Cum poți afla dacă ai putea ”supraviețui” (”viețui” precum predecesorii)?

Fac mișcare zilnic, totuși am avut probleme cînd m-am reapucat de coasă, cînd am încercat să dau la lopată. Am mers la sală, mai ales atunci cînd vremea a fost urîtă. Nu a ajutat prea mult, dacă mă gîndesc la lista de mai jos.

Se pare că atunci cînd ne gîndim la ”supraviețuire” în sens larg, mulți dintre noi am avea probleme să ”viețuim” pur și simplu de pe o zi pe alta în aceleași condiții în care au trăit bunicii noștri. Dacă se întrerupe curentul, murim ca muștele, dacă se întrerupe internetul pentru cîteva luni, intrăm într-o beznă intelectuală în care lumea nu va mai fi fost de sute de ani.

Iată cîteva exerciții pe care le-ați putea încerca în această toamnă. Este un test bun pentru a afla cît am devenit de sedentari de fapt.

 

As a basic rule of thumb, I’ve determined a few benchmarks that I feel are minimum physical requirements for adequately handling survival situations:

 • Able to walk four hours, at normal walking speed, with your bug out bag on your back (at least 30 pounds), with 10-minute breaks every hour.

 • Able to chop wood or swing a sledgehammer for one hour without breaks.

 • Able to pick up a ¾” thick sheet of plywood and carry it across your backyard without stopping or losing balance.

 • Able to walk on a balance beam with your 30-pound backpack on.

 • Able to fire 100 rounds through your personal defensive firearm without your arms getting shaky.

 • Able to carry two five-gallon buckets, filled with water (a total of 80 pounds) one block without resting.

 • Able to shovel 500 pounds of dirt (1/4 cubic yard) without a break.

sursa

 

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Fabrica de barbati. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Cum poți afla dacă ai putea ”supraviețui” (”viețui” precum predecesorii)?

 1. XLucian zice:

  Urîte unități de măsură la americani și nu numai.
  Tradus în grabă:

  Capabil să meargă patru ore, la o viteză normală de mers, cu rucsacul pe spate (cel puțin 13 kilograme), cu pauze de 10 minute la fiecare oră.

  Abilitatea de a tăia lemne sau de a balansa un baros pentru o oră fără pauze.

  Abilitatea de a ridica o placă groasă de 2 cm (si 120cm x 240cm) și să o transportați prin curtea din spate, fără a opri sau a pierde echilibrul.

  Abilitatea de a merge pe un cablu cu rucsacul de 13 kg.

  Capabil să tragă 100 de runde cu arma personală, fără ca brațele tale să devină șubrede.

  Capabil să poarte două găleți de 18 litri, umplute cu apă (un total de 36 kg) un bloc fără odihnă.

  Abilitatea de a cara 227 kg de murdărie fără pauză.

 2. Cristian Micsa zice:

  Exista un autor evreu care l-a cunoscut pe Hristos, cu o marturie foarte interesanta, care vorbea de vremuri grele in care vom fi nevoiti sa ajungem atat noi cat si Israel prin salbaticie datorita persecutiilor. Au cumparat un teren undeva in minnesota, si au format o comunitate in acest scop, e vorba de Art Katz..
  Oricum lucrurile tind sa prinda contur tot mai mult in directia aceea.
  Sau poate cunoasteti despre gruparile de partizani anticomunisti din tara nosastra de dupa ww2, cum ar fi Ion Gavrila Ogoranu care are o carte „Brazii se frang dar nu se indoiesc” in care da detalii despre modul cum a supravietuit ani de zile fara sa fie prins desi securitatea depunea eforturi supraomenisti pentru a-i anihila. Sau vasile Motrescu,Gavril Vatamaniuc in bucovina, sunt niste povesti cutremuratoare cu barbati adevarati, si exemple de credinta in Dumnezeu,pe care eu sincer le citesc copiilor mei.
  Subiectul va deveni din ce in ce mai de actualitate

 3. Iosif Barna zice:

  1.Teren agricol. Minim 2,5 – 3 hectare. Ideal vreo patru, cinci. Dacă-i mai mult cu atat mai bine. Teren intravilan, minim 1500 mp. ideal vreo 2500 – 3000 mp pentru o grădină de legume generoasă. Casă, ( neapărat cu veceul in fundul curții – ”predecesorii” nu-si faceau nevoile in casă decat atunci când ajungeau complet neputincioși), șură, grajd pentru animale, cotețe pentru porci si găini; coșer ( hambar) pentru porumb, coșuri (lăzi mari din scânduri) pentru grâu si alte cereale. Cămară cu dulceturi, compoturi, zacuște, bulioane, murături etc. Pivniță (beci) pentru cartofi si …ce-o mai sta pe acolo. Cei mai cu scaun la cap vor opri mustul de la fermentatie si vor pastra vinul pentru …. împărtășanie. Ăilalti… prefera sa le fermenteze capul… Da, nah, încă sunt mulți podgoreni in țara noastra
  2. Unul sau doi porci in coteț, minim cincizeci de gaini, douazeci de rațe.
  Pentru cei mai gospodari: doua vaci pentru lapte, unul sau doi cai – cu toate atelajele pe care le implică munca la câmp; una sau doua coase, câteva sape, secure, topor, grebă etc
  3. Lemne de foc. minim 15 mc anual. ( pentru cei mai inventivi, peleti din rumegus sau resturi vegetale) Lemnele prevaleaza însă in fața peletilor deoarece peletii pot fi arsi numai in sobe sau centrale speciale care toate depind de o sursa de energie electrică. In ipoteza in care n-avem curent electric, lemnele rămân la baza incălzirii peste iarnă.
  4. Cuptor pentru pâine, făntână in curte…

  Daca le ai pe astea, trăiesti fară sa-ti pese de ziua de mâine. Liber ca pasarea cerului… Nu-ți trebuie internet, smartfon, corporații si păpuci care să scârțâie…ci mai degrabă niste izmene. Chiar si fară curent electric te poti descurca vreme bună.
  Câți bărbați mai cunoașteti care sa fie in stare de asa ceva? Din fericire eu cunosc destui. Si cunoasteti si voi. Suntem suficient de ”inapoiați” incât sa mai avem șansa sa mai cunoastem astfel de oameni. Ăia din occident care traiesc cu impresia ca ceafa de porc creste pe raft in Carfur sunt intr-un accentuat proces de alienare mintala – pe care ei il numesc civilizatie si progres.

  Apropo de ceafa de porc care creste in Carfur…
  Cati dintre voi ati taiat o gaină ca să o mâncați? La propriu, câți ati pus mâna pe cuțit sa-i taiați gâtul? Bunica mea o călca cu picioarele pe aripi, ca sa nu se zbată, o ținea de cap si îi taia gâtul cu cuțitul. Bunicul folosea toporul. Era mai rapid…
  Daca ai facut asta, atunci este cu neputință sa nu te ducă gandul la faptul ca vietatea aia moare ca tu să traiesti.
  Fiecare gaină pe care o tai sa-ți faci tocană ilustreaza un principiu fundamental al vieții. Nu poti sa supraviețuiesti decat daca cineva sau ceva moare pentru tine. Nicio specie nu poate supraviețui decat dacă prădează o alta….
  Predecesorii nostri au stiut asta cu precizie, chiar daca niciodată nu au putut-o articula filozofic. Au stiut ca vițelul pe care il cresc si il ingrijesc.. il ingrijesc si-l cresc…. ca sa moară.
  Iată motivul pentru care bunicul meu nu despărțea niciodată puiul de mama lui. Fie ca era vorba de vițel, mânz, purcel sau pui de găină… nu ii separa niciodată, decat atunci cand natura isi urma cursul ei firesc. Nu intervenea in această ecuație a vieții, pentru ca stia ca animalele alea sunt …jertfele …. pentru viața familiei lui. Atât cat aveau de trăit, animalele alea erau viața lui… ”mântuirea” lui . Ucidea cu regret, cu durere in suflet…. Era nevoit s-o facă. La fel cum leul e nevoit sa ucidă …mielul. Dacă mielul traieste, leul moare. Nimeni nu percepe mai bine ce anume implica această schema a vieții – decât omul care știe că viața pe care o traiește este platită cu prețul unei vieți care moare.
  Iar, între noi fie vorba, un om care are această perceptie intelege mult mai bine si mai precis actul morții Mântuitoare a Mântuitorului.

  Puneți acum in balanta acest mod de viață cu civilizatia balivernetului norvegian care intră peste tine in casă sa-ti ia copilul de trei luni pentru ca ti-ai permis sa-i cânți un cântecel despre Domnul care a facut cerurile si pamantul.
  Iar ei numesc asta civilizatie si progres.

  Da, civilizatia cu veceul in fundul curtii e net superioară ”civilizatiei” care isi face nevoiele in casă, beau apă din perete, scârțîie din păpuci si traiesc cu impresia ca gaina creste pe raft.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.