze. Fix la Ierusalim ar fi frumos.

 34. marius zice:

  Revin, intrucat nu ati raspuns la intrebarea mea, continuand sa perorati impotriva Miscarii Legionare si BOR, fapt care certifica banuiala exprimata in postul anerior. De ce va deranjeaza alaturarea celor doua simboluri ?

  • Marius David zice:

   Crucea şi Zvastica, pentru că Zvastica a fost asociată istoric cu fapte abominabile, Crucea cu altă faptă abominabilă, dar două tipuri diferite de fapte cu două direcţii diferite… ruşinoasă şi mîntuitoare. Cristos s-a dus la cruce de bună voie. Evreii, nu s-au dus de bună voie la camerele de gazare!

 35. papadie zice:

  Zvastica e un simbol religios in special asiatic.Innepal este desenata pe cartile religioase.Daca zvastica supara pe evrei e problema lor

 36. Berila Andrei zice:

  Oricat as vrea sa dovedesc legatura este destul de greu – zvastica nazista era sprijinita pe un unghi drept, asta a lui Codreanu e pe un brat…. Din pacate astfel de zvastici sunt destul de banale si cotidiane prin tot teritoriul Romaniei gasite ca semne antice ale tracilor si de asemeni folosite pe vesmintele sotiei lui Stefan cel Mare, inclusiv pe biserici de cult ortodox stravechi care foloseau in loc de o cruce o zvastica (cruce cu brate frante).
  Si regina Maria foloseste astfel de semne incomode http://www.george-damian.ro/svastica-de-pe-coroana-reginei-maria-a-romaniei-1152.html

  V-am salutat !

  • Razvan zice:

   Prea multe cuvinte, prea putin adevar.Crucea si Svastica au un trecut de cca. 2500 -3000 ani documentat istoric pe plaiul nostru .Simbolistica nu are nici o legatura evident cu fascismul sau crestinismul…
   Din pacate, in zilele noastre , pentru prostul de rand svastica = Hitler = Nazi, crucea= Iisus=Crestinism

   Traiasca Legiunea si Capitanul ( cu toate ca aceste cuvinte nu mai inseamna astazi nimic pentru marea majoritate ).

   • Marius David zice:

    și??? Care-i relevanța dacă aceste simboluri au preexistat perioadei de mizerie la care ne referim?
    și? nu înțeleg
    Da, tocmai asta este în discuție pentru prostul de rînd, cum îl nujmiți dvs. Hitler A AJUNS să fie echivalent cu zvastica și mai grav este că ZVASTICA, de oriunde va fi venit ea, a ajuns să fie echivalentă cu arderea de trupuri umane, otrăvire, ucidere în masă.
    despre asta discutăm, despre simboluri care POT FI compromise, distruse, resemnificate, resimbolizate, despre pierdere și cîștig.

    Să trăiți cu sănătate dvs. pînă vă luminați! Legiunea este moartă, Căpitanul, am o vagă bănuială că și lui i s-a întîmplat ceva. Adică e mort.

 37. Pingback: Îndoiala, Dispariţie, Meşcherul, imagini incomode, Sfîntul Iosif Muncitorul, Ameţeală de 1 mai « La patratosu

 38. Dan Petre zice:

  O intrebare: la un moment dat parca remarcasem pe-aici un articol laudativ la adresa lui Ogoranu. Intre timp nu-l mai gasesc. L-ati sters, sau ma inseala pe mine memoria?

 39. Badini Andrei zice:

  In primul rand acel semn nu este semnul zvasticii, zvastica este in forma de romb, acest sem este in forma de patrat, in al 2-lea rand, in vremea nuntii lui Codreanu, nici nu exista miscarea nazista , era doar o organizatie<> , deci zvastica nu exista, in al 3-lea rand, acel semn apare si pe actul de la <>primarie, deci poate fi simbolul localitatii in care a avut loc nunta, MA POTI CONTRAZICE?

  • Marius David zice:

   vedeți ce am răspuns colegului dvs. Zvastica a fost contaminată definitiv, este un simpbol distrus, nu se mai poate recupera. Acceptați asta, stimați domni, fac apel la rațiunea și inteligența dvs. Odată spart borcanul, gata… s-a dus varza din el. E plină de tină și tina nu-i sare. Cine vrea să mănînce… ok, dar de obicei o dăm la rațe.

 40. Berila Andrei zice:

  „Care-i relevanța dacă aceste simboluri au preexistat perioadei de mizerie la care ne referim?” – Domnul David, exact la asta ne referim, legionarii foloseau acest simbol din considerente proprii, nu pentru a aduce omagii Germaniei naziste, iar articolul acesta asimileaza zvastica folosita de legionari cu cea de nazisti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.