10 mituri despre Speranța – partea a doua

Este vorba de biserica Speranța din Oradea. Este continuarea articolului pe care l-am semnalat aici.

Doresc să precizez că scopul acestui articol este unul informativ. Când veţi termina de citit acest articol va trebui să ştiţi zece lucruri în plus despre Biserica Speranţa, şi anume: că nu dansăm, nu cântăm rock, nu predicăm doar 30 de minute, nu vin doar tineri la Speranţa, nu suntem perfecţi, nu racolăm, nu suntem liberali, etc.

De aceea nu dorim să adăugăm comentarii inutile la ceea ce deja am spus. Cei care, totuşi, au nelămuriri cu privire la acest articol, să se simtă liberi să mă contacteze prin email sau telefon. Adresa de email şi numărul de telefon le găsiţi pe pagina de contact a acestui site.

Mitul 6: Speranţa este un foc de paie. Speranţa este un foc, dar cu siguranţă nu unul de paie. Focul de paie este un foc puternic care se aprinde repede şi se stinge foarte repede. De ce nu este Speranţa un foc de paie? În primul rând, pentru că nu arde foarte puternic. După un an de existenţă, “focul” nu arde mult mai încet sau mult mai tare decât la început. Anul acesta am putea spune că a “ars” constant. În timpul acesta a trebuit să “suflăm” ca să ţinem focul aprins. Pentru un foc de paie nu trebuie să faci aşa ceva. De asemenea, de multe ori “ne-a intrat fum în ochi” şi a trebuit să ne ştergem lacrimile. La un foc de paie nu se întâmplă asta. Şi sigur, aşa cum am spus, focul de paie se stinge foarte repede. Noi Îi mulţumim Domnului că de un an de zile, constant, încet, dar sigur, tot punem pe “foc” cu scopul de a-l face să ardă din ce în ce mai tare.

Mitul 7: Biserica Speranţa e liberală Sunt unii care, probabil, mai mult din neştiinţă au afirmat despre biserica Speranţa că este o biserică liberală. Ca să faci o asemenea afirmaţie trebuie să ştii ce înseamnă să fii liberal. Teologia liberală susţine că Scriptura nu este Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu. Teologii liberali consideră că autorii Scripturii nu au vorbit inspiraţi de Dumnezeu, ci ei doar au exprimat ceea ce au crezut şi au simţit. Deci, este biserica Speranţa o biserică liberală? NICIDECUM! Noi credem “că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, este o revelaţie dumnezeiască către neamul omenesc, izvorul fără greş al conştiinţei lui Dumnezeu.” Credem Cuvântul lui Dumnezeu, predicăm Cuvântul lui Dumnezeu şi dorim să şi împlinim Cuvântul lui Dumnezeu. Nu suntem o biserică liberală.

Mitul 8: La Speranţa vin doar oameni nemultumiţi Este adevărat că toţi de la Speranţa sunt nemulţumiţi? Nu. Eu personal am văzut şi oameni mulţumiţi care au venit aici pentru a pune umărul la această nouă lucrare. Cu siguranţa ţinta noastră nu este să atragem oamenii nemulţumţi din alte locuri. Pentru că noi ştim că nemulţumiţii altor locuri vor deveni în scurt timp nemulţumiţii Speranţei.

citește restul AICI.

Menționez că, după semnalarea primei părți, am avut o discuție cu pastorul bisericii.

Din nou se pune problema:

1. Dacă sîntem vorbiți de rău, merită să dezmințim, să ne apărăm? Poate că da, este o opțiune validă.

2. La vorbe de clacă auzite pe la colțuri, fără autor, fără gură și ochi, merită răspuns cu gură, ochi și condei și în spațiul public?

3. Oare nu este periculos să procedăm în acest fel, enumerînd bîrfele și contracarîndu-le? Poate că este mai bine, mai ales în cazul Bisericii, ceva de genul… cîinii latră, caravana trece…. dacă trece.

Părerea mea este că prin acest fel de raportare la zvonării și răspîndacii din Oradea nu se face niciun bine, nici acestora, nici lucrării lui Dumnezeu. Zvonărilor și răspîndacilor li se dă importanță și atenție (greșeală pe care am făcut-o și eu cu alte ocazii!), și este întreținută o tensiune inutilă în jurul imaginii bisericii spre care se aruncă miturile.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Biserica Baptista. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la 10 mituri despre Speranța – partea a doua

 1. Viorel zice:

  De-acord Marius…Imi plac mult psalmii lui David! El lasa razbunarea in mana Domnului chiar daca ii mai da unele sugetii Domnului, gen :,,smulge-le maselele…”. 🙂
  Este o strategie a celui rau de a ne distrage atentia de la adevaratele batalii, tocmai pentru a ne pierde in directii sterile.
  Domnul sa binecuvinteze biserica Speranta cu multa incredintare din partea Domnului, in tot ce fac!
  Lumina nu poate ramane ascunsa! VIATA nu poate fi tainuita si tinuta intre niste pereti! Dupa roade ne cunoastem si ele vorbesc fara grai…dar rasunetul lor poate strabate cel putin orasul…! 🙂

  • Marius David zice:

   Nu, Vio, aş reformula:
   în loc de
   „Domnul sa binecuvinteze biserica Speranta cu multa incredintare din partea Domnului, in tot ce fac!”
   aş spune
   Domnul sa binecuvinteze biserica Speranta ca tot ce fac să vină din multa incredintare din partea Domnului!
   o simplă nuanţă!

   2. Da, după roade. Roade înseamnă oameni în acest caz!

 2. wes zice:

  Zvonul ucide Adevarul dar si Adevarul ucide zvonul . Zvonul e arma Satanei cea mai eficace in distrugerea si compromiterea Lucrarii lui Dumnezeu . Sa invatam din lectia cu zvonul ca ucenicii I-au furat Trupul Domnului Isus si evenimentele ulterioare prin care s-a demonstrat Adevarul Invierii. Domnul sa binecuvanteze ,,Speranta” daca e de la oameni se va nimici daca e de la Dumnezeu va ramane pana la Venirea Domnului Isus.

 3. gamaliel zice:

  Miturile m-au facut curios sa caut. Si uite ce am gasit aici… http://www.ustream.tv/recorded/3436420
  Cred ca merita vizionat de cei care isi dau cu parerea.

 4. laviniugabor zice:

  Rasunetul transformarii inimii lor sa strabata cel putin orasul si la fel sa fie cu toti cei din Emanuel si din toate bisericile. Sa se auda un vuiet crescand al schimbarii facute de Duhul prin Trupul Lui.

 5. Doru L. zice:

  Cred ca urechile care au auzit, ochii care au vazut si duhul unui individ care a participat in cadrul unui program la Biserica Speranta poate spune adevarul subiectiv. Insa obiectivitatea venita din zvonuri sau chiar discutii cu cei care au fost sau sunt membrii acolo nu poate, dupa parerea mea, sa reprezinte intotdeauna realitate duhovniceasca/fireasca a acestui fapt. Concluzie: pana nu mergem, neanuntati:), pana nu vedem cu ochii nostri si auzim cu urechile noastre si pana nu judecam cu duhul, nu cu inima, haideti sa ne hranim cu Adevarul!

 6. laviniugabor zice:

  Ma tot uit cu drag la cei de la Speranta. ‘Ma uit’ poate e mult spus pentru ca in afara paginii lor web si a comentariilor de aici nu stiu nimic. Ce-i ciudat insa este ca imi sunt tare dragi. Frumusetea este ca fac ceva, ca se zbat, ca alearga, ca fac greseli, ca se impiedica…wow..asta inseamna ca sunt cel putin vii, ca au toate sansele sa invete. Oamenii aia l-au crezut pe cuvant pe Dumnezeu. Au crezut ca El le poate purta de grija. Oamenii aia sufera nasterea unei biserici cu bune si rele si suntem datori lui Hristos sa-i incurajam si sa-i imbarbatam si sa-l lasam pe El sa-si poarte de grija bisercii Lui.

 7. michael zice:

  ma indoiesc ca cel mai bun lucru pe care il putem face in cazul in care suntem vorbiti de rau este sa adoptam ca singura metoda- politica strutului. aduce mai mult cu un act de lasitate…

  e bine, cateodata, sa nu auzi cand te barfeste cate`o sluga (asa zice si solomon) dar lipsa totala de reactie nu mi se pare potrivita.

  • Marius David zice:

   sînt sigur că nu asta este metoda: politica strutului,
   sînt chestiuni la care merită să răspundem, dacă bîrfa a ajuns în public, sînt chestii la care nu merită,
   şi dintre cele care au ajuns în public trebuie să selectăm cu atenţie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.