Ne dorim sau nu legalizarea educației acasă? Am găsit un motiv de emigrare …

Făuritorii de legi de la noi sînt năuci iarăși. Proba? Iată un articol dur și dureros. Politrucii românești nu sînt în stare să cheltuie vreo cîteva mii de euro să călătorească un pic, că și așa ne cheltuie banii numai pe călătorii inutile, și să meargă să vadă cum funcționează conceptul homeschooling la el acasă, în Statele Unite. 

Nu, n-am tastat greșit. Chiar nu-mi doresc legalizarea educației acasă în felul în care este propusă în prezent. Există un proiect de lege care se află acum în dezbatere la Camera Deputaților și care este, pe scurt, o bătaie de joc, atât în ce privește conceptul de educație acasă, cât și în ceea ce-i privește pe părinții interesați de această alternativă.

Citindu-l, nu-mi venea să cred câte inepții se pot aduna într-un document oficial de numai 8 pagini și ceva. Vi le spun pe cele mai ”savuroase”:

– ca să poți educa acasă, trebuie să devii ”asistent educațional”, iar ca să devii așa ceva trebuie să fi urmat un liceu psihopedagogic (too late now!), să fii profesor în învățământul primar sau gimnazial, sau să  ai o diplomă universitară și să obții un atestat după ce urmezi un curs special acreditat de MEN (yey!)

– apoi trebuie să treci câte un examen anual la toate disciplinele prevăzute de programa națională pe care urmează s-o parcurgă copiii în acel an

-tot anual trebuie să depui o cerere de școlarizare la domiciliu, care poate sau nu fi aprobată de autorități

– trebuie respectată programa națională

 

 

Vezi continuarea AICI.

 

Vă așteptăm la conferința de sîmbătă. Merită să plătiți prețul acestui timp pentru a desființa toate miturile legate de homeschooling. 

Printre altele, cred că n-am găsit multe motive pînă acum să emigrez. Dacă aș avea copii de crescut acum și m-aș găsi în situația de a face homeschooling, posibilitatea de a-i educa acasă ar fi un motiv destul de întemeiat pentru a emigra. Din Germania pleacă deja familie după familie pentru că este interzisă școlarizarea alternativă.

Noi ne-am trezit prea tîrziu. Neriah este în anul III de facultate, era în clasa a XII-a pe cînd am descoperit homeschoolingul. Naum era deja în clasa a VII-a. Prea tîrziu pentru noi. Familiile care încă au îndoieli și nu au curaj ar merita să vină pentru o discuție liberă și pentru a auzi mărturiile celor care și-au dus copiii pînă la bacalaureat într-o Românie care nu i-a ajutat deloc prin guvernanții ei.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Întrebările lui Ghiţă, Dezbatere, dulce Românie, Fabrica de barbati, inventarul stricaciunilor spirituale, Zidul rugăciunii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Ne dorim sau nu legalizarea educației acasă? Am găsit un motiv de emigrare …

 1. Sper din toata inima sa se aprobe. Romania are nevoie sa iasa din intunerecul indoctrinarii ateiste. Acest tel a fost ceea ce m-a motivat pe mine sa emigrez. Am vrut sa invat ce nu ne-au invatat in scoli, adica ceea ce ne-au interzis sa invatam. Si Dumnezeu inca ma invata. Sint intr-adevar plina de recunostinta ca am avut aceasta ocazie si ca o pot preda aceasta stafeta copiilor mei. To find the truth may seem like mountain climbing, but the view on the top is indeed rewarding.

 2. Gabi zice:

  Si ce se intampla daca cineva isi educa copiii acasa chiar daca nu respecta regulile din proiectul de lege de mai sus?

  • Marius David zice:

   se va intimpla la fel ca in GErmania,
   arest si copiii luati si replasati!

  • N.Lazar zice:

   Gabi,
   deocamdata e doar un proiect de lege. Sunt discutii pe el. E adevarat ca daca ar fi aprobat in forma actuala (ceea ce nu cred), probabil ca ar fi singura forma de educatie fara „abonati”. Iar cei care eventual s-ar inhama la asa ceva, ar ceda repede.

   Initiatorii, dupa stiinta mea, sunt oameni cu scaun la cap omeneste vorbind, dansii au formulat o idee, au aruncat-o in discutie, ca sa zic asa. Nu plec de la premisa ca cineva vrea in mod necesar sa aprobe educatia acasa tocmai ca sa n-o practice nimeni.

   Cred insa ca este greu unui sistem care e fundamentat pe formalism si hartii (aka diplome) sa gandeasca „in afara cutiei”.

   Ceea ce insa autoritatile ar trebui sa observe este ca in Constitutie nu scrie nicaieri ca statul este responsabil cu educatia copiilor. Nicaieri. Scrie insa ca parintii au atat dreptul cat si responsabilitatea pentru educatia lor. Si asa e si in realitate, dar numai in ce priveste responsabilitatea – anume ca nu isi asuma Guvernul (statul) raspunderea consecintelor daca elevul rateaza educational. Tot parintii isi asuma consecintele, alaturi de copilul in cauza. Asta desi statul ar avea oricand curajul sa vina si sa iti spuna ca daca iti educi acasa copilul incalci legea….Cu dreptul de a educa, tocmai aici e de lucru…Asta este si principala baza legala care sprijina ideea de educatie acasa, efectuata de parinti…

   Eu cred ca se va putea discuta asupra legii si cred ca Dumnezeu ne va ajuta sa influentam, cat vrea El, elaborarea unei legi care sa ajute. Chiar daca e clar ca homeschooler-ii din Romania nu vor putea obtine ce au texanii, de pilda…nu spun ca nu ar fi de dorit, spun ca realist vorbind, posibilitatea de a ajunge la un asemenea grad de libertate este foarte redusa…

   Sunt mai multe aspecte complicate in legatura cu legalizarea educatiei acasa, nu e asa de simplu cum o vad unii…Finantarea este un subiect extem de delicat, drepturile fundamentale sunt un alt subiect, potentialul de discriminare intre formele de educatie alt subiect, impartialitatea evaluarilor alt subiect, accesul la ciclurile urmatoare de invatamant alt subiect, si tot asa…

   Un „hint” pentru cei din spatele frontului – rugaciunea fierbinte a celor neprihaniti poate muta muntii.

  • N.Lazar zice:

   problema in acea situatie eu nu o vad in mod necesar la CNRED. Ca unul care am studiat indeajuns legislatia in materie, as zice ca mai degraba problema tine:
   1. De faptul ca parintii nu s-au informat suficient inainte de a se decide sa revina in tara. Traditional vorbind, un simplu telefon catre CNRED nu este indeajuns.
   2. De relatia cu scoala din Romania la care au inscris copilul. Faptul ca acel copil a fost scos la tabla in prima zi de scoala spre a fi umilit (adica sa i se arate ca „scoala se face in Romania” si ca americanii sunt analfabeti) arata o ostilitate dupa mine nepermisa din partea cadrelor didactice, dar tradeaza si o lipsa de dialog intre parinti si profesori si o lipsa de colaborare intre parti spre binele copilului. In plus, felul in care scoala in cauza a tradus cerinta (legala si corecta) stipulata de CNRED de examinare la limba si literatura romana si istoria Romaniei – anume de a-l supune pe copil la 8×2 teze arata din nou ca scoala probabil l-a primit, dar nu a fost deloc incantata sa il primeasca. Dincolo de acest aspect care ar fi fost util sa il fi clarificat CNRED (adica ce inseamna „din materia de clasele I-VIII”), eu cred ca este cumva spre binele copilului ca el sa fie cumva evaluat (poate nu intr-un mod formal incat sa fie pus la „tocit”) cand se inscrie intr-o scoala din alta tara, pentru ca elevul sa fie plasat la nivelul la care sa performeze bine si sa nu fie demotivat daca cumva nivelul lui real este cu mult sub nivelul clasei la care vrea sa se inscrie. Sigur, nu trebuie sa se exagereze, pentru ca sunt elevi buni si elevi mai putin buni la orice clasa si in orice sistem de invatamant.
   Nu iau apararea ministerului, dar CNRED a solicitat ceea ce impune legea in materie de examene de diferenta. Faptul ca nu a facut clar ce inseamna examinarea aceea la limba si literatura romana, asta da, sunt de acord ca se poate reprosa CNRED.
   Eu nu vad buna nici fuga imediata a parintilor inapoi in America. Lasa loc de suspiciuni.

 3. potoroaca zice:

  Imi pare asa de rau ca nu putem sa venim si noi de la CLuj. Sper sa se inregistreze si sa ne uitam macar la inregistrari, desi cred ca partasia si relatiile sunt extrem de importante intr-o astfel de intalnire.
  Va dorim tot succesul.

  Poate ajuta pe cineva sesiunea ce am tinut-o la conferinta de la Cluj despre HS.
  Sesiunea se numeste Spulberarea unui mir : Scoala publica si poate fi vazuta aici:

  Madalin Potoroaca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s