Protest împotriva tăierii teilor din Iași – raport civic Dinu Gabriel Munteanu

Dinu Gabriel Munteanu, de formație psiholog, este fiul profesorului meu, profesor dr. Eugen Munteanu de la Universitatea din Iași. Deocamdată am văzut de la distanță tot ce se întîmplă cu dragii noștri tei din Iași. Am oftat a neputință. Iată, poate că se mai poate face ceva …

Actualizare, 28 Martie 2013.
In urma unor declaratii recente ale Primariei din Iasi, ma simt nevoit sa subliniez din nou caracterul apolitic,public si transparent al acestui raport civic. 
 
Scopul lui nu este de a imparti indulgente, de a scuza sau a acuza formatiuni politice si grupuri de interese. Acolo unde exista argumente clare, am criticat si voi critica pe toti cei responsabili, direct sau indirect, de genocidul dendrologic petrecut in Iasi. Cu alte cuvinte, loaialitatea mea este dedicata exclusivapararii naturii orasului in care m-am nascut.
In acest sens, tin sa ridic public atentia atat asupra 1) comentariilor recente ale domnului primar Nichita si ale domnului vice-primar Chirica, care incearca sa acopere incompetenta crasa si abuzurile ecologice savarsite de Primaria din Iasi prin „politizarea” discursului (i.e. acuze politice impotriva Garzii de Mediu), dar si 2) asupra stangaciilor şi balbaielilor administrative ale Gărzii de Mediu si ale Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi, care au abordat ineficient si tardiv crimele dendrologice comise, intre august 2012 si martie 2013, de catre Primaria din Iasi (v. sectiunea A3.4. si A3.8. a raportului de mai jos).
 
Ca initiator si semnatar principal al raportului, resping deci orice incercare de a fi asociat cu vreo culoare, tendinta sau interese politice.Raportul documenteaza fapte, nu aluzii sau jocuri de culiseTaierea teilor si „toaletarea”/ciopartirea abuziva a arborilor din Iasi sunt astfel de fapte.Ele incrimineaza un numar de institutii ale statului, institutii ale caror culori politice temporare sunt irelevante. Ceea ce conteaza este gradul lor de competenta, responsabilitate, transparenta si integritate civica.
Desi Primaria din Iasi este principala culpabila in toate aceste cazuri, iar solicitarile de demisie pe care raportul le inainteaza in concluzii (v. sectiunea A3) privesc in primul rand Primaria, lipsa de reactie a altor institutii publice a determinat si va determina in egala masura includerea lor in raportul de mai jos. 
In final, subliniez din nou ca orice incercare de a „politiza” acest raport este inutila. Ea va fi imediat repudiata si inclusa in continutul raportului, inclusiv in varianta care va fi inaintata Comisiei Europene.

 

Dinu Munteanu, 28 Martie 2013.

***
La sfarsitul lunii martie 2013, Garda de Mediu Iasi a eliberat actul 971/CJ‑Iasi – 19.03.2013, declarand ilegala taierea teilor de pe Str. Stefan cel Mare, efectuata la inceputul lunii februarie 2013 de catre Primaria din Iasi.

Daca in trecut am discutat cateva aspecte urgente pe care actul respectiv nu le-a adresat, acum vreau sa subliniez un numar de contraziceri, confuzii si minciuni, extrase din declaratiile publice facute de diversi angajati ai Primariei.

De asemenea, am sa ridic o serie de intrebari privitoare la eficienta, transparenta si credibilitatea unor autoritati de control precum Garda de Mediu din Iasi si Agentia pentru Protectia Mediului din Iasi.

S-o luam, deci, pe rand.

A. Minciuni, Contraziceri si Dezinformari

A1. Mihai Chirica, vice-primar.

„Ne-am consultat cu arhitecti si peisagisti pentru a gândi o noua abordare a aspectului pietonalului Stefan cel Mare.”

(Mihai Chirica, pe site-ul oficial al primariei, 02/2013).

a) Numele, calificarea si mandatul contractual ale acestor ‘arhitecti si pesiagisti’ nu au fost facute publice de primarie niciodata.

Cel mai probabil, ele nu exista. Mai mult, cum se face clar in actul eliberat de Garda de Mediu Iasi (971/CJ‑Iasi – 19.03.2013), aceste „modernizari”, daca intr-adevar au fost sugerate de „specialistii” respectivi, nu fac decat sa le tradeze incompetenta si iresponsabilitatea. Ele incalca legea in urmatoarele moduri:

> nu respecta regimul silvic;
> nu se bazeaza pe registrul local al spatiilor verzi;
> nu deriva dintr-un audit al suprafetei, calitatii si accesibilitatii spatiilor verzi din oras;
> nu prezinta documente relevante privind obligatia de a asigura minim 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor.
                                                    (Garda de Mediu Iasi, actul 971/CJ‑Iasi – 19.03.2013, p. 1)

Citește mai departe AICI

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, dulce Românie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Protest împotriva tăierii teilor din Iași – raport civic Dinu Gabriel Munteanu

  1. Marian zice:

    Iasul era cunoscut drept orasul teilor .Cel putin daca-i taie pe astia ….pune altii in locul lor ?

    • Iusephus zice:

      Au plantat nişte salcâmi japonezi gheboşi, care vara vor face umbră invers proporţional cu umbra pe care o fac pământului cei din administraţia locală. Nişte tufişuri. Cică au vrut să dezgolească faţadele clădirilor. Ce faţade? Pe dreapta e o clădire veche de la care numai cât nu cad pereţii. Pe stânga e clădirea comunistă a Consiliului Judeţean pe care tronează de un roşu magnific sigla PSD… Mai încolo îs celelalte hidoşenii din vremea regimului de tristă amintire căruia actualii îi asigură continuitatea. Mă gândesc la Leipzig (din slav. „lipa”, însemnând „tei”)… Aşa putea fi şi Iaşul dacă nu cădea pe mâna unei cohorte de impostori.

  2. Pingback: #REZIST – pentru civism – ziua 24 | Marius Cruceru

  3. deci au facut asta pentru o mai buna publicitate si bineinteles pentru bani cheltuiti . oare ei nu au invatat la scoala despre importanta unui arbore ca plaman intr-un oras cu praf , beton , esapament , asfalt , etc ? ei nu au rezistat unei propuneri de a manipula banii localnicilor . se cred stapanii targului dulce al Iesilor , oare ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s