Despre discuțiile religioase pe internet

Deși discuția se referă la ce se întîmplă în mediul on line ortodox, eu cred că această discuție poate fi aplicată și la noi. Iată AICI sursa.

Bună cuviință? Firesc? Ce greu de recuperat…

Autoritate pe internet? Da, cu siguranță este imposibil de impus sau cîștigat.

Sînt totuși chestiuni pentru care merită să ne inflamăm, pentru care trebuie să luptăm, să luăm atitudine?

Dacă da, cum?

Ce doresc emigranții? Sînt ei interesați de scandalurile din țară?

Cum anume putem folosi internetul bine? Dar rău?

A propos de comunitățile on-line. În ultimii trei ani, așa cum rezultă din rezultatul unui studiu citat de conlocutorii din emisiune, mi-am făcut mulți prieteni cu pornire de la blogurile mele, prieteni pe care i-am întîlnit apoi neapărat față către față.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, Dezbatere, dulce Românie, In-text-esant, Linkomandări. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Despre discuțiile religioase pe internet

 1. mnobineknume zice:

  emigrantii normal k doresc stiri din tara…k doar nu s-au rupt de ea de tot
  si cred ca discutiile on-line pe teme religioase sunt bune,pentru ca permit impartasirea unor idei intre oameni din parti diferite ale tarii, fata de care nu avem retineri k s-ar putea simti ifensati de parerile noastre (in sensul bun:D )

 2. Cam multe întrebări şi destul de grele.

  „Sînt totuși chestiuni pentru care merită să ne inflamăm, pentru care trebuie să luptăm, să luăm atitudine?”

  Cu siguranţă există. În primul rând pentru Numele lui Dumnezeu. Cât de dureros e să vezi cum Dumnezeu e insultat şi acuzat de tot felul de chestiuni neadevărate! „Râvna casei Tale m-a mâncat şi ocările celor ce Te ocărăsc pe Tine au căzut asupra mea.” E greu să fii creştin să nu experimentezi măcar o dată versetul ăsta. Apoi merită să luptăm pentru dreptul de a ne practica propria credinţă, de a ne creşte copiii în conformitate cu Biblia, pentru o societate care să respecte valorile moral-creştine. Sunt multe lucruri pentru care merită luptat.

  „Dacă da, cum?”

  Aici e problema. Mie uneori îmi vine să le zic vreo două de la obraz. 😀 Cred că aş fi în stare şi să te dau nişte pumni, deşi sunt foarte paşnic de felul meu.

  La restul întrebărilor nu mă bag. Ultima probabil are un răspuns ceva mai evident.

  • Uite că-mi răspund mie însumi. 🙂 Faza aia cu pumnii poate suna cam aiurea. Nu aş lovi pe nimeni, decât în cazuri extreme. Asta aşa, că tot mă acuza cineva pe Vox de diverse chestiuni după ce am tot vorbit despre creştinism şi atei.

  • Marius David zice:

   draga Florin,
   ştii la fel de bine ca mine ce presupune discuţia pe internet.
   Da, şi eu cred că există chestiuni pentru care merită să ne ambalăm. Nu întotdeauna cred că reuşim foarte bine să ne alegem bătăţile şi nu cred că ştim întotdeauna să nu răspundem nebunilor. Astăzi am pus nişte citate despre tăcerile înţelepte. Am şi eu regretele mele legate de aceste ne-tăceri.
   Multă economie de amărăciune aş fi făcut dacă ştiam faţă de cine să tac, dacă ştiam să aleg unele bătălii mai bine.
   Eh… despre … „două de la obraz”, aşa cum spui… două în obraz mi-ar fi venit şi mie.
   soţia mea îmi aduce aminte o vorbă pe care am spus-o mai demult „mulţi oameni sînt fericiţi că te-ai pocăit tu… şi multe oase întregi au rămas” 🙂

 3. Conteaza? zice:

  Nu stiu sigur daca netul nu face cumva mai mult rau decat bine…E pusa la incercare puterea noastra de concentrare, sintetizare, rabdare, cercetare,autostapanire, mai ales in chestiuni religioase. Impactul in cazul nereusitei e mare, rastalmacirea e usor de folosit, efectele pot fii triste.

  Autoritatea e imposibil de atins, eventual respect, mai mult, cu greu insa avand in vedere mediul acesta vulnerabil de liber. Parerea ne-o spunem oricum, asa cred ca e bine, ca e net sau realitate. Internetul cu siguranta naste mai multe controverse, pentru ca te aud mai multi dar acesta e „riscul meseriei”, cred.

  Legat de folositul in mod constructiv a internetului si discutiile religioase – nu e usor. In principiu, cat de bine te descurci in realitate la comunicat ca om, tot cam atat poti si pe net. Probabil cu o doza ceva mai mare de lipsa de diplomatie. Dar si aici cred ca o vorba grea o are de spus modul de gestionare a elementelor descrise mai sus. Si experienta, clar!

 4. Pingback: Foto-grafeme, Clopote, Jocul de-a teologia « La patratosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.