Scrisoarea deschisă a Patriarhului Daniel către Președintele României

Patriarhul Daniel scrie o scrisoare referitoare la eliminarea religiei din școli. Scrisoarea se poate găsi AICI. Vezi și informația de AICI.

Se ridică mai multe probleme:

1. Este necesară religia în școli în contextul procesului de secularizare la care asistăm?

2. Se poate face educație religioasă în școli în timpul orelor de religie, dacă acasă părinții nu se îngrijesc de educația religioasă a copiilor?

3. Este aducația religioasă din scoli complementară, suplimentară celei de acasă?

4. Este aceasta o libertate pentru care merită să luptăm?

5. O persoană cu puternice convingeri în privința home education/homeschooling ar lupta pentru păstrarea religiei în școli?

6. Baptiștii au ore de religie în școli. Luptăm pentru păstrarea acestora sau nu?

7. Trebuie să reacționăm, așa cum a făcut BOR sau nu?

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, Biserica Baptista, dulce Românie, Perplexităţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Scrisoarea deschisă a Patriarhului Daniel către Președintele României

 1. cristina zice:

  Personal as vrea sa se invete Dumnezeu, nu religie. Materiile sa fie invatate din perspectiva principiilor biblice, nu umaniste. Iar ca supliment e buna si ora de religie.

 2. Beni zice:

  Este ciudata pretentia facuta in numele B.O.R. de catre Ministrul Comunicatiilor din Romania :
  „Ministerul Comunicatiilor reia licitatia de 10 milioane de euro pentru portalul e-Romania, solicitand un sub-portal pentru Ortodoxie, ca „religie nationala”! Vezi:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-6062751-ministerul-comunicatiilor-reia-licitatia-10-milioane-euro-pentru-portalul-romania-solicitand-sub-portal-pentru-ortodoxie-religie-nationala.htm

 3. adrian zice:

  Scrisoarea PF (am vazut pe cineva scriind PF:., oare ce-o insemna?!) nu ma emotioneaza. Am avut neplacerea sa constat pe propria piele cat de „deschis” este domnia sa (probabil asa a vrut Dumnezeu sa-mi arate ca fratii rai sunt buni daca le compar rautatea cu „bunatatea” altora…). „Blandetea” unora seamana cu bonomia calaului inainte de executie (daca vrei, iti mai implineste o dorinta) :-). Nu trebuie sa uitam ca in unele medii ecleziastice episodul Niculitel este dat ca exemplu de patriotism.
  Nu va faceti iluzia ca suntem de aceeasi parte cu PF.
  Ca sa folosesc o expresie care imi place (si care ma obsedeaza de vreo cateva luni) eu cred ca (si) scrisoarea patriarhului BOR ar trebui citita in oglinda (sper ca autorul nu se supara ca ii citez expresia si in acest context).

  Ora de religie de care se agata oficialii BOR este una din expresiile esecului lor in ceea ce priveste educatia religioasa a copiilor. Copiii baptisilor, dau un exemplu la indemana, nu au nevoie de ora de religie (la care, de multe ori, arata ca stiu mai multa Scriptura decat profesorul…).
  Parerea mea este ca „ora de religie” nu face parte din lupta crestinilor.

  • Marius David zice:

   draga Adrian, nu eu nu scriu PF. scriu doar funcția publică, funcția internă și denumirile interne nu mă interesează.
   S-a mai discutat despre deschiderea Patriarhiei față de ecumnenism și altele
   ideea este dacă merită să luptăm alături în această chestiune.
   ce crezi? este o luptă inutilă?
   ora de religie a bunicilor noștri era aceea în care erau pocniți de preoți că nu-și fac cruce.
   acum avem dreptul la propriile ore de religie

   • adrian zice:

    In primul rand eu nu cred ca trebuie sa fim ingroziti de secularism. Crestinismul puternic a fost si este crestinismul slab institutionalizat, nefavorizat de stat. Cred mai mult in biserica din catacombe (simbolic vorbind), decat in cea cu cadelabre de 10 tone, construita cu subventii substantiale de la buget (nesimbolic vorbind). Crestinismul trebuie sa „slabeasca” institutional ca sa redevina crestinismul tare al primelor doua secole. Oricat de ciudat ar suna, sunt de parere ca Evanghelia se va auzi mai bine si mai puternic cand statul nu va mai sprijini material si moral anumite institutii crestine (crestina in forma dar laice in continut). Paradoxal, cred ca secularizarea este o sansa pentru noi. Pare ceva stramb dar sa nu uitam de proverbul care spune ca ‘Dumnezeu scrie drept cu linii strambe’. Avem sansa sa fim, in vremurile acestea strambe, „penitele” cu care Dumnezeu isi scrie, cu „caligrafia” Sa minunata, mesajul.

    In chestiunea orei de religie sunt de parere ca o ora de istoria religiilor si/sau antropologie religioasa, abordata din perspectiva apologetica crestina ar fi mai de folos (de pilda: istoria Reformei, crestinismul primelor secole, expansiunea islamului, doctrinele orientale etc.). Crestinii evanghelici sunt deja instruiti in ABC-ul Scripturilor in familii si/sau in biserici (mai bine sau mai rau, asta e alta discutie).
    Si acum am sa raspund punctual la intrebarile dvs.:
    1.in forma actuala, nu (prefer istorie/antropologie religioasa + apologetica crestina)
    2.doar la modul exceptional; scoala nu poate inlocui familia si biserica;
    3.actualmente nu este, dar ar putea fi daca aplicam punctul 1
    4.nu, avem lupte mai importante; nu are rost sa ne consumam munitiile in incaierari de strada cand in fata ne asteapta razboiul;
    5.ar putea sa lupte, desigur, dar nu s-ar contrazice pe sine?!
    6.baptistii nu intind mana pentru pomana de la stat; asa au facut in toata istoria lor (cel putin asta a fost principiul, din cate stiu eu); daca statul ofera ora, cred ca e bine sa se profite cumva, fara insa a-i exagera importanta si fara a lupta pentru ea;
    7.nu; in general, trebuie sa procedam invers decat BOR (cu discernamant, desigur); BOR primeste (ilegal, dupa parerea mea) milioane de euro de la buget (nu exagerez) si tot acest tam-tam are in vedere politica lor financiara de investii (spre a nu supara pe nimeni, specific ca pentru mine BOR este altceva decat orthodoxia, cu th, vorba luui Cristian Badilita); BOR este, conform unui articol publicat anul trecut in ‘Ziarul financiar’, cea mai bogata institutie din Romania. In consecinta, reactiile BOR nu sunt un model.

    Imi cer scuze pentru raspunsul meu prea lung.

   • adrian zice:

    Scriu PF de necaz, cand ma gandesc ca Sf. Augustin este pentru BOR doar F. 🙂 Uneori imi vine sa scriu P(ne)F…

 4. Cristi S. zice:

  Frate Marius, foarte bune intrebari pui in acest post. As fi curios cam ce fel de raspunsuri ai da.

  Eu scriu din USA – aici avem si noi problemele noastre: rugaciunea in scoala (religia in scoala este gata – aia nici nu se mai pune problema), casatoria intre barbat si femeie si asa mai departe.

  Multi in biserica se lupta pentru asa zise drepturi crestine in cultura…dar chiar asa ar trebui sa fie? Cum vrem noi cultura sa imprumute lucruri din Biblia noastra cind multi din biserica nu mai cred in ea in intregime?

  Cred ca eforturile sunt pierdute incercind sa influentam cultura din jur prin legi care sa ne protejeze drepturile

  Hai sa fim noi in biserica mai intii asa cum ne cere Cuvintul Domnului si apoi sa influentam prin fel de viata…cind in istorie au avut crestinii drepturi in domeniul civic?!?

  • Marius David zice:

   draga Cristi S., bine ai venit aici!
   Cred ca stiu destul de bine problemele din America si problemele pe care scoala din america le are.
   Acum chiar ne vom intilni cu un grup de familii tinere de aici din Cleveland pentru a discuta solutii si strategii.
   Homeschoolingul pare sa fie o alternativa tot mai dorita si viabila
   Cred ca prin asta am dat raspuns la mai multe intrebari, nu?
   optiunea mea pentru sistteme de educatie alternative este cunoscuta.

   • Cristi S. zice:

    Eu chiar sunt din biserica din Cleveland 🙂 Imi pare rau ca nu am putut ajunge la intilnirea din seara aceasta … as fi dorit sa particip la discutie.

    Oricum – sunt total de parere cu tine despre homeschooling…am doua fete, cea mai mare de 4 ani, si chiar acuma ne pregatim pentru K4 homeschooling pentru anul viitor. (ca o paranteza, cu citva timp in urma am dat peste cartea „Family Driven Faith” de Voddie Baucham – m-a ajutat foarte mult in deciziile pe care trebuie sa le luam ca familie in privinta cresterii si educatiei copiilor)

    In comentariul meu initial eu eram curios sa vad parerea nu atit in domeniul educatiei ci a activismului acesta social pe care multi crestini il au…unde dorim ca lumea si cultura sa respecte Biblia…din pacate, traim acum intr-o vreme unde bazele Biblice nu mai exista in societate si eu nu prea inteleg pe ce baza dorim noi crestinii ca cei din lume sa respecte Biblia in felul lor de viata

    • Marius David zice:

     Nici o problema, Cristi S. Iti dau inregistrarea! 🙂
     eu sint pentru mai putin activism si pentru mai multa activitate in societate.
     uneori ma tem ca este mai mult gura de noi decit actiuni reale, sanatoase, proactive.

   • ascultareacredintei zice:

    ziceati candva de o conferinte homeschooling – cand e?

 5. guitarschizofrenic zice:

  bine zis Adi. aici sunt de acord cu tine, biserica din catacombe. dar tot eretic raman, sunt pentru dezinstitutionalizare totala!

  • Marius David zice:

   ohoho, biserica din catacombe nu era dezinstitutionalizata deloc, asta est eo falsa imagine proiectata retrospectiv
   ba chiar era foarte bine organizata si asta se vede din protoliturghii,

 6. adrian zice:

  Octo, ‘Institutio’ inseamna in latina, printre altele, „oranduiala, ordine, norma, principiu, metoda, doctrina”. Omul este by default creator de ordine (uneori si de dezordine, dar asta datorita „virusarii”). Fiinta umana are capacitatea (si dorinta!) de a introduce ordine in sistemele din jur. Deci fara ‘institutio’ nu se poate, o dezinstutionalizare totala este utopica. Risti sa te trezesti integrat in institutia celor fara institutie! 🙂
  Structurile ordonatoare nu sunt rele in sine, devin distrugatoare cand se osifica intr-o unica persoana ‘infailibila’ sau se depersonifica total, devenind fie abstractii goale de continut, fie paravane pentru grupuri de interese. In cazul bisericii, atunci cand organizatia (partea vazuta a aisbergului) ‘sufoca’ organismul care, in fond, o justifica…

  Hai ca iar ti-am pledat ‘ex cathedra’, cum nu-ti place tie!
  Si uite asa, macar pe blog ajungem sa mai stam si noi de vorba. 🙂

  • Marius David zice:

   Omul este după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, în sensul acesta este creator de ordine, dar să nu uităm că este căzut în păcat și nu mai reflectăm portretul lui Dumnezeu.
   De acord, o dezinstituționalizare totală este imposiilă.
   familia este o instituție, pentru că este instituită… 🙂
   instituția este tocmai pentru limita păcatul.
   structurile ordonatoare, cum le spui, tin in friu tendintele pacatoase din noi.

 7. guitarschizofrenic zice:

  imi place Adi cum pledezi, sti doar ca te am ascultat mereu. cand spuneam dezinstitutionalizare nu ma am gandit la anarhie. departe de mine gandul de anarhie! sunt pentru ordine dar nu sistem/institutie in sensul la care s a ajuns. Dumnezeu este in primul rand ordine – si eu eretic cum sunt recunosc asta!

 8. Judec-oare zice:

  Am un respect deosebit pentru Cristina. Ii urmaresc blogul de citava vreme…Am mai auzit vag de homeschooling inainte…dar de la ea am inteles ce si cum. Educatia copiilor nu este un lucru de apucat…si ce ai sadit aia culegi mai tirziu; sau daca lasi pe altii sa sadeasca…ai sa le culegi roadele.

  Copii ne-au fost dati noua in grija…nu satului, nu guvernului sau altor institutii. In special pina sint mici depinde de noi sa-i invatam …Dupa mine, religia trebuie invatata acasa si la Biserica.

  In America sint scoli crestine. Unii oameni bogati care vor ca copii lor sa aiba o educatie buna isi aduc copii lor rasfatati la aceste scoli; si unde tu om sarac, iti dai ultimul penny ca sa-ti feresti copilul de influente, copilul aluia, care are bani si acces la tot felul de prostii…se ocupa de copilul tau.

  Pina la urma, daca un copil este crescut bine sau rau…nu este niciodata datorita scolii cit datorita parintilor…familiei…

 9. Rodica Botan zice:

  Offf…ca n-am vazut iara cum ma cheama…daca intereseaza pe cineva…”mi-s io”

 10. Suntem crestini evanghelici si am lansat site-ul http://www.contracurentului.com pentru a-i ajuta pe cei care vor sa renunte la homosexualitate.
  Deocamdata stim de existenta a numai 200 de homosexuali in mediul evanghelic, dar sunt mult mai multi, tinand cont ca reprezinta cel putin 2,5% din populatie. De aceea dorim sa facem cunoscuta aceasta lucrare si in bisericile neoprotestante, apeland la site-urile crestine.
  Sunteti de acord sa facem schimb de linkuri? Daca da, va rugam sa ne anuntati ca sa punem link spre dv.

 11. Mihai zice:

  1. Religia in scoli nu are aproape nimic de-a face cu secularizarea sau crestinarea societatii. Exemplele date de patriarh din tarile europene apusene tocmai asta ne arata ca in ciuda unui obiect de studiu de natura religios-morala, societatea se secularizeaza continuu.
  2. Demersul patriahului este unul strict confesional (ortodox). Asta ca sa stabilim inca de la inceput motivatiile lui. Exista o armata de absolventi de teologie ortodoxa care traiesc din ora de religie. In plus, o parte a clerului ortodox isi rotunjeste veniturile de pe urma orei de religie. Si nu in ultimul rand, ora de religie ofera pentru ortodoxie ocazia desfasurarii celui mai extins prozelitism confesional care are loc in Romania in prezent. Sa nu ne ametim cu fraze frumoase: pe langa bruma de invataminte morale si spirituale pe care le primesc copiii, ei sunt instruiti in privinta pseudorelatiei ortodox = roman, in privinta pericolului pe care alte confesiuni il reprezinta pentru tara, in privinta dispretului fata de alte credinte etc. Personal, n-am inteles niciodata de ce confesiunile evanghelice au intrat cu atata avant in jocul ortodoxiei privind religia in scoli. Poate merita remarcat si faptul ca un argument al patriarhului este faptul ca in Palatul Patriarhiei toate confesiunile religioase recunoscute de stat si-au exprimat acordul pentru continuarea religiei in scoli, iar acum domnia sa se erijeaza in purtatorul de cuvant al tuturor acestora. Desigur, exista si absolventi de teologie baptista care predau pe ici pe colo religia. Poate pentru acestia, pentru mentinerea locurilor lor de munca, ar fi necesara continuarea disciplinei.
  3. Disciplina religie ajuta ultramajoritatea situatiilor la ridicarea mediei generale a elevului. Sunt o multime de copii cu note nesatisfacatorare la majoritatea obiectelor de studiu, dar cu note mari la religie. Apropo, ati auzit cumva de vreun corigente la religie? Nici chiar copilul care si-a omorat cu sange rece parintele nu cred ca a avut note mici la aceasta disciplina.
  4. Religia in scoala „absolva” intr-un fel multe familii romane de datoria pe care o au de a-si instrui moral-religios copiii. Aici cred ca putem numara laolalta cu celelalte confesiuni si confesiunea baptista. Pentru ca si pentru multe familii baptiste religia de la scoala le da falsa impresie ca problema educatiei moral-religioase este rezolvata.
  5. Familiile noastre si bisericile noastre sunt cele carora le revine rolul primordial in educarea si formarea copiilor nostri. Daca familia si biserica demisioneaza, sa nu ne asteptam ca sistemul de invatamant al statului sa face mai mult.

  • Marius David zice:

   Draga Mihai,
   1. corect, cele două probleme trebuie despărțite.
   2. de acord și cu al doilea punct. Orele de religie pot deveni nu numai un focar de naționalism ieftin, ci și cursuri de sectarism, programare pentru ură la adresa neoprotestanților. Mai trebuie dovedit după gafa cu ortodoxia – religie națională că agenda de impunere a ortodoxiei în defavoarea celorlalte culte este o agendă încă activă.
   4. Din păcate așa este … este valabil și în cazul nostru, este valabil și pentru orele de școală duminicală, de la care părinții așteaptă îndeplinirea unor responsabilități care cad în seama lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.