Spicării!

Disclaimer: text dur, dar dacă cineva se simte cu musca pe căciulă… de fapt asta a fost intenția!

Spicării! Ei conferențiază, nu vorbesc! Impactează, nu influențează! Ei nu-și dau cu părerea, ei fac ”consultanță”! Ba au și cluburi în care acum se ascultă unii pe alții și își dau diplome unii altora! Bravo!

Oh, sigur, sînt oameni care se pricep, sînt oameni care își merită numele de consultanți, nu atac deloc această poziție absolut legitimă și locul acestei meserii în nomenclatorul meseriilor legitime, mai ales cînd eticheta stă pe costumul unei persoane care a trecut de 40-50 de ani și care chiar a dovedit că a făcut ceva în viață, dar …

o nouă specie de specialiști, suspect de tineri pentru pretențiile lor, a apărut de cîțiva ani încoace. Ei nu se pricep la altceva decît la vorbit despre … Ei sînt SPICĂRI! Nu consultanți, spicări!

Am stat, i-am urmărit! Unii sînt chiar simpatici în ignoranța și incompetența lor! Chiar nu știu că nu știu și din pricina aceasta nu sînt vinovați. Pe aceștia îi voi lăsa în pace. Viața îi va buși destul de tare în următorii ani!

Mă irit însă cînd acești băieți și fete de gașcă devin cerșetori de bani, te taxează, au pretenții financiare pentru sfaturile lor inutile. Ei înșiși ratați lucrează din greu la ratarea altora. Propriul insucces nu îi deranjează în a preda noțiunea de succes altora.

Nedovediți în nimic, se prefac că îi pot face pe alții să facă ceea ce ei înșiși nu au reușit, să ajungă la realizare financiară sau spirituală. Pun poveri pe umerii altora, poveri pe care ei înșiși nu le ridică nici măcar cu degetele. Sînt ca predicatorii care predică enoriașilor să meargă să cîștige suflete pentru Domnul, dar ei înșiși nu vor fi suferit durerile nașterii spirituale pentru nimeni niciodată. Profesori de pastorală care n-au păstorit în viața lor nici măcar un cîrd de gîște!

Sînt niște neica-nimen-drum, n-au realizat în viața lor nimic, nu i-ar alege nimeni nici măcar șefi de scară la bloc sau președinte de asociație de locatari (acolo chiar e responsabilitate mare, că se lucrează cu bani, finanțe, licitații), dar ei fac pe grozavii.

Niște băietani de 25-30 de ani, care îți pun niște ochelari fără dioptrii pe ochi numai ca să pară mai ”intelectuali”, îmbrăcați impecabil, dar cu totul ratați, cu afaceri pe burtă, aproape de faliment, dar care au marele merit că au niște site-uri bine făcute.

Sînt spicări (speakeri)! Invitați de profesie! Spune-le despre ce să vorbească și vorbesc! N-ai treabă cu ei. Clientul nostru, victima noastră! Problema este că unii chiar devin convingători pînă îți dai seama cu cine stai de vorbă.

Vorbesc despre familie, creșterea copiilor, relații, dar ei n-au schimbat nici măcar primul pampers din viața lor. Își amînă copiii ca să se realizeze PROFESIONAL! Care profesie, băieți, profesia de palavragiu, de vînzători de vorbe, de colportor de idei expirate, de negociator de lozinci gonflate (fii lider în locul und ești!!!)?

Dau consultanță în afaceri, dar ei nu-și pot plăti angajații și sînt plini de datorii, instituționale și personale! Chiar: îi întreabă cineva pe aceștia ce CV profesional au, îi verifică cineva? Le verifică firmele în registrele on line? Că acum putem verifica și dincolo de ce declară oamenii pe site-urile lor fermecătoare.

Nu vă mai lăsați păcăliți, fraților! Uitați-vă bine la cine vă vorbește! Gugăliți-i bine! Verificați-le faptele, dacă sînt potrivite cu vorbele! Dacă el într-un an n-a făcut bani nici cît faci tu cu firma ta într-o săptămînă, atunci ce sfaturi aștepți de la el? Ce să te învețe? Să ajungi la nivelul lui numai pentru că este mai bine îmbrăcat decît tine?

Toți mușcă și mestecă cu gura plină chestia asta cu LEADERSHIPU! Domle, nu știu cum se face că toți sînt specialiști în leadership, ne învață cum se face chestia asta, dar te uiți în urma lor și nu îi urmează nimeni. Nici măcar click-uri pe paginile alea faine ale lor nu prea vezi! Ce mari oameni de impact și influență, mari leaderi mai sînteți, dacă nu vă bate nimeni la ușă, simpaticilor! Celebrități în ochii voștri, nume mari de care n-a auzit nimeni, autori extraordinari, necitiți și necitați de nimeni.

Apucați-vă de treabă, domnilor!

Puneți mîna la lucru!

Deveniți credibili!

Faceți un copil! Creșteți-l! Infiați-l, dacă nu vine natural! Faceți ceva bun, concret, pipăibil, nu mai vindeți vorbe fără acoperire, fără experiențe și fără expertiză! Specialiști nepricepuți la nimic! Lăsați-i pe oameni să dea faliment și fără ajutorul vostru! Să nu mai plătească și ”serviciile” voastre de consultanță dezastruoasă! Niște orbi care călăuzesc alți orbi și vor ajunge în aceeași groapă!

Lăsați-o baltă, băieți!

Plantați o grădină! Vizitați un orfan, văduve, un bolnav, faceți cîteva chestii din astea esențiale, nu mai luați banii celor ușor de fraierit cu o imagine falsă!

5000 de ore de public speaking? Bravo! Bun!

A propos… despre ce?

 

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în inventarul stricaciunilor spirituale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Spicării!

 1. A republicat asta pe Depozitarul lui Dumnezeu și a comentat:
  Ma mâncau degetele sa scriu despre asta..dar a facut-o cineva mai „avizat”!

 2. Silviu zice:

  Bisericile noastre sunt pline de astfel de vorbitori!

 3. Ioan Constantin zice:

  Ce parere aveti de cei din biserici care vorbesc pe bani?

 4. Adriana zice:

  Pe când si despre leaderii care nu construiesc nimic ci doar demolează ceea ce au construit cei care au fost înaintea lor?

 5. Mie mi se pare grav si periculos si masa de „pocaiti” care pleaca urechea la gogosile, galustile si iluziile lor ..care le livreaza si le vand. -mai mult decat acesti impostori. (nori fara apa)
  „Le fagaduiesc slobozenia in timp ce ei insisi sunt robi ai stricaciunii”. 2 petru 2:19

 6. Nars zice:

  „Viața îi va buși destul de tare în următorii ani!” 🙂 – de chestia asta nu vom trece neatinsi nici unul din cei tineri..si in final, chiar avem nevoie de aceste „busiri” ca sa ne recunoastem limitele.. semnat, un tanar in constructie.

 7. GhitaB zice:

  Ca în discuția aia:
  – Și investiția când mi-o scot?
  Spicărul: – Nu gândi așa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.