De ce prefer espresso?

sursa foto

Cîțiva prieteni știu că sînt cardiac. Am fost, mai bine zis. Cînd comand espresso fără zahăr și fără lapte fac ochii mari și mă întreabă dacă vreau să mă sinucid.

Le explic toată teoria, dar tot sceptici rămîn unii dintre ei. „Un grup de cercetători” chiar a descoperit că italienii au foarte puține atacuri de cord. Beau trei cafele din alea tari pe zi. Trei degetare.

Cînd am fost la medic să îl întreb dacă mai pot să beau cafea … mi-a spus. Numai  espresso!

Am crezut că glumește. I-am spus că este tare că voi face infarct pe loc alea … alea, precum prietenii mei.

Nu, mi-a spus, este cea mai sănătoasă!  Este cea mai pură, dacă este făcută bine, și cea mai sănătoasă. Ba chiar v-aș recomanda-o.

Da, acesta da medic. Vă spun și cum se numește ca să vă recomande și vouă, dragi prieteni!

Da, de o vreme beau espresso și inima se veselește. Dacă nu am posibilitatea de a bea un espresso făcut ca la carte, mai bine french melange.

Iată aici studiul unui alt grup de cercetători, care demonstrează că espresso, în ciuda celor crezute pînă acum, are mai puțină cofeină.

PS.

Mai nou am descoperit Nesspresso, o firmă care produce niște aparate de cafea espresso la doze de aluminiu, dar cu totul diferite de cele pe care le știți din comerțul de raft. Cam scumpe de comandat din Romania, de aceea prefer să mi le aduc direct din Austria.

 

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, utile. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la De ce prefer espresso?

  1. Multumesc, articolul mi-a fost util .

  2. Gabriel B. zice:

    DAAAA , Beau Nespresso de 2 ani si mi se pare cea mai buna cafea la ora actuala.

  3. Cafeina nu are nici un efect negativ ca si cardiac (sau foarte mic) doar ca ascunde senzatia de oboseala. Nespresso, CocaCola/Pepsi light, ceai verde sau negru toate merg la fel de bine. Problema cafeinei in cantitati mari e ca e excitator nervos si ca reduce nivelul de calciu (ce poate duce la crampe musculare si orice alte lucruri ce sunt legate de caderea cantitatii de calciu).
    Am fost dintotdeauna hipertensiv si am baut si 4 litri de Pepsi (Light) pe zi, si la analize am iesit bine.

  4. Vasilis zice:

    aluminiul nu e recomandat in contact cu alimentele, bauturile…
    cu cat un aliment sta mai mult in contact aluminiul cu atat va absorbi mai mult din el.

  5. romuluss zice:

    Cand locuiam in Italy am vizionat o emisiune care sustinea exact acest lucru. Pot de asemenea confirma din experienta faptul ca m-am simtit excelent de la expresso original italian. Merge foarte bine de asemenea si dupa un antrenament la sala de sport. M-am simtit excelent, fara nici un side efect.

    In UK spre exemplu Nero este un brand care se pretinde a oferi cafea de aceiasi calitate cu cea din Italy. Din pacate este departe de aroma si efectul produse de cafeaua originala. E o adevarata suferinta sa nu ai cafeaua de calitate 🙂

    In USA nu mai are rost sa povestim, apa negricioasa cu diferite arome este complet dezamagitoare, iar ca efect inafara de iritarea si plictisirea consumatorului nu ofera nimic 🙂 .

  6. MihailCiprianMuresan zice:

    Bun articolul, dar si mai bine ar fi daca ne ati invata cum sa facem acest espresso

    • Sorin Olaru zice:

      Pentru un espresso aveti nevoie de o masina espresso. Apoi, cafeaua trebuie sa fie macinata pentru espresso. Fiecare fel de cafea are un anume numar de măcinătură, deci trebuie sa fie între 4 şi 7, depinde de maşina espresso pe care o aveţi.
      Apoi, cafeaua se pune în dispozitiv, se presează, dar nu foarte tare. Spuma de la espresso vă spune dacă a fost prea presată, sau prea puţin presată. Dacă este prea deschisă, ca la cappuccino, atunci nu a fost presată destul. Dacă e prea închisă la culoare (maro închis), este o cafea cu gust de ars, deci a fost prea presată. Apa contează enorm la un bun espresso. De aceea espresso de Napoli este mai bun decât cel din nordul Italiei sau alte zone, pentru că apa este diferită. Este perfectă pentru espresso. O apă bună, cu gust bun, aia să o folosiţi pentru un bun espresso. Sunt multe de spus cu privire la apă.
      Apoi faceţi un bun espresso, nu foarte lung, pentru că este toxic ca şi o cafea la ibric şi vă bucuraţi de gustul unei bune cafele.

  7. calin zice:

    La fel savurez si eu cafeaua. Una dintre explicatii ca e buna si la cardiace e cea legata de lapte si fara zahar. Laptele, Ca din lapte fixeaza o parte din legaturile de cafeina, fapt ce mai scade din strongicitatea, betonitatea cafelei.

    • calin zice:

      aducere aminete sau readucere aminte: Pe cand acea cafenea, fara fum de tigara, cu multe carti, masini de scris, etc. A NU SE UITA!
      Sa cafeinizati bine! (:)

  8. Alexandra zice:

    Va recomand cartea „Caffeine blues: wake-up to the hidden dangers of America’s # 1 drug”. Scrie acolo cat este de sanatoasa 🙂

    • romuluss zice:

      Cea mai proasta cafea pe care am consumat-o a fost cea din USA. Pentru cineva adaptat la o cafea italiana, cafeaua americana chiar este nociva. Tocmai asta sustin si italienii ca o cafea in cantitati asa de mari ca cea din state, extrage o doza mare de toxine, in timp ce in cantitatile acelea mici de tip italian si facute cu expresso la o presiune ce depaseste 12-16 atmosfere lucrurile sunt diferite. In alte cuvinte cafeaua poate fi buna sau rea in functie de tehnologia si reteta de producere a ei.

      Pe de alta parte o viata ultra-sedentara, alimentatie proasta, stress, contribuie la deteriorarea sanatatii. Pe un astfel de fundal si un pahar de apa poate fi nociv 🙂

  9. Claudiu zice:

    Va recomand sa faceti espresso cu ibric de cafea moka. Este excelenta. Mai jos o fotografie:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.