Survolul de luni 17 februarie (Creativitatea – „Creativity is not a talent. It is a way of operating!”)

Prima dată am auzit despre această noțiune la David DeWitt (Autorul cărții Cartea Bărbatului Matur, tradusă în limba română de Liviu Ciortuz).

L-am luat în serios pe cel care ne-a ținut conferința. Aveam 20 de ani. Am încercat să pun în aplicare acele lucruri pe care le-am învățat atunci și pe care le regăsiți, multe dintre ele și în cartea mai sus pomenită. Adaug acum alte cîteva.

Iată prima dată ce spune John Cleese despre Creativitate. Vezi AICI o altă conferință.

Creativity is not a talent. It is a way of operating.

  1. Space (“You can’t become playful, and therefore creative, if you’re under your usual pressures.”)
  2. Time (“It’s not enough to create space; you have to create your space for a specific period of time.”)
  3. Time (“Giving your mind as long as possible to come up with something original,” and learning to tolerate thediscomfort of pondering time and indecision.)
  4. Confidence (“Nothing will stop you being creative so effectively as the fear of making a mistake.”)
  5. Humor (“The main evolutionary significance of humor is that it gets us from the closed mode to the open mode quicker than anything else.”)

Tot din seria conferințelor despre Creativitate, iată 10 conferințe în serie de la TED.

Cîteva sfaturi despre scris de la Kurt Vonnegut. AICI

1. Find a Subject You Care About

2. Do Not Ramble, Though

3. Keep It Simple

4. Have the Guts to Cut

5. Sound like Yourself

6. Say What You Mean to Say

7. Pity the Readers

Actul creativ poate fi eșuat, ratat. Iată șapte scriitori vorbind despre ratare în general și ratarea actului creativ. AICI.

Art is made by those who consider themselves to have failed at whatever isn’t art. And of course it is loved as consolation, or a call to arms, by those who feel the same. One of the reasons there seem to be fewer readers for literature today than there were yesterday is that the concept of failure has been outlawed. If we are all beautiful, all clever, all happy, all successes in our way, what do we want with the language of the dispossessed?

Și pentru că știm că zona anilor 40-50 pentru bărbați este cea mai săracă în creativitate și acolo ne blocăm, poate de asta se cheamă și criza vîrstei mijlocii, iată cîteva sfaturi pentru reinventarea de sine, așa cum o numesc prietenii noștri vorbitori de limbă engleză. Iată 10 lucruri pe care ar trebui să le facă bărbații în apropierea vîrstei de 50 de ani. Cu toatele au cumva legătură cu stimularea creativității.

Și un ultim lucru. Pentru depășirea crizei de la mijlocul vieții cred că este important să învățăm tot timpul ceva nou. Unii au rîs de mine că reînvăț să merg cu bicicleta, că iau lecții de violoncel, de lăută, de caval, că am tot felul de preocupări ieșite din sfera așteptărilor față de o persoană care trebuie să devină tot mai serioasă. Iată aici cîteva exemple că se poate învăța la bătrînețe un lucru nou. Să fie aceasta în legătură cu alte domenii ale vieții în care s-a manifestat creativitatea?

Poate că pe cei mai tineri și ASTA i-ar putea ajuta, nu-i așa? Mai puțin televizor, mai puțin internet, mai multă mișcare, mai multă înțepeneală la masa de lucru și mese mai sănătoase.

Pentru mine scrisul constant pe blog, cîntatul la diverse instrumente muzicale, sportul, schimbarea hobby-urilor la fiecare doi sau trei ani reprezintă metode de stimulare a creativității pentru lucrurile mai importante în viața mea: scrisul între coperți, predarea în fața studenților și predicarea în fața Bisericii Domnului.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Survolul de luni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.