Nțțț, Diii! Pe moarte…

E „pe moarte”. Zace. Dar nu-i adevărat!
Dacă ar zăcea, atunci am spune că este „sub moarte”, sub asuprirea morţii, dar Moartea este un cal, un cal gălbui, numai bun de-ncălecat.

beholdapalehorsesmall
Cred că Nikos Kazantzakis transcria inscripţia de pe crucea unui călugăr: „Moarte, eşti doar un măgar pe care încalec pînă trec dincolo.” Nu sînt sigur că aşa a scris, dar este aproximativ adevărat. Măgarul este cal.
Moartea este un cal pe care încălecăm numai pînă trecem pe partea cealaltă.
Cu fiecare an, strîngem chingile mai bine şi ne aşezăm mai greu în şa.


Dăm drumu la hăţuri ca să calce drumu.
Cînd e „pe moarte”, deşi pare că zace, nu stă, ci încalecă „pe moarte” şi Moartea îi slujeşte ca un cal domesticit de-atîţiea călăreţi, atît de obişnuit cu omeneştile coapse. Este ca un cal bătrîn de circ, ca un cal, fostă glorie a săriturilor de obstacole, ieşit din pariuri pe care acum se hlizesc şi se aruncă copii.
Încă mai are putere în copită, dar e obosit şi nervul i s-a scurs din crupă.
Tînjeşte încă după Enoh şi Ilie, i-ar fi zdrobit de padoc şi i-ar fi aruncat din şa… pe cînd încă nu avea pusă zăbala în gură.
Acum este domesticit, înzăbălat şi înşeuat… de vreo două mii de ani după ce a fost călărit pînă în Locuinţa Morţilor şi înapoi de Însuşi Fiul.
Atunci a fost călcat şi-ncălecat, cu moartea pe moarte-ncălecînd.
Nu-i „pe moarte”, numai încalecă…
Hopa sus!
Nţţţ! Dii!
Încă un an, încă un pas, încă un an, încă un pas… Dii, boală, n-auzi? Podoabă, ce eşti!

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Gînduri, Meditaţii, pseudotratat de semantică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Nțțț, Diii! Pe moarte…

 1. Flautu fermecat zice:

  Ultima este tare de tot… Dii, boală, exact asa spunea bunicul meu cailor…

 2. Nicoleta zice:

  Iar m-am speriat cand mi-a aparut in Feeder chestia asta cu Pe moarte….

  In ce roman al lui Kazantzakis se spune asta?

  Multumim pentru incurajari….

 3. CiprianS zice:

  nu bag mana in foc, dar cred ca e vorba de romanul Capitanul Michaelis (l-am citit acum vreo 14-15 ani), nu mai stiu exact la ce editura a aparut.

 4. Mircea Buzdugan zice:

  Am impresia ca este vorba de Raport catre El Greco…

 5. viorica zice:

  Inca un an ,inca un pas, Nttt! Diii! Of,ce greu e pe sa!

 6. elisa zice:

  Eu astept calul cel alb!
  Nu vreau sa stiu de cel galben,sper sa zbor cu vreun cal alb inaripat spre zarile senine.
  Sa nu am parte de noul guvern mondial!
  ….Dar toate sunt atat de evidente, vestitoare ale”sfarsitului vremurilor”
  Da, o sa murim,sa ne ajute Domnul sa murim frumos,dar mai ales in pace cu Dumnezeu si unii cu altii.

 7. Marius zice:

  As vrea sa fiu putin mai „brutal”. De ce sa nu ucidem calul? (Mersul pe jos face piciorul frumos). Se spune ca Dragostea „omoara moartea”. Dumnezeu este Dragoste. De ce sa calarim calul cand Dumnezeu isi ofera bratele pentru a ne purta? Cred ca suntem mai comfortabili si mai in siguranta decat pe cal. S-a dat ca exemple Enoh si Ilie… eu unul nu vreau sa ma resemnez si sa calaresc in continuare.. cand pot sa zbor.. de ce sa nu-mi dau silinta sa apar in Biblia „nescrisa” alaturi de Enoh si Ilie… Vreau ca anul 2009 sa fie inceputul unei vieti care se va rezuma la „Marius umbla cu Dumnezeu si intr-o zi Dumnezeu l-a luat la Sine, in cer”…

 8. Marius David zice:

  Flautu fermecat, aşa spunea şi tataia boilor lui…. ce coincindenţă!

  Nicoleta, blogul meu îţi va da boli de inimă. Ştergeţi feederul…

  Ciprian S. şi Mircea, cred că îmi amintesc acestea dintr-o scriere de-a lui Steinhardt în care comenta KAzantzakis. Voi verifica, in biblioteca am Raport către El Greco, cred că aşa este tradus titlul în româneşte….

  Kazantzakis este un scriitor foarte tentant, cred că am citit raportul şi Zorba, l-am citit, e prea socialist pentru mine. Cred că filmul cu Zorba este mai bun decît cartea. Este unul dintre rarele cazuri în care se întîmplă aşa…

  Viorica, nu-i greu pe şa, e greu să te dai jos de pe cal.

  Elisa, n-avem ce face, să-i dăm bice calului.. Să ne ajute Domnul să murim frumos! Bună rugăciune!

  Marius, nu poţi ucide calul acela, nici metaforic vorbind. Sună frumos ce spui tu, dar trebuie să mai îmbătrîneşti puţin. TRebuie să te mai acreşti o ţîră…. 🙂

  Moise (îngropat de Dumenzeu), Enoh, Ilie şi…. Antoine DuSaint Exupery au dispărut… nu? Cel din urmă va fi găsit, dacă nu a şi fost găsită o epavă … în care se bănuie că îi zace scheletul…

  Nu mă pot pune în această linie, Marius!

 9. Marius zice:

  „..de ce sa nu imi dau silinta”, adica sa incerc, sa ma stradui. Chiar daca nu voi reusi. Trebuie sa ne straduim sa fim ca Isus. Dar daca spui din start (un adevar?) „nu voi putea fi niciodata ca El”.. nu mai incerci? te lasi pagubas? Eu vreau sa imi dau silinta… si nu se stie niciodata. Lui Dumnezeu ii plac provocarile. 🙂

  Cat despre Antoine DuSaint Exupery.. el nu este un om precizat de Biblie. Ma refeream la Biblie pentru ca acolo gasesc „baremul”. Multi au disparut (chiar si Elodia.. 🙂 ) insa doar putini nu au gustat moartea.

  E adevarat ca sunt tanar.. merg spre 20 ani.. dar de ce sa nu-l provoc pe Dumnezeu? Nu este El la fel ca si acum 3000-4000 mii de ani? Dvs. aveti ce-i drept multa invatatura, intelepciune, experienta, etc. Insa eu stiu ca Tati nu se schimba si vreau sa ma conving de asta. Daca a acceptat „jocul” lui Avraam cand mijlocea pentru Sodoma si Gomora. Sigur nu vreau sa ma compar cu Avraam. Dar daca in ochii Lui suntem la fel.. de ce sa nu incerc? 🙂

 10. Marius David zice:

  Draga Marius,
  eu vreau să fiu ca Isus,
  A gustat moartea, o voi gusta şi eu,
  A biruit moartea,
  A biruit-o şi pentru mine.

  Mă va ajuta să descalec… la Marea Descălecare!

 11. Marius zice:

  1 Corinteni 9:24 Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi dar în aşa fel ca să căpătaţi premiul!

  Filipeni 3:12 Nu că am şi câştigat premiul, sau că am şi ajuns desăvârşit; dar alerg înainte, căutând să-l apuc, întrucât şi eu am fost apucat de Hristos Isus.
  Filipeni 3:13 Fraţilor, eu nu cred că l-am apucat încă; dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea, şi aruncându-mă spre ce este înainte,

  Filipeni 3:14 alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus.
  –––––––––––
  Totusi acea dorinta a mea daca Dumnezeu ma ajuta sa o implinesc, ma va duce sus.. in optimi sau chiar sferturi de „finala” pentru premiul ceresc.
  Dumnezeu promite ca El este rasplata mea cea foarte mare deci aceasta incercare a mea de care vorbeam mai devreme nu este decat benefica.. cred eu 🙂

 12. CiprianS zice:

  eu am citit Kazantzakis acum vreo 10-14ani, cam tot ce era tradus in romana. Raport catre El-Greco mi s-a parut cea mai incitanta lucrare a lui. Da, si mie mi se parea ca transparea dintre randuri un spirit bolsevic revolutionar. In mintea mea, totdeauna l-am asemanat lui Panait Istrati al nostru, sau poate ar fi mai corect invers 🙂 avand in vedere notorietatea.
  citatul e fain.

  • Marius David zice:

   Kazantzakis a fost comunist comunist, pur sînge, după ştiinţa mea, deşi a fost unul dintre dezamăgiţi mai apoi. ESte fascinant ca scriitor. Probabil că merita premiul nobel mai mult decît Camus. L-a pierdut la un singur vot.
   Şi pe mormîntul lui este scris ceva asemănător cu măgarul… (Δεν ελπίζω τίποτα. Δε φοβʊμαι τίποτα. Είμαι λεύτερος.) Nu nădăjduiesc nimic, nu mă tem de nimic, sînt liber…

 13. Mircea Buzdugan zice:

  Ce înţelegi prin MArea Descălecare?

  Am auzit, printre altele că azi ai fost la Bistriţa la o ordinare. Mai lasă-ne să ştim când pleci pe unde pleci…. poate ne trimitem prietenii din zonă pe acolo…:)

  La început aveai un orar on line. De ce nu mai este?

  • Marius David zice:

   Marea Descalecare este atunci cind ne dam jos de pe Calul acela, probabil, dar cu totii, cind Moartea nu va mai fi…. dupa ce nu va mai fi nici pamint,nici cer, nici soare, nici luna, ci Dumnezeu Insusi va lumina peste noi…. si nici cai nu vor mai fi…

   Da, am fost la Bistrit, de unde ai aflat?
   Nu mai este orarul on line din pricini pe car nu le voi pune on line deocamdata. Sotia mea m-a sfatuit ca este mai bine asa. Si din pricina de tinere sub smerenie si din alte pricini.
   Este mai bine asa, probabil va fi sub parola …

 14. naomi zice:

  Imi place „ocara” adusa dasei.
  Cica se crede puternica, hai?
  Domnul Isus a biruit-o si noi o s-o biruim, ha!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.