Psalm ca text incomod

1(O cântare a lui David. O rugăciune făcută când era în peşteră.) Cu glasul meu strig către Domnul, cu glasul meu mă rog către Domnul.
2Îmi vărs necazul înaintea Lui şi-mi povestesc strâmtorarea înaintea Lui. 3Când îmi este mâhnit duhul în mine,Tu îmi cunoşti cărarea. Pe drumul pe care umblu, mi-au întins o cursă. 4Aruncă-Ţi ochii la dreapta şi priveşte! Nimeni nu mă mai cunoaşte, orice scăpare este pierdută pentru mine, nimănui nu-i pasă de sufletul meu. 5Doamne, către Tine strig şi zic: „Tu eşti scăparea mea, Partea mea de moştenire pe pământul celor vii.” 6Ia aminte la strigătele mele, căci sunt nenorocit de tot. Izbăveşte-mă de cei ce mă prigonesc, căci sunt mai tari decât mine. 7Scoate-mi sufletul din temniţă, ca să laud Numele Tău! Cei neprihăniţi vor veni să mă înconjoare, când îmi vei face bine.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Citat | Acest articol a fost publicat în Citate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Psalm ca text incomod

 1. foolfield zice:

  Parcurgerea unei situatii concrete sta la baza acestei compuneri, nicidecum avansarea unui model de rugaciune valabil pentru tot felul de crize. De ce ar fi asadar incomod psalmul?

 2. FS zice:

  nici eu nu vad nimic incomod la acest psalm, ba din contra. puteti explica titlul postarii?

 3. uwe zice:

  foolfield si FS
  Voi cum v-ati simti sa prestati o munca pentru care va asteptati sa fiti platiti iar la momentul decontului sa vi se spuna „Plata voastra este in ceruri”?

  • FS zice:

   psalmul 142 se refera la unul din momentele cand regele David era urmarit de vrasmasi si s-a ascuns in pestera, temandu-se pentru viata lui. de asemenea, cunoscutii i-au intors spatele.

   nu vad deloc legatura cu munca neplatita. aici este vorba despre amenintari si pericol fizic, nu despre nedreptate economica.

   • uwe zice:

    Nedreptatea economica e un tip de amenintare si/sau/cu pericol fizic. Hai sa trecem peste comentarii literare la pslami, ok? Tipul asta de intelegere de tip comentariu le face sa nu aiba nimic in comun cu noi si mi se pare nociv.

    • FS zice:

     nu pot pune semnul egal intre a fi inselat economic si a fi amenintat cu arma in mana, sau urmarit pentru a fi jefuit. daca tu faci asta inseamna ca nu ai trecut prin asemenea experiente.

     daca citim orice text inafara contextului ne faultam singuri intelegerea acestuia. multe greseli si abuzuri au fost si sunt comise pentru ca s-a luat efectiv un text, deconectat de la contextul sau, si s-a folosit pentru a argumenta ceva cu care nu ar fi avut legatura. mai nociv mi se pare sa faci asta decat sa incerci sa intelegi ce ai cu adevarat in fata ochilor.

     • uwe zice:

      Te exprimi ca unul care vorbeste de pe la amvoane. Adica doar comentezi texte date. Cel mai la indemana exemplu e Ucraina. Acolo te uiti la niste oameni inselati economic – furati – de unii care vor sa scape si ca sa scape se-apuca de impuscat oamenii pe strada. Cam asta ar fi situatia simplificata la maximum. La noi nu se intampla asta (inca) pentru ca somnul ratiunii a nascut deja monstrii si are nepoti. In situatia alora de-acolo as vrea sa stiu eu cam ce relevanta mai au comentariile voastre pe text. Si sper sa nu-mi raspunzi ca Ucraina are nevoie de evanghelizari, pentru ca acolo oamenii mor pentru adevar si dreptate, cel putin in acceptiunea lor iar aici nu. Aici realitatea e cea din Mica 7:2-etc inclusiv in mediile neoprotestante.

      • FS zice:

       remarca cu amvoanele e compliment sau insulta? pozitia mea provine din doua fapte simple:
       1. am fost jefuit de 2 ori in viata, si am trecut si printr-o tentativa nereusita (urmarit pe strada, apucat, zbatut, fugit), deci stiu cum e sa fii amenintat imediat si fizic. mai stiu ca in astfel de situatii oamenii, daca sunt in preajma, nu se baga sa te ajute.
       2. meseria mea imi cere sa casc atent ochii la niste texte si sa le aplic in functie de context si de intentia celui ce le-a scris, indiferent daca e pe placul meu sau nu. cand faci asta zilnic ani in sir, capeti anumire apucaturi.

       acestea fiind spuse, atata timp cat fratele Marius nu ne explica semnificatia titlului postarii noi doar facem presupuneri in gol.

       • uwe zice:

        Nu e nici compliment nici insulta. Pur si simplu mi-a fost clar ca e un comentariu facut de un profesionist. Asa cum unii pun gresie sau repara suspensii de masini asa predica altii. Unii mai bine altii mai rau. De-aia dispar biserici.

 4. funlw65 zice:

  E doar un strigat de durere la Domnul…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s