Bucuria sufletului tău? Pilda omului căruia i-a rodit țarina – Sebastian Văduva, azi, începînd cu orele 18.00

Mai vorbești cu inima ta?
Locuiesc lângă spitalul de psihiatrie din Oradea (doar o coincidență, vă asigur:). Uneori trec pe lângă oameni care vorbesc cu ei înșiși, râd sau se ceartă cu o prezență lăuntrică care pare să îi enerveze la culme! Și mă întreb: e greșit să vorbești cu inima ta? Din când în când?

Într-o zi, împăratul Ieroboam s-a întâlnit cu proorocul Ahia (1Regi 11:29). Proorocul și-a rupt haina în 12 bucăți, anunțându-l pe Ieroboam că Dumnezeu va rupe împărăția lui Solomon și că Ieroboam va primi 10 din cele 12 seminții. Motivul? Israel îl părăsise pe Dumnezeu și își legase inima de Astarte, Chemoș, Milcom și alți dumnezei la modă în aceea vreme. Dar dacă Ieroboam va umbla drept în căile Domnului, atunci – ASCULTAȚI – el va domni peste tot ce îi va dori sufletul! (vs 37). Dumnezeu și-a împlinit promisiunea și Ieroboam a primit 10 din cele 12 seminții. Imaginați-vă: să fii omul pe care Dumnezeu îl binecuvântează pedepsind-ul pe Solomon – cel mai înțelept om, fiul lui David! Să devii alesul lui Dumnezeu în defavoarea familiei lui David!

Dar vremea a trecut și Ieroboam a început să resimtă poverile împărăției (1Regi 12:25). Vorba bihoreanului: „la tăți ni’ greu!” Mai ales faptul că în Iuda, împărăția rivală, oamenii se închinau la Templul din Ierusalim. Ieroboam a început să se îngrijoreze: „Pot eu compara Betelul cu Ierusalimul? Ce om normal ar alege biserica din Betel, când Ierusalimul este atât de…..atractiv? Chiar nu înțelege nimeni că oamenii vor fi atrași de măreția Ierusalimului și biserica mea se va stafidi?”

A greșit Ieroboam? Și dacă da, cum putem ști când să NU vorbim cu inima noastră?

În primul rând, atunci când în frământările ei, inima uită promisiunile lui Dumnezeu. Ieroboam primise o promisiune sigură de la Dumnezeu, așa cum foarte puțini împărați au primit vreodată. Și totuși, îngrijorările din inima lui au cântărit mai mult decât siguranța că Dumnezeu îi „va zidi o casă trainică” (vs. 38). Frământările au șters din inima lui promisiunile pe care i le făcuse Dumnezeu. E bine să nu asculți de inima ta când ea uită promisiunile lui Dumnezeu!

În al doilea rând, când inima se lasă călăuzită de oameni insensibili la Cuvântul lui Dumnezeu. Ieroboam a vorbit cu inima lui și apoi „s-a sfătuit” cu prietenii intimi. Rezultatul? Doi viței de aur care să atragă închinătorii înapoi la Betel. Cu siguranță că la Betel slujeau și oameni maturi. Dar sfaturile lor „legaliste” și „învechite” îl enervau pe Ieroboam. De aceea a ascultat doar vocile care au rezonat cu vibrațiile inimi lui. Voci care împărtășeau „vedenii ieșite din inima lor, nu ce vine din gura Domnului” (Ieremia 23:16). Nu cred că greșesc când spun: nu asculta de inima ta când te îndeamnă să ceri sfatul oamenilor insensibili față de Cuvântul lui Dumnezeu!

În al treilea rând, când inima încalcă Cuvântul lui Dumnezeu. Da, Ieroboam a vorbit cu inima lui. Da, s-a sfătuit cu oameni insensibili față de Cuvântul lui Dumnezeu! Și totuși, să confecționezi idoli de aur, când preotul Ahia te-a avertizat clar și răspicat că Solomon își pierduse împărăția datorită închinării la idoli? Să promovezi în lucrarea de închinare slujitori nepotriviți (12:31)? Să schimbi rânduiala zilelor de închinare „după bunul plac„ (12:33)? Cum și când au fost posibile toate aceste alunecări? Simplu! Când te simți mai comfortabil în prezența inimii tale, și mai incomfortabil în prezența lui Dumnezeu. Atunci Cuvântul va deveni o povară de care să te eliberezi. O voce plictisitoare și cicălitoare pe care să o înăbuși. Nu continua dialogul cu inima ta când te îndeamnă să încalci Cuvântul lui Dumnezeu!
În fine, a mai trăit un om care a vorbit cu inima lui, nu cu Dumnezeu. Bogatul căruia i-a rodit țarina. Și pe care l-a costat viața! Nu neapărat țarina, ci faptul că a vorbit cu inima lui. Despre el vom afla mai multe de la fratele Sebi Văduva, astă seară la Tineret Emanuel. Vă invităm cu drag!

Dan Botica

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Anunturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s