Evaluări de sfîrşit de an – planuri de început

Vreme de cîţiva ani am făcut un exerciţiu interesant. Ne-am întîlnit într-un grup de prieteni pentru a face ceea ce nu se prea poate traduce în limba română: „accountability” – „dare de socoteală” unii altora.

Cred că a durat vreo trei ani. Instructiv şi frustrant exerciţiu. La fiecare final de an evaluam cele îndeplinite sau … nu în anul tocmai trecut, apoi ne declaram planurile pentru anul următor. Primul an toţi am avut planuri foarte luminoase şi grăsoase. În al doilea am coborît spre pămînt, pentru ca în al treilea să învăţăm să ne facem planurile cu maturitate. N-am lepădat acest lucru. Fac planuri şi acum şi le evaluez la final de an. După 36 de ani am observat că sînt tot mai puţine căsuţe în roşu şi tot mai multe cu albastru.

Colegii mei de la Management au venit cu „planul vieţii”, util lucru, dar, slavă Domnului, viaţa este un pic mai complexă şi Dumnezeu este smeritor.

Totuşi, dacă ne propunem să ajungem nicăieri, sigur vom ajunge acolo. Unii o iau sistematic: pe scara priorităţilor, alţii propun liste de lectură, alţii încep prin a ne întreba: „care este scopul vieţii tale”. Hmmm! Noi fixăm scopurile sau aşteptăm ca El să ne comunice scopurile pentru care ne-a creat? Prefer a doua variantă. Din această pricină am făcut cîteva schimbări radicale în viaţa mea în ultimul an şi încă mai urmează. Pentru aceasta am stat departe de amvon 40 de zile, pentru căutarea voii lui Dumnezeu.

Tot timpul trebuie să ne reamintim că liderii nu fac parte dintr-o castă specială şi nu sînt scutiţi de ispitele de rînd. Totuşi, chemarea, responsabilităţile sînt altele.

Iată AICI cîteva sfaturi bune şi gînduri de început de an pentru orice pastor-autor-blogăr (şi văd din ce în ce mai mult în jurul meu această combinaţie):

1.  Începe totuşi proiectele pe care le plănuieşti şi la are visezi de atîţia ani!

2.  Un nume bun este mai de preţ chiar decît salariul pe un an. Lucrează la promovarea unui nume bun în dreptul tău şi îndreptul lucrării tale.

3.  Poartă un mic notes cu tine, dacă ai pda-uri, ipad-uri sau un recorder este şi mai bine.

4.  Citeşte cît mai mult, ficţiune, cu prioritate. „Ficţiunea nu este adevărată, dar este adevăr”

5. Învaţă să deosebeşti urgentul de important. Imaginarea pietrei tale de mormînt te va ajuta.

6.  Nu uita media. Este una dintre ferestrele către lumea spre care predici.

7.  Adu-ţi aminte tot timpul motivele pentru care ai ales şi ai fost chemat spre lucrare.

PS: iată alt articol interesant AICI, cam reţetarist şi versetarist pentru gusturile mele, dar poate fi util pentru întrebarea: „de ce nu vei realiza niciodată nimic?”

Pentru ceva mai complicat AICI.

Deci… CARPE DIEM!

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, Gînduri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Evaluări de sfîrşit de an – planuri de început

 1. marinelblaj zice:

  Pot adăuga câteva, inspirate oarecum de cele citite?

  Preţuieşte fiecare clipă, dar nu da niciuneia un preţ prea mare, ca să nu pierzi din vedere valoarea veşniciei.

  Stai lângă Domnul şi învaţă să te bucuri de ceea ce va urma înainte de a se întâmpla! Asta te va feri de multe dezamăgiri.

  Dacă ai învăţat ceva din ceea ce a trecut, nu uita că n-au trecut încă toate!

  Nu aştepta să-ţi spună alţii ce ai greşit, fiindcă îţi vor spune ori prea mult, ori prea puţin!

 2. faithman zice:

  Mi-am permis sa printez textul acela „ceva mai complicat” in ideea de a-l citi bisericii pe care o pastoresc in seara de sfarsit de an. M-as bucura sa am permisiunea expresa a autorului cu precizarea ca fratii vor fi informati corespunzator despre sursa acestuia. Cred ca mesajul este extraordinar. Paralela intre kronos si kairos merita exploatata ceva mai profund. O sugestie de articol pentru 2012. Daca nu-l scrieti Dvs., frate Marius, poate se simte altcineva provocat. Cred ca s-ar potrivi bine chiar in contextul unei discutii existente de ceva vreme vis-a-vis de atemporalitatea lui Dumnezeu.
  La Multi Ani!

 3. faithman zice:

  Oh, felicitari, de asemenea, pentru unul dintre putinele site-uri inteligente si proaspete in limba romana. Il mai citesc cu placere constanta pe Dyo si Emanuel Contac, in rest e cam pustiu si frig in blogosfera noastra „din curtea blocului”. Admir predispozitia pe care o avet spre subiecte usor controversate si nu pot sa nu recunosc ca m-as bucura sa fiti perceput ca un varf de lance intr-o campanie de renovare din temelii a unei miscari bapiste tot mai rancede.
  Fie ca (stiu ca nu va plac urarile introduse de „fie ca” dar o fac totusi „tongue in cheek”) 2012 sa cutremure temeliile unui edificiu ruinat si deprimant. E nevoie de ceva nou, cristic, adevarat in lumea asta destul de minuscula in care ne miscam, alas, tot mai brownian.

  • Marius David zice:

   Multumesc, FAithman, multumesc, prea generoase cuvintele, nu le merit. Uite că s-au mai deconspirat doi, Teofil, 18-3 :), au mai rămas 15 🙂
   Nu, nu voi fi perceput ca un vîrf de lance.
   N-am vocaţia revoluţiilor, mai ales în instituţii rîncede.
   N-am stofă de preşedinte, iar dacă intru în lupte nu ştiu să lupt decît dur, dar după reguli, ca pe tatami, în Dojo.
   Acolo ştiam regullile şi ştiam cine este adversarul.
   2012 nu va veni cu nimic nou instituţional, sper să vină însă cu lăutru nou pentru toţi.

 4. lacrad zice:

  ce insemneaza casutele rosii si cele albastru?

 5. Info re. „rezolutii” de An Nou (cf surse credibile & reputabile de pe Internet, evaluate de mine personal ca fiind chiar asa):
  – in ciuda faptului ca aprox 52 % din oameni sunt in general, an dupa an, exagerat de optimisti ca isi vor putea indeplini rezolutiile de an nou, cifra mai reala a celor care chiar reusesc se afla in jur de 12 %;
  – persoanele de sex masculin care doresc sa isi imbunatateasca sansele de reusita de la 12 % la maximum-ul posibil de 14,64 % trebuie sa incerce sa isi stabileasca teluri cat mai precise si concrete, de ex. „am sa ma duc la sala de sport de 2 ori pe saptamana, martea, si joia”, nu asa, la modul general, „o sa fac mai mult sport ca sa fiu si eu mai sexy”;
  – persoanele de sex feminin care doresc sa isi imbunatateasca sansele la maximum-ul posibil de 13,2 % trebuie sa isi faca rezolutiile cunoscute public si sa reuseasca sa se increada intr-un sistem de suport alcatuit din persoane in care au incredere, (prieteni, colegi, rude, iubiti, etc., de orice sex), astfel incat sa isi duca rezolutiile la bun sfarsit;
  – persoanele in general nehotarate care nici nu stiu ce rezolutii sa isi aleaga, daramite cum sa si le duca la vreun bun sfarsit pot obtine ajutor in acest sens de la guvernul american de aici: http://www.usa.gov/Citizen/Topics/New-Years-Resolutions.shtml (cred ca majoritatea pot fi adaptate destul de usor conditiilor locale din aproape orice alta tara)

 6. cosmina zice:

  trebuie sa recunosc ca la sfarsitul anului 2011 stateam si ma gandeam daca as vrea sa imi propun ceva anume pentru anul 2012. Am stat, m-am gandit si mi-am dat seama ca nu vreau sa imi propun sa fac anumite lucruri (si mai apoi sa fiu frustrata ca nu le-am facut). Asa ca ma decisesem ca 2012 sa treaca asa cum o fi… Dar aceste planuri ale mele s-au zadarnicit, pt ca cominitatea in care slujesc Lui m-au invatat un lucru. M-au invatat ca atunci cand imi propun ceva sa fiu atenta ca acele dorinte ale mele sa fie : specifice (cat mai clar, sa stiu sigur ce vreau), masurabile ( de ex. aloc 1 ora pe sapt pt acel ceva..), realist (este realist ceea ce vreau sa fac sau nu?) in timp (pe cat timp vreau sa fac acel lucru, 1 luna, jumate de an, 1 an…?. Si, fratilor cand va faceti analiza, uitati-va si la ce ati facut nu numai la ce nu ati facut!!! Cu Domnul!

  • Marius David zice:

   îmbătrînirea este un preţ prea mare pentru maturitate spunea cineva. Acesta este cîştigul. Unii dintre noi avem şansa să murim înţelepţi.
   Sper să trăiesc destul pentru a-mi găsi toate minţile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.