Motivație pentru a slăbi

Nu am! Am căutat-o peste tot, dar pur și simplu nu există. Mi-am scormonit toate buzunările creierului și trebuie să o declar nulă.

Sănătatea? Aș putea avea alte probleme mai grave decît faptul că sînt un fost obez.

Esteticul? I-am spus Nataliei că face rău că mă acceptă așa cum sînt și dragostea ei chiar acoperă… totul.

În urmă cu ceva ani, cînd am avut problemele  cu inima, o doamnă mi-a spus că ea a slăbit după ce și-a cumpărat o rochie roșie și s-a ambiționat să vadă cum îi va sta în textila respectivă.

Am întrebat-o mai în glumă mai în serios … și eu în ce să mă imaginez? Am simțit ezitarea… dar mi-a răspuns imediat: să mă imaginez în paltonașul ăla, în fîșu ăla al lui Neo din Matrix.

De fiecare dată cînd mi-am pus în cap să pierd kilograme doar cu scopul pierderii kilogramelor, n-a mers. Nu merge în cazul meu. Întotdeauna am găsit altceva mai bun de făcut decît să alerg în neștire pe o bandă sau să pedalez în gol, zgîindu-mă cu ochii la fel de goi într-un televizor la care eventual rulează vreun program în care ni se arată cum vînează animale reale, în jungla reală, în aer liber. Eu? Închis ca într-o colivie. Chiar de la acel articol s-au schimbat foarte multe lucruri, deși am reușit atunci să evit suta și să cobor spre 90.

Întotdeauna am găsit lucruri mai bune de făcut decît să pun timp de-o parte pentru grija de corp.

Ceva s-a schimbat între timp. N-am căutat eu motivația. M-a găsit ea pe mine și într-un mod tragic.

Slăbirea din ultima vreme a fost un efect secundar al unui alt plan. Nu există mod mai bun de a te usca decît atunci cînd te usuci de dorul cuiva. Nu există mod mai bun de a te smochini decît atunci cînd îți arde sufletul pentru mîntuirea cuiva. Pasiunea lăuntrică este mai bun foc de ars calorii decît orice sală de forță.

Postul și rugăciunea scot draci. Asta știm din Scripturi! Acestea scot și kilograme, dacă doriți. Cred că lucrul cel mai important care treubuie să se întîmple pentru a evita efectul yo-yo, pentru a nu descuraja, pentru a păstra flacăra lăuntrică aprinsă continuu este să se producă o mutație dinspre EU (eu să fiu sănătos, eu să mă simb mai bine, să trăiesc mai mult, să mă accept mai ușor în oglinsă, mie să nu mi se mai spună … ) spre CELĂLALT (pentru el să postesc, pentru ea, soției mele să îi fie mai bine atunci cînd vom fi bătrîni și calitatea vieții noastre biologice va scădea, ea să fie scutită să îmi poarte de grijă, copiii să fie scutiți să ne mute de pe un scaun pe altul).

Majoritatea dietelor acestora se construiesc în jurul EGO-ului. Da, știu, este rău, pentru că porunca Mîntuitorului este clară: iubește-l pe aproapele ca pe sine, dar nu mă iubesc chiar atît de mult. Și totuși, drumul spre celălalt trece prin sine, trebuie să ne străpungă această dragoste, crucificîndu-ne.

Totul s-a schimbat acum. Nu mă gîndesc la hrană, nu mi-e poftă, nu simt slăbiciunea, nici măcar nu mă gîndesc că mă chinui  și că mă supun la vreo zdroabă. Nu atunci cînd mă gîndesc la CELĂLALT. Cînd spui: de dragul lui, de dragul ei … fac acest lucru, mușchii se chircesc altfel, ligamentele se întind diferit, stomacul este cuprins de uitare, ficatul se trezește din somnolență, creierul se miră, inima bate mai tare și cu toatele participă la slujba ce li se dă.

Spune-mi, drag prieten, că sînt în cură de slăbire pentru mine și o termin în următorul moment. Natalia a făcut, ca de obicei, o mîncare delicioasă (ouă umplute  cu brînză, cu maioneză deasupra și o grămăzime de pătrunjel nins peste toate acestea).

Spune-mi că postesc pentru cineva și stau trei zile cu un cocoș fript în față.

Zilele acestea mi-am dat seama că voința (vorbesc probabil numai în dreptul meu) are cu totul alte mecanisme decît simpla încordare sportivă, pe care am experimentat-o ani la rînd.

Am făcut sport și nu puțin la tinerețe. Știu ce înseamnă înfrînarea și abținerea pentru un obiectiv comun, spirit de echipă, dorința de cîștig, satisfacția biruitorului…

Acum am descoperit ceva diferit în spatele cortinei pe care scrie OPREȘTE-TE …. am descoperit un alt mod de manifestare al iubirii.

Nu există foame pentru cel înfometat de dragoste …

De fapt… voi deconspira o dată ….

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Fabrica de barbati, Sanatate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Motivație pentru a slăbi

 1. Calin Valean zice:

  Pierdut motivatie, gasit, pierdut din nou de 100000 ori. O declar nula!

 2. Ana-Maria zice:

  Trebuie sa recunosc, spre rusinea mea, ca ori de cate ori vad in adunare pe cineva rotunjor bine, nu ma pot opri sa nu imi treaca prin minte ca persoana nu prea se omoara cu postul, cat il stapaneste lacomia.

  • valentinvalusflorea zice:

   Si mie mi-au trecut prin minte asemenea ganduri, privind la oamenii mai dolofani, intr-o perioada cand puteam posti mult, apoi a veni o perioada mai neputincioasa din privinta asta si mi-am dat seama ca unii oameni pot fi bolnavi si chiar nu pot, dar sunt si oameni care nu vor, mai ales bautorii de cafea!

  • m1ha1 zice:

   daca suntem administratorii sanatatii noastre vom avea grija ce mancam si ce bem, și cât. Supraveghetorul însă trebuie să fie fără reproş, cumpatat (si in ale mancarii) infranat (tit1.8) Cei ce sunt ai lui Cristos Isus şi-au răstignit firea cu poftele şi dorinţele ei. Gal 5:24 Luaţi seama la voi înşivă, ca nu cumva să vi se îngreuneze inimile cu îmbuibare, cu beţii şi cu îngrijorările vieţii şi astfel ziua aceea să vină asupra voastră pe neaşteptate, ca o capcană! Căci ea va veni peste toţi locuitorii de pe toată faţa pământului. luca 21.34 Faptele firii sunt cunoscute ca fiind acestea: desfrâul, necurăţia, … îmbuibările şi alte lucruri ca acestea. Vă avertizez, aşa cum am făcut-o şi înainte, că toţi cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. gal 5.21
   http://dexonline.ro/definitie/%C3%AEmbuiba
   Cei supraponderali nu intră în imparatia cerurilor ? intr-un psalm scrie ca Domnul ii satura pe cei neprihaniti.

 3. gh80iulian zice:

  blue pill/red pill.you decide(?)

 4. Laurentiu zice:

  Nu iti trebuie motivatie de a slabi ci motivatie de a fi sanatos si de a arata bine, insa fara o dieta bine gandita nu poti sa slabesti. Trebuie sa ai o strategie a felului in care mananci si a ceea ce mananci.

  Nu ca ma laud sau ceva, dar tin o dieta de la jumatatea lui ianuarie si am dat jos 6 kg de atunci, fara sa fac un efort deosebit, ci pur si simplu o activitate normala a vietii de zi cu zi.

  Vreau sa spun ca ma simt incomparabil mai bine fata de dinainte de inceperea dietei.

  Mult succes daca intentionati sa slabiti.

 5. elisa zice:

  n-o sa aratati ca cel din poza niciodata . 🙂
  puteti tine cura si post cit cuprinde…… 🙂
  sa multumim Domnului pentru felul in care a vrut EL sa aratam. 🙂

 6. szromulus zice:

  Intr-adevar motivatia de a realiza ceva pentru altii ascunde o forta foarte mare. Frumoasa pledoarie pentru motivatie.

  Totusi un procent foarte mare al populatiei nu are capacitatea de a face nimic pentru altii. Cred ca depinde foarte mult de evolutia spirituala. Egoismul prea „concentrat” este un semn foarte clar al unei slabe evolutii.

  Pe de alta parte cred ca tine si de mediul de formare pe care l-am avut fiecare in copilarie. Am crescut intr-un mediu de sportivi, nu am simtit vreodata ca ar fi dificila mentinerea unei conditii fizice ok. Cred ca nu modelarea organismului este problema, ci educarea constiintei. La fel stau lucrurile si pe plan intelectual, cunosc persoane care nu reusesc sa citeasca macar o carte pe an de la absolvirea facultatii, altii pot savura 4-5 carti pe luna (nu neaparat novel) plus alte cateva de specialitate. Odata ce iti educi constiinta sa functioneze in anumiti parametri, algoritmul mental va ramane activ.

  Cunosc parinti care se lamenteaza ca nu au timp sa faca sport din cauza familiei si a copiilor, dar cunosc familii cu cativa copii care fac sport toti impreuna, astfel educa si in cei mici un spirit de autodisciplina din frageda pruncie. Isi programeaza studiul, sportul, family building sincronizat, fara decalaje prea mari de timp, astfel ca toti sa faca acelasi lucru deodata.

  Cred ca cel mai adesea cand spunem ca nu se poate, spunem de fapt „nu am chef”, „nu ma intereseaza”, „prea mult efort fara sens”, „sunt comod”, „habar nu am cum sa procedez”, etc. Suntem prea obisnuiti sa creem pledoarii in favoarea idei de „nu pot”, „nu stiu”, „nu am cum”, paradoxul este ca modul in care ne creem aceste argumente ne modeleaza viata.

 7. anamaria zice:

  Foarte interesant si util in acelasi timp pentru cei ce vor sa slabesca.

 8. Alanys zice:

  Imi amintesc auzind-o pe mama mea, copil fiind, vorbind despre faptul ca noi, pocaitii nu bem si nu fumam pentru ca trupul nostru este templul Duhului sfant si nu ne putem bate joc de el. Cred ca din acelasi motiv putem manca sanatos. Obiceiurile alimentare sanatoase fac ceea ce nicio dieta nu va face. Suntem si ce mancam….

 9. Pingback: Despre curele de slăbire … cu dragoste! | Marius Cruceru

 10. Pingback: 1 – ultima zi: “Mamă, cu bătaie de călcîie și onor raportez: pierdut și declar nule 16 kg! Definitiv!” și încheierea cu Sushi de casă | Marius Cruceru

 11. Mă bucur să aflu că pasiunea și impulsul de a schimba ceva nu se curmă la 30-35 de ani odată ce ai familie.

 12. Mihaela zice:

  Demult n-am gasit un articol care sa ma faca sa-l citesc iar si iar. A venit la momentul potrivit, ca o confirmare a ceea ce ma framanta de cateva luni. Asta ii povesteam si eu prietenei mele, faptul ca fara motivatie nu pot ajunge la rezultatul dorit.
  Despre umor…….numai de bine, mi se potriveste manusa 🙂 !
  Revin, ca tare mi-a placut !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s