1 octombrie 1994 – 1 octombrie 2014 – 20 de ani în Oradea

Astăzi s-au împlinit 20 de ani de cînd ne-am mutat în Oradea. A fost o decizie pe care am luat-o în cîteva ore.

Am fost invitat la o discuție care a avut loc în data de 20 septembrie, un interviu intens.

Am călătorit noaptea dinspre 19 spre 20 spre Oradea. Am avut interviul prin care eram invitat să mă mut doar pentru un an universitar la ceea ce se numea atunci Institutul Biblic Baptist. Am călătorit din nou noaptea dinspre 20 spre 21 spre Iași. N-am dormit nici măcar o oră de frig și de frămîntare.

Cînd am ajuns în Iași am știut: ne vom muta. I-am spus Nataliei să împacheteze și ne-am pregătit de mutare. Era un salt în gol, o nebunie fără rost din toate punctele de vedere.

Am plecat cu fetele mele (Neriah avea 2 ani pe atunci) în 29 septembrie spre Oradea și am ajuns în 30 septembrie. Am stat în Felix, într-o cameră de hotel.  Am plecat într-o asemenea grabă încît am uitat mîncarea copilului, cu biberon cu tot. Parcă eram mînați din urmă precum israeliții din Egipt.

Pe 1 octombrie m-am prezentat la post și am intrat la prima oră de curs, Limba greacă a Noului Testament. Apoi la a doua oră de curs: Patristica – Istoria Dogmelor Creștine.

De atunci fac asta. Cele 9 luni s-au transformat în 20 de ani.

Am știut că este călăuzirea lui Dumnezeu. Am știut atît de bine încît am renunțat la cele două posturi pe care le-aș fi putut ocupa în Iași. Oradea nu-mi plăcea, de Iași eram cu totul îndrăgostit. În Oradea nu aveam pe nimeni, în Iași îmi erau toți prietenii. În Oradea ne-am mutat de cîteva ori (în total de 11 ori în 10 ani de căsnicie), în Iași aveam o locuință asigurată. Toate lucrurile erau împotriva noastră.

Anul acesta sărbătorim 25 de ani de cînd s-a înființat ceea ce avea să devină Universitatea Emanuel din Oradea. De 20 de ani sîntem în Oradea și am văzut peste 2000 de destine între care s-a împletit și destinul nostru.

Dumnezeu a fost bun cu noi și ne-a binecuvîntat peste puțința noastră de imaginare. N-a fost ușor. Au fost ani grei. Dintre acești 20 de ani, 18 am slujit ca pastor. Au fost ani plini de intensitate, departe de orice leneveală și plictis.

Acum, după acești 20 de ani, sîntem mulțumitori pentru toate șlefuirile pe care Dumnezeu ni le-a aplicat, pentru toate îngenunchierile, pentru victorii și înfrîngeri, pentru lupte și vremuri de pace.

Dacă ar fi să reiau această aventură începută într-o noapte rece de septembrie, în zgribuleala de pe trenul Iași-Oradea, aș relua-o cu același entuziasm. Poate că mai înțelept și mai cumpănit.

De fapt… într-un fel …. o luăm de la început!

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la 1 octombrie 1994 – 1 octombrie 2014 – 20 de ani în Oradea

 1. Frumos, Marius. Greu, dar frumos. Greul îl vom uita. Frumosul va rămâne.

 2. Elisei zice:

  Frumos pentru dumneavoastrā domnule profesor.Greu pentru noi iesenii.Toti oamenii capabili din mediul evanghelic fug din Iasi.De ce?

 3. Teodor zice:

  Frumos pentru dumneavoastra,de folos pentru ALESDENI!!

 4. Alina zice:

  Totul e frumos cand e facut sub caluzirea Lui! Ma bucur ca mi-ati fost, candva, profesor!

  • Alina zice:

   calauzirea am vrut sa spun…:)

  • Marius David zice:

   draga Alina, nu întotdeauna este frumos sub călăuzirea lui Dumnezeu, nu e frumos pentru firea noastră pămîntească, dar în perspectivă cel puțin lucrurile încep să capete sens, chiar dacă frumusețea este încă de căutat în toată această aventură.
   Spre exemplu…Oradea este un oraș mai urît ca Iașul 🙂
   Dumnezeu să te binecuvînteze acolo unde ești!

 5. rodicabotan zice:

  Frumoase fete aveti…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.