Scurtă lecție de Feng șui… Altarul casei

Am intrat în urmă cu 20 de ani în casa unui bătrîn de-al nostru și din prima privire i-am cuprins altarul.

Masa cu o carafă acoperită, plină jumătate cu apă din fîntînă, un coș de nuiele cu pîine de casă coaptă în țest și … Biblia, pe care învățase să citească. Acela era centrul vizual al camerei, centrul spiritual al locuinței…

Am mers în orașe, tot în urmă cu 20 de ani. Vă mai amintiți care era centrul arhitecturii interioare pentru apartamentele din jungla de beton?

Masa cu patru sau șase scaune în centru, apoi vitrina cu bibelourile aceleași în fiecare casă. Toți am avut cățelușul ăla simpatic cu capul puțin într-o parte.. este și la Sighet, la memorialul comunismului, sau peștele din sticlă. Apoi vitrina în care erau așezate spre bun vedre și eroică laudă toate obiectele aduse de prin călătoriile în Cehoslovacia, Polonia sau Rusia. Altarul casei? Masa!

Mesajul: burdihanul este important, o obsesie care ne făcea să alergăm după mîncare datorită regimului care ne așeza la cozi petntru carne, pentru ouă și nopțile ni le strica pentru butelii și lapte.
how_tech_change_our_world

Acum?

Acum arthitectura caselor noastre s-a modificat. În mijloc tronează noul altar pentru proaspătul idol care ne amestecă spirtualitate și cultura cu alte spiritaulități și culturi rezultînd un melanj puturos inutilizabil: televizorul.

Carafa de lut s-a mutat în frigider, pîine de țest s-a metamorfozat în felii de sandwich, Biblia a dispurut de pe mese pe Ipoduri neascultate. Dar, printre melodiile de toate soiurile.. fișierele de la Geneza pînă la Apocalipsa stau cuminți acolo pentru a ne liniști conștiințele… Avem Biblia audio, Biblia în format pdf, pe Theophilos, E -Sword sau Accordance ori BWorks. Biblii necitite și neascultate.

Altarele caselor noastre comunică mai mult decît dacă orice analiză a hardiskurilor noastre.

Mi-am scos televizorul din casă în urmă cu doi ani, cînd am văzut inundațiile din zona Bacăului.

Un bărbat își tîrîia copiii în viitura din fața casei, unde, în apa mîloasă pluteau cîinele mort și găinile cu penajul lipit de pielea … de găină.. Amîndoi copiii se țineau de picioarele lui, unul de-un crac, altul de celălalt.

Bărbatul nu-și putea ridica copiii în brațe pentru că avea în mîini comoara casei… Televizorul cu coada aia neagră de drac care se bagă în priză înfășurată după gît…

Cu ochii în lacrimi și cu un nod în gît, am pus mîna pe patent, am tăiat cablul, am scos coada din priză și l-aaaam toooot dus… Al meu își ispășește păcatele acum undeva unde slujește copiilor legat de un video cu Veggie Tales, dacă nu găseam această soluție, l-aș fi dus pe pustii azazeliene. Ducă-s-ar pe pustii… din lumea noastră șuie..

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Analize, dulce Românie, Gînduri, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

77 de răspunsuri la Scurtă lecție de Feng șui… Altarul casei

 1. adrian zice:

  Si eu am renuntat la acest obiect acum 11 ani. L-am vandut la pret de nimic unui electronist care avea nevoie de piese de schimb.
  Nu regret nicio clipa acest gest, desi mi-am adunat multe ironii din partea celor care se mandresc cu „racordarea la realitate”… Parerea mea este ca TV-ul te dezinformeaza, nu te informeaza. Fiecare asa-zisa „informatie” are, in subsidiar, inoculata si interpretarea. Ca sa nu mai spun ca vedetele „de pe sticla” sunt, in proportie covarsitoare, antimodele morale si sociale (am incercat sa gasesc niste caracterizari mai „moi”).
  Ma deranjeaza si faptul ca stiinta s-a mutat acum din laboratoare, biblioteci si universitati pe tot felul de canale TV. Este adevarat ce „s-a dat pe Discovery” („cum, nu stii? este adevarat, s-a spus pe Discovery!”), nu ce scriu revistele cotate ISI si ce spun expertii (inlocuiti acum de tot felul de „analisti” palavragii pentru care bibliotecile sunt taramuri interzise). Televiziunea a ajuns un fel de glob de sticla modern – credem ca aici gasim toate raspunsurile, un fel de ‘mama Omida’ in varianta cu tranzistoare.
  Pentru cine poate sa-l utilizeze cu discernamant este posibil sa fie util (chestia cu „sunt si lucruri interesante” nu prea tine – e ca si cum ai spune ca in ciulamaua stricata sunt si cateva ingrediente care, luate separat, sunt comestibile…).
  Totusi, pentru partizanii utilitatii TV-ului am cateva intrebari:
  -ce informatie valoroasa de la TV nu o putem gasi si in carti si reviste serioase?
  -ce film de la TV care sa merite vazut nu il gasim si pe DVD?
  -ce muzica data la TV nu este disponibila si pe CD/DVD?
  s.a.m.d.

  Pe scurt, ce argumente imi poate oferi cineva ca sa ma convinga sa-mi iau din nou TV?

  • michael zice:

   sa nu cadem in extreme. nu doar tv dezinformeaza/manipuleaza. daca este sa fim consecventi pana la capat, atunci sa aruncam si calculatorul, internetul, ziarele!

   • Marius David zice:

    Michael, da, sigur… adaugă şi blogurile 🙂
    Calculatorul?
    Îl poţi controla, dacă vrei, mult mai bine decît tembelizorul… despre internet … ziare… voi reveni, dacă voi considera necesar, acum citesc comentarille.

   • adrian zice:

    Trebuie sa facem diferenta intre intre ceea ce difuzeaza informatia, de cele mai multe ori gata interpretata, si ceea ce proceseaza informatia. Computerul este in primul rand un sistem de procesare a informatiei. TV-ul, din pacate, a devenit un instrument de propagare a… malformatiei!
    Cartea lui Giovanni Sartori, „Homo Videns. Imbecilizarea prin televiziune si postgandirea” lamureste problema (tradusa si la noi de ed. Humanitas). Sartori este un profesor celebru, curtat de mari universitati americane si europene. Nu intamplator l-a tradus si Humanitas-ul.
    Cred ca riscam o confuzie: ceea ce criticam noi nu e televizorul, aparatul in sine, ci televiziunea, acele trusturi care otravesc cu emisiunile lor mintile oamenilor.

    • Marius David zice:

     foarte bună remarca… informaţia pură şi informaţia interpretată..

     Ceea ce criticăm noi nu este nici televizorul, nici televiyiunea, ci un anumnit spirit… un spirit al veacului promovat cu acest instrument.

    • pety zice:

     Calculatorul reda si informatie gata procesata/interpretata de om (gen bloguri).

     Optez pentru dezvoltarea capacitatilor de decizie in raport cu sistemul de referinta biblic.

     Luarea unei decizii emotionale mai mult pagubeste.

     E pacat sa tot acuzi televizorul si/sau internetul, cand bietele obiecte sunt neutre d.p.d.v. moral.

     Mai bine sa vorbim de oameni slabi si oameni tari in fata televizorului. Ce e bine pentru un om slab, care nu poate stinge televizorul cand da de pornografie?. Abstinenta totala si eliminarea televizorului, ca masura extrema (nu stim si daca eficienta, deoarece poate are calculator conectat la internet). Dar nu este suficient. E nevoie de suportul celor apropiati si chiar cineva apropiat din biserica.

     De ce sa nu vorbim de programele culturale, interesante de la televizor? Sunt si programe TV cu continut crestin. Mai degraba as initia un concurs de descoperire a canalelor si emisiunilor TV educative, instructive.

     Acuzarea TV-ului este o forma de negare a slabiciunii proprii si redirectionarea responsabilitatii spre TV. Asta este o pozitie nebiblica. Nu TV-ul este problema, ci fiecare dintre noi.

     • adrian zice:

      La informatia de pe internet (de ex., blogul) pot reactiona, asa cum facem noi acum. Chiar nu se vede diferenta? Daca e asa, intr-un fel, si cartea este o informatie preprocesata. Depinde ce intelegem prin „procesarea si interpretarea informatiei”.
      Nu acuza nimeni TV-ul ca obiect.
      Ne dam si noi cu parerea dar ar trebui sa mai vedem si ce au de spus specialistii in asa ceva. Vad ca in general se evita consultarea parerilor cercetatorilor.
      Nu cred ca Sartori si altii ca el is pun problema propriei slabiciuni, argumentele lor antiTV sunt de natura stiintifica, nu morala.
      In rest, ma bucur ca altii sunt mai tari decat mine. Ma intreb de ce, oare, nu ar fi SI pledoariile proTV o mascare a propriilor slabiciuni. Apararea TV-ului este, cumva, o forma de afirmare a tariei proprii? Asta suna „biblic”?
      Cred ca ar trebui sa fim mai atenti cu catalogarile de tipul „asta e biblic, asta e antibilic”

      • Marius David zice:

       Multumesc pentru revenirea la fagasul discutiei,
       Drumul spre fariseism este sa ne campam pe obiecte. Nu televizorul este de vină. Inima mea nespus de înşelătoare şi deznădăjduit de rea.
       Acolo este problema. dar tocmai de aceea îmi înlătur obiectul, ca să reztolv cu inima,
       Soţia mea a citit şi mi-a rezumat cărţile apărute în domeniul acesta în româneşte.
       Am fost amîndoi îngroziţi de rezultatlee cercetărilor şi de statistici.

     • Marius David zice:

      Multumim pentru contributie, Pety, chiar era necesar un input din partea unui psiholog

  • Marius David zice:

   bINE AI FACUT… numai asta explica de ce ai citit atît de mult şi ai cunoştinţă de atîtea lucruri.
   sper să ia aminte şi alţii…

 2. ioan zice:

  nu fiti ipocriti.
  nu toata lume are internet in care se poate balacii la discretie in varia informatii pe care un amarat de tv nu il poate oferii.

  • Adrian zice:

   eu nu am pomenit de internet ca sursa de informatie numai buna de „balacit”.
   Nu sunt produsul generatiei internet. Parca Basescu spunea ceva de genul „nu mai trebuie sa invatam, ca e pe google”. Inainte de face pe cineva ipocrit e bine sa recitesti ce a scris. Nu am spus ca trebuie sa renuntam la tv pentru ca avem internet, ci pentru a redescoperi bibliotecile.

  • Marius David zice:

   da, Ioan, sigur, am spus asta. Poti gasi foarte multe porcarii mult mai usor pe internet, DACA VREI…
   eu am mouse-ul in mina, eu aleg…
   La televizor nu este asa.
   Televizorul este invaziv.

 3. rodica botan zice:

  Durerea este ca televizorul a devenit babysitterul lumii. El ne educa copii si nepotii cum sa vorbeasca, cum sa se imbrace …Din cauza lui multe familii n-au timp sa comunice…el este mincatorul de timp…

  Rar intrii intr-o casa unde oamenii sint treji si televizorul doarme…El este si advisorul politic si religios…

  Marea parte a televanghelistilor sint sub orice critica. Aseara ma uitam din untimplare sa vad daca topica predicilor lui Joel Olsen s-a schimbat…si curind m-a furat cu povestile lui. M-am gindit ce usor capteaza audienta…si a vorbit in tot timpul asta cum sa dai bani la Biserica ca Dumnezeu ti-i da inapoi. Fermecator. Nu stiu ce inseamna cind cineva clipeste de 20.000 de ori pe minut. T

  • Marius David zice:

   oh, ai atins un punct nevralgic,… televiyorul ca baby sitter… cartoon network… stau copiii cuminţi…
   miine voi pune un video, care a fost dat la televizor… uite că ne putem dispensa pînă şi de televizor..

 4. rodica botan zice:

  Sorry…am apasat pe ceva gresit si nu mi-am terminat gindul…Nu sint impotriva sa dai din ce iti da Domnul …Doamne fereste…nu asta am vrut sa scot in evidenta. Dar mesajul lui asta este nu conteaza de unde incepe si unde sfirseste predica. Nu jigneste pe nimeni sa-i spuna ca-i pacatos si nu anunta pe nimeni ca Christos a murit pentru el, asta era ideea.

  Asa ca…odata ce mi-am spus parerea…trebuie sa ma uit sa vad unde mi-e altarul…

 5. Daniela zice:

  al meu e tot la loc. Il folosesc pentru a asculta CD-uri sau DVD-uri. Ultimul jurnal la care m-am uitat a prezentat in cascada un accident, un preot homosexual, un copil care si-a omorat mama, picioarele cangrenate si parul lui Micchael Jackson in flacari. De atunci la stiri mai rarut (de fapt nu m-am mai uitat deloc de atunci de groaza ca nu stiu peste ce mai dau si-mi ajunge ce vad in fiecare zi in oras si pe net) si pentru ca stiu cum se intervine in ele si cum sunt ciuntite declaratiile ca sa scoata editorii doar ce vor sa auda ei si probabil o mana mica de oameni. Si mai stiu cum se distrug reputatii. Nu voi spune ca oamenii sunt niste ingeri. Nu. Dar nici asa cum ii prezinta media editata. Mai stiu cum sunt hartuiti oameni cand le e sfletul sfasiat doar pentru o nenorocita de stire de cateva zeci de secunde poate doua minute. E mare pacat ca o asemenea inventie este folosita atat de rau. la fel ca internetul si calculatorul. Doamne, da-ne intelepciune!

 6. vasile zice:

  Am trimis un mesaj pe marius.cruceru@emanuel.ro
  Va rog sa-mi dati un raspus cate se poate de urgent.
  Multumesc.

 7. elisa zice:

  Tv.cauta sa ne obisnuiasca cu toate relele si pacatele,ca sa ajungem sa nu mai reactionam la ele,sa ni se para normalitate orice lucru alta data rusinos,nepermis,nelalocul lui.
  Cred ca asunt 13 ani de cand nu -l mai avem pe TELESATANA
  in casa.
  Pe internet nu intri la ceea ce inima ta nu doreste.

  • Marius David zice:

   Elisa, acum nu mă întrerupe nimeni la 20 de minute ca să îmi facă 5 minute de reclamă în care apare goliciune. Cine vrea porcării… le găsteşte mai bine pe internet decît la televizor.

 8. vio zice:

  Eu il numesc Dagon . L-am dezactivat.
  E mult mai bine.Cine nu l-a cumparat a fost muuult mai intelept.
  Ii dau dreptate elisei.

 9. Alex zice:

  Mare dreptate aveţi, oameni buni! Mă gândesc, aproape cu nostalgie (!) la vremurile cand televizorul era o piesa de mobilier, cu un mileu mare, frumos pe el 😀 , il mai deschideam doar pt ca sa-l inchid la loc, caci il vedeam pe Ceausescu si mi se lua de televizor, si nici la programele de la bulgari nu ma uitam, asa ca citeam…citeam mult si bine! Ne plimbam mai mult. Iar relatiile cu prietenii erau directe, firesti, nu prin intermediul messengerului sau altor artificii „moderne”.

  Altarul casei? Da, ce frumos ar fi sa preocupe pe toti asa ceva.

  PS. Ha, ha! Tare relatarea bibelourilor traditionale! Marius, mai ai pestele din sticla?

  • Marius David zice:

   Alex, nu mai am peştele şi duc dorul acelui căţeluş.. am fost foarte ciudos pe porţelanurile mamei, am făcut-o să le dea şi să le vîndă… acum îmi pare rău după unele….
   bătrîneţea, tată…
   eu duc dorul mileului, îl ţin minte şi acum, aş lua din nou un televizor pe care să pun mileul pe care l-a croşetat mama…

 10. vio zice:

  Nu, nu intentionez sa-mi iau plasma,daca-l am in casa am ganidt ca e bine sa aiba gatul frant.
  In primavara era sa scap un dulap pe dansul, i-a lipsit(din pacate)cam 20 cm,era din gresala si… la noi in casa gresala nu se pedepseste (smile).

 11. La TV poţi urmări şi programe culturale, şi documentare, şi sport şi ştiri neprelucrate. Războiul din Golf l-aţi văzut la rîşniţa de cafea? Dacă începe un alt conflict, vă duceţi la vecini? Multe din programele de ştiri se pot vedea pe internet, unele emisiuni se pot vedea în fvl tot pe net, inclusiv cele cu „actorii” de la Humanitas- Liiceanu, Pata şi ceilalţi. Nici pe astea nu le vede nimeni? Există antenă parabolică, poţi alege anumite programe culturale de afară- e chiar atît de periculos tv-ul ăsta? E un mare păcat să urmăreşti un meci de fotbal? sau e doar o chestie de gust? „Tăiatul” tv-ului îmi aduce aminte de credincioşii amish. Să renunţăm şi la maşină, să trecem la măgăruşi şi la şaretă, să lepădăm tot ceea ce e modern- pentru că, în tot ce ne înconjoară, există un sîmbure potenţial de ispită. Părerea mea e că ne e frică de noi înşine, şi nu mai mîncăm banane, deoarece putem aluneca pe coaja lor. În fond, problema este să ştim să mîncăm miezul şi să aruncăm restul acolo unde îi e locul.

  • Marius David zice:

   Draga Rasvan,
   1. sînt de acord, multe lucruri utile sînt la TV.
   2. unele chestiuni se pot vedea și pe internet.
   3. am vorbit din perspectiva omului slab, așa am considerat eu, că sînt prea slab și eu și ai mei deocamdata pentru a ține ispita în casă. Întotdeauna începem cu o emisiune interesantă, apoi navigăm mai departe cu telecomanda… și ne trezim la ora 23 tot în fața televizorului… cu un sentiment greu de pierdere de timp… Pe Liiceanu, Patapievici, Pleșu și alții, dacă mă interesează, îi citesc… și așa nu prea apar la televizor…
   4. cu programele culturale din afară… am destul internet. Unele emisiuni sînt și pe internet.
   5. mai este chestiunea timpului. Televizorul nu trebuie demonizat in sine, dar trebuie s ărecunoști că ste un mare mîncător de timp și un devorator de relații.
   6. tocmai am vizitat țara amishilor. Dacă aș putea, ți-aș sponsoriza un bilet ca să vezi cum trăiesc. Nu-i chiar așa de rău…
   7. Da, ai dreptate, cel mai mare dușman al meu sînt eu însumi. Mie-a frică de mine mai amar decît de diavolul însuși. Aici ai intuit perfect. Mi-e prea frică de mine însumi ca să nu mă port aspru cu mine…

 12. ioan zice:

  …..si telecomanda este in mana mea ,,,,OTV duminica dim. ora 8 {bis incepe la 9.30 eu fac 6 min.}.Trinitas Cultural,Mezzo,History, etc.La tv Romantica luni si marti a fost filmul „Un copil pe nume Isus” de 4h.Eu cumpar vinerea ziarul Gandul cu suplimentul programelor TV.si selectez ce ma intereseaza. Eu decid incotro indrept telecomanda.
  Cer scuze lui Adrian ptr.”ipocriti” a fost din gura nu din inima.Si stiu ca ma iarta ca spune rugaciunea Tatal Nostru.

  • adrian zice:

   Nici o problema, ma gandeam la stil, nu mi-a trecut prin cap ca ar fi din inima.
   Si eu spun prea multe din gura si din taste…

  • Marius David zice:

   Sigur, Excelent, Ioan… şi stingi televiztorul imediat ce s-a terminat emisiunea preferată?
   Ei, acolo este ispita, după ce s-a terminat… pentru că eşti încă în mood-ul respectiv… de RELAXARE, vorba lui Esential, rămîi şi browsezi în continuare, aşa te trezeşti că îţi plafinifasei să stai 1 oră la televizor şi te-ai îngropat, vorba Rodicăi, pentru alte două ore …

 13. Esential zice:

  Fratilor v-am citit parerile la toti in mare parte. Adevarul este ca nici nu trebuie sa fim fatarnici si ipocriti. Eu ma uit la Tv, si ma uit, in mod special la sport:fotbal, tennis de camp, etc…De ce???.. pentru ca pentru mine e un mod de relaxare…
  Pe de alta parte, aveti dreptate frate Marius cand spuneti ca Televizorul mananca timpul, si relatiile..Asa este. Nu de multe ori, de la un meci de fotbal pe zi, m-am uitat la 2…:))))))….Toata problema consta in faptul, daca te poti disciplina cand si cat te uiti la el; Daca reusesti, atuncea merge cu Tv in casa. Dar daca nu, atunci cel mai bine, e sa ii faci „papuci”…

  • Marius David zice:

   Ce înţelegi prin relaxare, Esenţial? Există vreun moment în care te relaxezi? Te relaxezi de la ce?
   Cum înţelegi asta… Iosua 1:8? Cîntarea privegheaţi şi vă rugaţi întruna din 1 Tes. 5,
   Rugăciujnea neîncetată, cugetarea la cuvînt neîncetată…uite, vezi, de asta sînt eu stresat tot timpul! 😉

 14. Marius, ai dreptate în tot ceea ce spui mai sus. Gîndeşte-te însă la cîteva probleme:
  1. Pentru români, tv-ul a fost simbolul libertăţii recîştigate. Mai ţii minte bucuria ruperii lanţurilor celor 2 ore de emisie ceauşistă? Ori, noi vorbim pentru cei slabi, nu pentru cei tari. Televizorul este o cucerire „revoluţionară”, pe care n-o putem anula, sau sugera altora să o facă. Calvin n-a făcut nici o brînză la Geneva. Poate doar cîteva ruguri…
  2. Dacă mărturia noastră creştină este importantă pentru lumea tot mai păgînă din jur, nu crezi că tocmai faptul de a avea televizor în casă şi a ne menţine curaţi reprezintă o dovadă că Domnul ne susţine în valea umbrei morţii, tapetată cu imagini? Că ne călăuzeşte degetul de la alunecarea pe telecomandă?
  3. Există pericolul marginalizării copiilor noştri, în şcoală, în societate, la muncă. Vor fi priviţi nu ca nişte luptători, ci ca mămăligi fricoase şi ciudate. Micii călugări şi călugăriţe neoprotestante. Handicapul le va anemia eventualul mesaj cristic.
  4. Tendinţa ultimilor ani în domeniul IT este de le cumula pe toate într-o singură jucărie, într-un gadget miniaturizat. Televiziunea va fi transmisă integral pe internet, iar ecranele, deja miniaturi care răspund la comenzi prin simpla mîngîiere a display-ului, vor avea grosimea unei foi de hîrtie, pliabile şi bune de purtat în ghiozdan. Putem trăi în viitor, privind în trecut, amăgindu-ne că am scăpat canalele de manipulare?
  Mă uit puţin la Tv, nu pledez pentru timpul pierdut cu el, Doamne fereşte! Şi nu sunt mai tare decît tine, ci mult mai slab.
  Ce vreau să spun este că nu mă feresc de Tv ci, mai degrabă l-aş prohodi, pentru că oricum regele a murit, iar internetul- trăiască regele!- va stăpîni în exclusivitate, lumea. Şi atunci, ce te mai faci?

  • Marius David zice:

   De acord, dar întristat
   1. Ce trist este că tocmai televizorul a devenit simbolul libertăţii… nu laptele la care nu mai stăm la coadă noaptea… Ce mai cucerire…
   2. Da, ce test interesant… aş putea face şi următorul test? Să îmi pun cîteva postere cu femei goale prin casă şi să le dau dovadă prietenilor necredincioşi din jurul meu că am făcut un legămînt cu ochii mei. Ar fi uimiţi cum pot să merg printre masa de cafea şi suportul de chitară cu ochii închişi. … Aducerea ispitei mai aproape nu este dovadă de tărie întotdeuna, uneori poate fi dovadă de prostie. Păţim ca acel călugăr care a stat lîngă o femeie goală ca să vadă cît este de puternic, şi-a tăiat o mînă ca să nu păcătuiască, după cuvîntul Evangheliei, dar pînă la urmă cu cealaltă a păcătuit. A intrat din pateric în literatură istorioara.
   3. Ah, nu! Stai liniştit! Copiii noştri nu sînt chemaţi să fie sare şi lumină. Noi sîntem chemaţi să luptăm cu întunericul. Aici este o lungă discuţie şi în dreptul homeschoolingului. Asta este unul dintre argumetele celor care spun că nu ar trebui să ne ţinem copiii acasă, ci să-i trimitem la şcoală să fie sare şi lumină. Nu! Sînt prea fragili. Copăcelul se ţine în pepinieră pînă creşte mai mare. Porunca de a fi sare şi lumină este dată ucenicilor adulţi. Da, pînă atunci copiii noştri sînt călugări şi călugăriţe neoprotestante şi pentru fapcul că nu au viaţă sexuală. Nu-i aşa?
   4. Nu, de manipulare nu vom scăpa, de aceea îmi întăresc picioarele la alergat şi mă port aspru cu mine. Ca să cîştig experienţă pentru momentul în care televiziunea va fi peste tot, atot prezentă.

 15. viorica zice:

  Fratilor va dau dreptate si la Marius si la Razvan.Traim intr-o lume cu atatea evenemente pe care nu le vom cunoaste fara tv ? Cand ai copii este diferent le dai ocazia sa-si piarda vremea pe tv si sa invete numai porcarii.Imi este rusine sa va spun dar eu am 3 tv si pe terasa unul mic ,pentru musafirii care vor sa vada un meci in aer liber .Eu nu ma uit la tv iar sotul meu ,se uita la stiri , travel si avem un canal care transmite numai emisiune crestina 24 ore.Totul depinde de noi unde ne ducem,ce poftim,daca nu te poti infrina e bine sa-l dai afara .Cand nepoatele mele vin la mine si vor sa deschida internetul nu le dau voie ,le spun ; „Computerul meu e pocait si nu permite sa umble aiurea pe el” .Pleaca bombaind,internet pocait !

 16. gelu b zice:

  Cred ca tema discutiei erau obiectele de pe „altarul”casei si nu procesul televizorului sau televiziunii.
  Problema este ca „omul cel nou”cu care ne-am imbracat si „care se innoieste spre cunostinta deplina a CELUI care la creat”(colos3v10) nu poate creste (in)formindu-se cu stirile de la ora 5 sau cu dezbateri despre codul lui Davinci.Cind pe altarul casei va fi tv.ul iar BIBLIA va sta prafuita prin biblioteca sa nu va mire ca auziti oameni care spun ca nu le mai face placere lectura Bbliei;Ap.Pavel spunea „cine seamana in firea lui pacatoasa va secera din firea pacatoasa stricaciunea”.
  Va propun un test;incercati in timpul unei emisiuni preferate,gen meci sau documentar,sa inchideti tv.ul si sa aprofundati rugaciunea Domniului Isus din Ioan 17.Ce-o sa va zica,oare firea?

  • Marius David zice:

   EXCELENT, GELU B. excelenta revenire la tema postării, da asta era ideea. care este centrul de atenţie al casei? Care este altarul casei? Fiecare casă are un centru de atenţie, de la iurta nordicilor pînă la cei patru pari din Africa… este o economie a spaţiului privat la care trebuie să ne gîndim.

   Ne reflectă asta lăuntrul sau nu?
   Ca unul care m-am ocupat o vreme de arhitectura interioară, mai ales studiind cultura japoneză, am ajuns la concluzia că sufletul îşi scoate casa în casă!

 17. Esential zice:

  Esti prea pretentios gelu b…In primul rand nu e momentul potrivit ca sa faci testul acela de care pomeneai tu. Chiar si daca vei inchide televizorul mintea in tot timpul rugaciunii se va gandi „Cat o fi scorul???”…APLICA TESTUL TAU IN ALT CONTEXT SI CIRCUMSTANTA…

 18. rodica botan zice:

  Aveam o vreme un pastor…Si devenise la un moment dat un obicei sa ne predice din ultimele lucruri care le-a vazut la televizor. Bineinteles le critica…le demonta, le judeca; dar eram vreo citiva acolo pe banca, mai la urma, care fara sa spunem un cuvint, cind incepea sa predice de ulttima emisiune care a auzit-o, facusem un obicei ca ne uitam unii la altii…zimbeam cu inteles…fara cuvinte.

  Daca maninci grasimi…o sa iti iasa cosuri pe fata…o sa faci un colac in jurul abdomenului…daca maninci unele ridichi…sau mai stiu eu ce, rigii…Eventual ce pui inauntru iasa afara. De asta mi-e frica mereu… Si cite prostii ne hraneste aceasta grozava descoperire…

  Si eu am televizor; si ma uit la multe emisiuni bune…si la multe…gunoaie uneori. Intru in casa si daca sint singura pun televizorul sa mearga…citeodata ma duc la computer si las televizorul sa bodoganeasca si el…e doar un bruiaj, dar imi da impresia ca nu sint singura…am si eu un prieten acolo…sau…un dusman…

  Am asezat in fata televizorului un fotoliu din ala ca in saloanele alea unde cucoanele se intindeau alene ziua…Si daca ma asez…Bun e Domnul si pot ingropa seara respectiva fara sa folosesc lopata. Daca ma misc este doar sa ma intorc de pe o parte pe alta.

  Admir si pe cei care au discernamint si control la ce se uita , dar mai ales pe cei care au aruncat televizorul afara. Se traieste mai putin in unele case. Televizorul poarta mai toate discutiile…iti explica toate nedumeririle, iti da toate sugestiile, iti spune unde sa cumperi, si ce…cum sa te imbraci, si ce pastile sa mai iei si pentru ce…Daca sint alegeri electorale iti spune cu cine sa votezi…ca pina la urma nu trebuie sa-ti mai bati capul cu nimic. Daca vrei sa fi fericit…sau bogat…sau destept…toate raspunsurile la intrebarile astea sint acolo. Iti spune unde sa chemi daca vrei un sot sau o soata potrivita…Ce restaurant sa vizitezi…unde sa te duci in vacanta…Eu astept sa se inventeze unul sa imi spele rufele si sa le si calce…

  Mi-amintesc de mama unei vecine credincioase din Romania. Saraca femeie ii zicea fetei ei…”Ai adus in casa circul lui satan maica…circul lui satan”…Nu prea stia femeia asta simpla ce spune…sau…chiar nu stia?

  • Marius David zice:

   Da, am trăit şi eu experienţa asta, am avut nişte probleme cu dantura şi nu puteam merge la biserică să predic aşa că m-am dus la o biserică din Oradea, Am auzit din nou toate ştirile protv de la ora 5 de la amvon.

   TElevizorul pentru noi a fost un consumator de timp. Copiii noştri au avut timp acum de vioara, de flaut, acum vor să înveţe la harfă de trubadur şi viola da gamba… chestii care nu se prea dau la televizor, nu-i aşa?

   În felul acesta, cred eu, i-am întîrziat adolescenţa lui NAum, încă visează la lego şi nu se uită după fete deocamdată… încerc să întîrzii cît de mult acel moment prin decuparea de la sursa de imagini care l-ar putea stimula
   Este încă copil… şi are 12 ani.

 19. Alex zice:

  Dl. Rasvan, eu tare as mai opta pt şaretă şi măgăruş! 😀 Vorba vine, când m-ar lăsa urecheatul in drum…nu stiu ce-as face. Dar ar fi un ..ritm mai domol pt viata asta asta de agitata, cumplit de vitezistă. Măgarul are „ritmul” lui din care nu-l scoţi!
  Ce ziceţi, facem un club al …”măgăriştilor” 😀 (apropo de trabantisti, broscari, etc)

  Nu putem să le eliminăm noi pe toate, dar macar o pauza din cand in cand ar fi bine sa mai luam. Sa mai simtim si pamantul sub talpile goale!

 20. elisa zice:

  Fiul meu ortodox a fost cu ideea sa-l scoatem afara
  din casa noastra pe al meu si pe al lui(Sport);
  -insa nu-i simt nicidecum lipsa
  -daca e deschis in casa in care intru de multe ori ma polueaza sonor imi da o stare proasta asa ca ma minunez cum de stau oamenii atata in fata lui..insa si eu faceam la fel…cum oare? . 😦
  Imi amintesc ca eram la o sora prietena in vizita,ea era in bucatarie,cand a inceput reclama in camera eu si fratele fiind…nu stiam ce sa fac de rusine..am ales sa ies din camera..
  Infranarea conteaza in toate,insa reclamele cum le decupezi?
  De multe ori sunt intrebata:ati vazut la TV?
  -Nu am TV !
  ???????????ochii cat cepele?ce or fi crezand oare,
  ca-s cazuta din nori . 🙂

 21. romuluss zice:

  Cred ca totul depinde doar de capacitatea fiecaruia, nu se pot emite retete universale, unii urmaresc putin tv chiar daca il au si in special pe emisiuni stiintifice, sport. Pentru altii tv-ul poate fi un taram de ispita si pacat, de incitate a poftelor, a furie si a altor emotii care zac latente in noi. Solutiile radicale si universale nu functioneaza, ci trebuie discernamant. Cei care se simt ispititi de tv sa nu il utilizeze. Dar sa nu afirmam ca suntem tari doar ca sa tinem tv-ul si sa fim ispititi si incitati la lucruri negative.

  Societatea este dominata de persoane slabe, ispitibile la rau, traim intr-o societate in care sotia aude de la o colega de job ca a intrat pe siteuri matrimoniale sa discute si ce discutii inteligente a gasit si ce unives placut a aflat, ea curioasa, face acelasi lucru – in cateva luni isi da intalnire cu o alta persoana in apartamentul acestui iar casnicia incet va lua sfarsit. Un film cu un jaf celebru incita mintea tinerilor cautatori de adrenalina si vor gasi o strategie de a incerca un jaf de proportii mai mici dar finalul este diferit decat cel din scenariul tv.

  Cei tari domina, cei slabi se lasa dominati de tot ceea ce pare atractiv.

  • Marius David zice:

   sigur ca da, Romuluss, nu se pot emite reţete universale, eptnru că noi sîntem atît de diferiţi…
   Unici.
   Bine ai venit!!!!
   eu am luat decizia de a face ceva schimbaari in viata mea pentru că sînt prea slab.
   Sesizez o deviere a discutţiei din partea comentatorilor… nu era vorba desre cît de păcătos este televizorul. Păcatul nu este în vin, ci în guşa noastră.
   Problema era următoarea: arhitectura interioară a caselor noastre arată sau nu arhitectura noastră lăuntrică.
   Avem un altar al casei? Conştient sau înconştient? Un centru de atenţie să îi spunem!!!!
   centrele de atenţie din casa noastră reprezintă sau nu ordinea lăuntrică din suflete?
   Cam asta era ideea

 22. vio zice:

  Nu tot ce se da pe sticla este rau in sine, dar TOT ce este SCRIS este bun si de folos…
  Aam considerat ca nu se cuvine sa stea in aceeasi casa cu Biblia.
  Dumnezeu nu-si imparte nici slava nici timpul nici alceva cu nimeni.
  Nu se scrie despre imparatii care au avut inima in totul totului tot a Domnului?
  cand ne uitam la stiri, la sport sau orice altceva, sa zic timp de o ora, oare putem citi Biblia tot atata timp, cu aceesi dedicatie?
  De ce credem oare ca daca stim o multime de lucruri,suntem bine informati am avea mai mult impact asupra societatii decat daca ne-am ruga si am vorbi semenilor nostri despre Domnul?
  Cred ca ne inselam singuri…

  daca ar veni, asa… cineva sa ne oblige sa renuntam la Biblie sau la TV, ce decizie am lua…?

 23. odg zice:

  Degeaba tot dezbateti aici. Tv-ul si Calculatorul sunt la fel de rele. Este o vrajala evanghelica asta, ca calculatorul poate fi folosit in scopuri bune. Diavolul nu e prost fratii mei, nu trebuie sa ii faci planul sau sa faci o gramada de prostii si lucruri scarboase; e de ajuns sa te impiedice sa faci planul Domnului. Sa te tina ocupat, prin orice fel de lucruri; conferinte, intalniri, un film etc – lucruri, de altfel „bune”. Pe scurt: Ce nu e rau, nu e ineaparat bun.

  • Marius David zice:

   ODG, la fel ca mîncarea, dacă ne lăcomim, la fel ca apa… ştii cumva că poţi muri din cauza apei? Sigur, nu mîncare şi băutura sînt rele, ci ceea ce declanşează în noi.
   Diavolul se poate folosi şi de Biblie… Biblia Însăşi poate fi folosită la fel de rău sau mai rău, dacă ne uităm în istoria creştinismului, precum televizorul sau internetul pentru a face rău, pentru a dezbina, pentru a strica…
   Nici măcar cititul bibliei nu te face mai sfînt, în consecinţă, nu-i aşa?
   Nimic bun nu locuieşte în mine, tocmai de aceea… nimic bun în esenţă nu locuieşte împrejurul meu. Am spurcat creaţia de mult timp…

 24. Esential zice:

  Draga Elisa, ai grija ca nu cumva sa te consideri mai spirituala decat cei care au tv….be carefull. E un mic sfat.

  • Marius David zice:

   FAriseismul? Poate că una dintre cele mai scurte definiţii… Atunci cînd ne considerăm în relaţie cu Dumnezeu pentru că avem sau nu avem, facem sau nu facem. Fariseul nu cunoaşte harul.

 25. vio zice:

  Sunt de aceeasi parere,odg.

 26. adrian zice:

  Semnalez aparitia unui film extrem de interesant: Gifted Hands – The Ben Carson Story. Filmul transpune cinematografic viata marelui chirurg neurolog Ben Carson. Un film ciudat pentru vremurile noastre postmoderne secularizate. Un film crestin, bine facut, cu actori foarte buni.
  O sa va intrebati ce legatura are cu subiectul postat aici (TV-ul)? Urmariti-l si o sa vedeti legatura.
  Filmul a aparut pe dvd, face banii.

 27. odg zice:

  Nu sunt de acord draga Marius

 28. gelu b zice:

  Esential,cred ca stii ca nu eu am spus;”Voi fiti deci desavirsiti,dupa cum si TATAL vostru CEL ceresc este desavirsit”,si a tinde spre idealul pe care tocmai l-am citat,nu mi se pare a fi o „pretentie”prea maare,ci insasi scopul trairii noastre ,pe pamint.In al doilea rind,nu am spus sa te rogi in timpul meciului,ci cu totul altceva,dar, daca ai facut deja testl si daca MINTEA are asemenea intrebari cred ca asta spune cine-i creeaza dependenta,ori,dependenta se capata in timp,timp, petrecut in compania „celui” care o hraneste.
  Este „interesant”faptul ca la un meci nu ne fuge mintea la Tatal,dar daca ne „cheama”Tata noi auzim mai tare tv.ul,ca,tot ne-am cramponat de Domnia Sa.
  E FIRESC,SI NATURAL sa NU renuntam la unele „obiecte daunatoare”,(cred ca-i prea dur termenul,dar voi lutil pe cel mai „blind”)si asta pentru ca e…FIRESC,nu DUHOVNICESC;si mie mi se-ntimpla.Galateni 6:8,este,totusi,Cuvintul Tatalui nostru.
  „Am ajuns la concluzia că sufletul îşi scoate casa în casă!”Maaare adevar ai spus aici,Marius,o sa-mi ramina-n cap!

 29. odg zice:

  „Diavolul se poate folosi şi de Biblie… Biblia Însăşi poate fi folosită la fel de rău sau mai rău, dacă ne uităm în istoria creştinismului, precum televizorul sau internetul pentru a face rău, pentru a dezbina, pentru a strica…”

  Asa ne putem lega de orice lucru, fiecara „pacatel” si vom spune: „nu e gresit, doar daca e prea mult” 😀

 30. Esential zice:

  Gelu B, eu nu cred ca daca trec testul pe care l-ai mentionat, imi arat „desavarsirea mea”, pe care de altfel niciodata nu o s-o ating la perfectiune.
  A spus cineva intr-o predica, un exemplu neinspirat, vrand sa exemplifice ideea ca omul bland si duhovnicesc, chiar si atunci cand „isi prinde degetele la usa, nu scoate nici un sunet, nu zbiara, nu face nimic nimic, e stapan pe sine”…cand si noi de altfel suntem oamenii, care cand ne lovim destul de tare mai si zbieram de durere…

  • gelu b zice:

   Esential,esenta testului nu era daca-l trecem ori nu,ci pur si simplu problema dependentei.Mintea noastra ,pe care ,zicea Pavel s-nnoim,este ca o moara;ce -i dam ,aia macina asa ca „faina” rezultata va fi ca atare.Cit despre ideea cu degetele la usa si autocontrolul,cred ca cel mai bun exemplu e „ascultatorul”Iov.

 31. Esential zice:

  Gelu B ce vreau eu sa spun, ca nu cred ca daca eu sting televizorul in timpul unui meci de fotbal sau a unei emisiuni de stiri, si reusesc sa imi adun gandurile si sa incep sa ma rog cu ardoare si pasiune pentru cei nemantuiti, eu prin asta imi arat cat de duhovnicesc sunt….

 32. elisa zice:

  Esential ,
  de cand a avea si a nu avea TV este un criteriu de evaluare a stadiului de spiritualitate a cuiva?
  . 🙂
  dar a-l folosi cu intelepciune?
  Oricum o reclama pentru obiecte de igiena intima este o uriciune de care nu scapi deschizandu-l.
  Radioul e perfect pentru a nu ramane in urma cu stirile.

 33. Esential zice:

  Draga Elisa….ceea ce am zis in mesajul precedent era un sfat, constient de faptul ca diavolul de multe ori ne ispiteste cu tendinta de a face comparatie intre spiritualitatea noastra si a altora….diavolul urmareste sa facem comparatie intre noi, sa ne laudam cu ce facem/sau nu face, cu ce avem/sau nu avem, etc. Era un sfat….Domnul Isus sa te pazeasca de orice cadere, si pe noi toti..AMIN…

 34. odg zice:

  Sigur, Diavolul s-a folosit si de Scriptura. Bine dar de ce transformati argumentul asta intr-un fel de cover-over a tuturor pacatelor, mici sau mari? Sunt de parere ca si calculatorul este la fel de daunator ca si TV-ul. Nu frate Marius, idolii, raman la usa…

 35. hmmm zice:

  Am renuntat sa ma uit la Tv in adolescenta (imi transmitea o stare de frica si ma ingrozeau mereu toate stirile legate de crime si atatea alte nenorociri cate se intampla zilnic…), acum vreo 12 ani. Fratele meu a ales sa faca la fel; iar cand parintii au vazut ca noi refuzam sa ne mai pierdem timpul in fata Tv-ul au renuntat si ei si l-au scos din casa 🙂
  Aveam timp sa citesc, cate 3 carti odata asa sa nu ma plictisesc; aveam timp sa traiesc si sa fac tot ce-mi doream.
  Nu regret defel alegerea facuta!
  Cat despre feng shui, am fost mai implinita intr-o camera goala in care aveam doar o saltea si o Biblie, dar ma simteam ca-ntr-un hotel de 5 stele…

 36. Ana zice:

  Televizorul dauneaza grav copiilor
  Vedeti aici: http://nazone.ro/2013/07/copiii-si-televizorul.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.