De ce nu au șanse Crin, Mircea și Radu?

Este simplu: sînt prea educați, nu-s de-ai noștri, băieți din popor!

Lui Mircea îi stă prost în cizme galbene, nu poate duce sticla cu șampanie la gură, Radu este prea domnos și princiar, Crin vorbește franțuzește.

Nu sînt de-ai noștri!

Simpatia mea pentru PSD, PNL este destul de scăzută, nu știu dacă am vreo aplecare votantă spre adversarii lor, iar prințul Radu Duda îmi este simpatic doar prin socrul său. Nu cred că pe eșichierul politic, după dispariția partidului țărănesc, așa cum l-a visat Corneliu Coposu, mai am vreo opțiune. Dar să ne uităm la ce se întîmplă între jucătorii politici care au mai rămas în jurul mesei de billiard a declarațiilor și gesturilor politice.

Fiecare dintre candidații la președinție enumerați mai sus au cîteva chestiuni care le stau împotrivă.

 1. Au numele nepotrivite: Ce nume este ăsta, Crin? Așa se întreabă cel pe care îl cheamă Gheorghe sau Vasile? Radu și Mircea sînt nume de domnitori, prea urbane, prea din cartea de istorie, prea din romanele interbelice. Ca să candidezi mai cu folos la președinția României este mai bine să te cheme Ion sau Nicolae. Numele de sfinți din calendarul ortodox sînt cu totul mai bune.
 2. Au trecutul nepotrivit. Actor, repetent, diplomat? Nu este bine. Inginer constructor, marinar, militar, general de securitate este chiar mai bine.
 3. Sînt prea spilcuiți și prea frumoși, adică nu sînt ca noi, nu sînt normali, prea domnoși, cu frază prea bine controlată. Marean și Traian au un discurs agresiv și plin de tupeu, nu se lasă puși la colț de CTP-u, n-au complexe și regrete, nu se fac de rîs orice ar face.
 4. Nici Radu, Mircea sau Crin nu au intuiția viscerală aproape, o inteligență socială și o descurcăreală demnă de antologie, pe care o prezintă personaje ca Traian și Marean. Inteligența socială este cu totul altceva decît inteligența educată. Asta explică de ce Gigi a fost un om de afaceri așa de bun, mai bun decît mulți educați.
 5. Fiecare dintre cei trei au ceva în comun, deși fac parte din direcții politice diferite, au un discurs neprofesionist, au o sinceritate neprofesională pentru un politician. Ce treabă este aceea să ai un discurs în parlament și la televizor altul, cum a pățit domnul Crin, cînd a dat  în propriul partid, cu o sinceritate gratuită? Sinceritatea lui RAdu este diferită, iar a lui Mircea, care îl declară prieten pe Crin este alta, dar toți sînt de o sinceritate care le va sta împotrivă într-o Campania în care vor fi siliți să își dea la picioare unul altuia.
 6. Toți trei au un aparat de consiliere prost, după părerea mea, oameni necunoscuți într-un caz, oameni de care Mircea n-ar trebui să se lipească, în celălalt caz, profesioniști ai campaniilor, care nu cunosc contextul românesc, în cazul lui Radu.
 7. În plină criză economică românul devine foarte prudent. Nu schimbă și nu încearcă soluții noi. Disperarea românească se manifestă prin rămînerea acasă, prin închiderea în cămăruță, prin retragere, defensivă, delăsare. Ce, bă frate, ce avem altu mai bun? Hai să mergem tot cu ăsta…

Cred că aș mai găsi și alte argumente. Românii au mai încercat o dată cu un fost rector, cu un profesor universitar, naiv, sincer, cu un limbaj elevat. Vă mai amintiți care i-au fost reproșurile? Că poartă barbișon ca un tap. E prea urban, nu este de-al nostru.

 

Campania electorală va fi foarte interesantă, dar cu un final previzibil.

Părerea mea este că vom fi “trăiăniți” încă un mandat, pentru că oameni ca Traina și Marean sînt de-ai noștri, sînt din popor, au origini sănătoase, au mîncat soia și gramatică de școală de țară, la fel ca cei mai mulți dintre noi. Au slăbiciuni, dar sînt ale noastre, astfel că ne reprezintă și nu despre asta este politica… să fim reprezentați? Radu, Mircea și Crin? Nu ne reprezintă.

Despre Marius David

soțul Nataliei, tată și proaspăt bunic
Acest articol a fost publicat în Analize, dulce Românie, Oameni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la De ce nu au șanse Crin, Mircea și Radu?

 1. Vasile Bel zice:

  Comunismul ne-a cam indepartat de valori. Nu stim sa apreciem pe un om de valoare. Acum apreciem pe cine se descurca, sare dintr-o barca in alta, sau din vapor, in partid de la socialisti la crestini si apoi la liberali, asta-i muzica ce ne place. Ce ne trebuie oameni cu papion, oameni care au un pic de prestanta,oameni cu staif, eleganti, oameni care nu ne fac circ, care, nu ne batjocoresc, sau daca nu ne iau peste picior sunt oameni ai trecutului?
  Ce sa facem cu ei?
  Totusi aleg demintatea, maiestatea, frumusetea si nobletea.

  • Marius David zice:

   Vasile Bel, am vazut prin tot Bucurestiul azi sloganul Crinului: bani pentru romani, de la Europeni,
   adica „bai baieti, ii tragem in pept p’astia, ce crede ei… ne/am pus pe capu lor… bani lor in buzunaru nostru, sa se invete minte…. ”
   Risul lumii, era inconjurat de o ceata mare de consilieri si consiliere, toti niste necunoscuti, care nu pot face nici un fel de transfer de credibilitate.
   spui tu ca alegi demnitatea, maiestatea, frumusetea si nobletea,
   cind le gasesti la unul dintre candidati, numeste/l, ca sa stiu si eu….
   astea nu pot fi vecine cu prostia …
   pina acum toti au dat dovada de prostie, ceea ce ne demonstreaza ca genele celor pe care i/a descris Creanga prin povestile lui sint inca bine merci treze si sanatoase…

 2. Moromete zice:

  7 . În plină criză economică românul devine foarte prudent. Nu schimbă și nu încearcă soluții noi. Disperarea românească se manifestă prin rămînerea acasă, prin închiderea în cămăruță, prin retragere, defensivă, delăsare. Ce, bă frate, ce avem altu mai bun? Hai să mergem tot cu ăsta…

  foarte bine ai surprins la punctul 7.

 3. elisa zice:

  …demnitate,maiestate,noblete,probabil ca aici e vorba doar de rege…ca restul sunt o apa si un pamant..apa tulbure si pamant uscat…

 4. gamaliel zice:

  Nu stiu daca putem vorbi de ” prudenta romanului” la modul general. Cred ca mai degraba romanii( in cea mai mare parte a lor) continua sa voteze din inertie. Si uite asa ramanem pe traiectoria portocalie. Nu prea indraznim sa iesim in decor. Nu prea incercam si alte variante. Ni s-a intiparit ..ESCU…in memoria colectiva…si nu stim cum sa-l razuim din constiita.

 5. Dragă Marius, de mult nu am citit ceva mai plin de candoare ca afirmaţia asta a ta:

  „au o sinceritate neprofesională pentru un politician”.

  Toţi trei mint de îngheaţă apele… Cu Duda m-am lămurit: e înalt, are voce plăcută, memorează tot ce-i spun consilierii şi le plasează, fie că trebuie, fie că nu. Crin? un golănaş cu o pubertate fără sfîrşit, chiulău şi repetent. Vorbeşte fără substanţă iar despre franceza ai a lui… 🙂 Geoană domn? Cel mai caraghios cameleon politic pe care l-a avut PSDul, considerat prostănac pînă şi de ai lui.

  Avea dreptate Pleşu: „se alege” Băsescu.

  Păcat că sunt prea bătrîn şi prea sărac să mă duc în Honolulu, să nu mai aud nici de „domnii” tăi, nici de Rozu Vînturilor…

  • Marius David zice:

   Deci, Rasvan, imi dai dreptate cu domnii mei? Ma bucur ca te-ai coborit din dud.
   GAmaliel, e si asta, dar nu numai, romanii voteaza la hoha, in batjocora, altii voteaza din reflex, altii din scirba,
   este foarte complex fenomentul, numai data te-ai gindi la rural/urban, Transilvania/regat etc
   fiecare cu alte motivatii.
   am spus romanul nu este prudent, este fricos.
   cu escu… nu stiu ce sa spun, am mai auzit argumentul… nu cred ca tine

 6. Nicu zice:

  Eu nu inteleg ce om sanatos la cap ar mai putea sa voteze cu Basescu??? Daca il voteaza lumea, chiar ne meritam soarta.

 7. guitarschizofrenic zice:

  nu vreau sa ma implic in politica dar are dreptate domnul RasvanCristinan. in politica nu cred ca exista sinceritate, toti mint de ingheata apele!

 8. Vasile Bel zice:

  Eu am vorbit prin comparatie. Pe acestia ii avem si din acestia votam.
  Votez cu stringere de inma pe Principele Radu al Romaniei.

 9. elisa zice:

  Am ascultat pe Patriciu(despre care s-a tot spus ca a furat enorm)in interviu cu Stelian Tanase,pana cum n-a vorbit nimeni atat de clar despre soarta Romaniei,cunoscand toate sforariile ,dar dand solutii extraordinare,pentru iesirea din criza(care are si o componenta psihologica).N-am avut
  niciodata simpatie pentru aceasta persoana,dar cat de
  intelept(omeneste) si priceput ca economist este acest om.Nu ma mai mir ca a ajuns atat de bogat(pacat ca punctul lui de sprijin in univers nu este Domnul,ci bogatia).

  • Marius David zice:

   da, un prim ministru ca Patriciu, Elisa, ne-ar scapa de cel putin o problema, un ministru care nu mai are nevoie sa isi mai faca plinul.
   asa se facea politica inainte, boierii faceau politica cu buzunarele pline, nu ca sa le umple ca boierii de azi.
   noi nu mai avem aristocratie

 10. Marius David zice:

  dragilor, am sters replicile acide dintre voi, char daca au simtul omorului foarte bun… nu va atacati unii pe altii asa

 11. Aşa e, Marius, m-am coborît, dar să nu mă-ntrebi în ce-am călcat! 🙂

 12. Moromete zice:

  Am constat ca repeti cuvantul fricos . Romanul e fricos . In rest cred la fel ca tine . Romnul nu e prudent, mai degraba comod, dar nu prudent. E cam superficial, desi in alte privintze e foarte profund. Profunzi in sensul de a avea asa un stil de intelepciune care zice … lasa lasa , sa nu ne grabim . ” om mai vedea , mai vedem noi … sa asteptam si mai vedem „.

  Totusi, fricosi ? asta sa insemne ca si chinezii, poporul chinez este fricos ?

 13. emanuelmurariu zice:

  si atunci eu…eu cu cine votez?

  • Marius David zice:

   Tu ce crezi, Emanuel? Cu cine ai vota.
   Cu nimeni. Nu cred că mă duc la vot.
   Am citit cele mai anoste şi chiar jignitoare lozinci de campanie.
   Mi se pare că aceşti oameni şi-au pierdut cu totul nu numai bunul simţ, ci şi simţul discursului şi al frazării.
   „La bine şi la rău”, „Împreună pentru Europa”, „Să încercăm din nou!”, „Români pentru români”

 14. Pingback: Traian Băsescu … preşedinte « Marius Cruceru

 15. Pingback: A B G-ul politic II – (Antonescu, Băsescu, Geoană) – plusuri şi minusuri « Marius Cruceru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.