La un an… Să aveţi Crăciun… atît ajunge!

La un an după revenirea în blogosferă vreau să le mulţumesc tuturor celor care mi-au devenit dascăli fie printr-o intervenţie pe email, în mod privat, fie în public, printr-un comentariu, două, trei sau zeci sau sute. Am făcut acest blog în primul rînd ca să învăţ mai multe de la voi, cititorii acestor gînduri.

Vă mulţumesc pentru tot ce mi-aţi dăruit. Dumnezeu m-a învăţat foarte multe lecţii de trei ani încoace prin dialog. Dacă nu mai putem recupera ucenicia peripatetică în mod total, iată că putem găsi înlocuitori.

Cînd prietenul meu, Natan Mladin, mi-a arătat pentru prima dată un blog, acum vreo patru ani, am respins ideea ca pe ceva absolut oripilant. Blogăreala, cel puţin aşa cum se făcea la vremea aceea, mi se părea ceva cel puţin inutil, dacă nu un duşman al adevăratei ucenicii. Astăzi gîndesc altfel. Îi mulţumesc lui, altor prieteni care m-au învăţat cum se realizează acest fel de comunicare.

Vă mulţumesc pentru răbdare, aplecare spre dialogul constructiv, pentru îngăduinţa altor parteneri de discuţie, care nu au fost întotdeauna comozi, dar care ne-au ajutat pe toţi să înţelegem mai bine anumite lucruri.

Acum, după un an, ceea ce mă încurajează să continui este faptul că am văzut ca rezultat al bloggingului lucruri care mă fac să nădăjduiesc spre mai bine.

Cer iertare tuturor vizitatorilor acestui spaţiu pentru momentele mele de neveghere, cînd fie eu m-am cenzurat prea puţin şi am lăsat firea mea pămîntească să transpire, fie am lăsat personaje care, în numele libertăţii de expresie sau altor agende declarate sau nedeclarate, au umbrit ideea de dialog în spaţiul public. Şi din aceste experienţe am învăţat. Celălalt blog a fost o şcoală cu greutăţile şi comicăriile ei, dar atît de necesară.

Tuturor celor peste 1000 de prieteni care vin zilnic pe aici le doresc Crăciun Diferit! Veţi înţelege mîine de ce… Vă doresc un an… nu înnoit, ci unul cu totul nou. Dumnezeu uneori nu repară, ci ne dăruieşte şansa unui nou început.

Hristos, Cel Întrupat pentru noi şi pentru a nouatră mîntuire, să vă bine cuvînteze în faţa Tatălui prin Duhul Sfînt, Mîngîietorul.

Ce urare v-aş mai putea face: Ah, mi-am adus aminte… Să aveţi Crăciun! Atît ajunge…

PS.

În încheiere, iată cîteva pătrăţoşenii de Crăciun 🙂

Pacea Crăciunului … nu este o pace pentru toţi.

Scenă cu prunc şi bărbaţi.

Pruncul-Părinte şi Deus pro nobis.

Un Dumnezeu mic şi un Moş Mare.

PPS.

Pentru cei interesaţi:

La un an de blogging public:

902 postări (912 avea Pătrăţosu la închidere)

Aproape 15.000 de comentarii la liber.

Aproape 1400 la spam.

ziua cea mai aglomerată: imediat după alegeri, peste 5000 de accesări.

Media zilnică după sitemeter: 1000 de vizitatori unici pe zi.

Media zilnică de click-uri: 2000-2500 cu variaţii pe week-enduri şi vacanţe.

Azi: 566.000 accesări.

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Analize, Blogroll, Oameni, Pătrăţoşenii, zîmbetu din colţu gurii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la La un an… Să aveţi Crăciun… atît ajunge!

 1. mia zice:

  Marius, pentru tine si familia ta, Craciun binecuvintat si un an nou la fel, multe binecuvintari pentru familie si in activitatea ta.

 2. guitarschizofrenic zice:

  Craciun fericit si un an nou plin de binecuvantari.

  • Marius David zice:

   La fel şi ţi-aş spune o colindiţă la chitară… .dar nu se paote. Încă n-am terminat cu uploadarea.
   Colinzile peste 10 ani vor suna aşa.

   „Am plecat să uploadăm, bloghează, bloghează, bloghează,
   Dar userii nu-s on line…. „

 3. Pingback: Mintea românilor de pe urmă « România Evanghelică

  • Marius David zice:

   Da, unii au minte pe urmă, altora le lipseşe cu desăvîrşire şi în al 12 lea ceas.

   „Cea mai oribilă chestie este să spui… aşa gîndeam acum 20 de ani aşa gîndesc şi acum, eu nu m-am schimbat deloc. Acesta este semn de moarte spirituală”. David DeWitt preluat de Dănuţ Mănăstireanu (1988)

   Există oameni care rămîn la fel. Fie-le ţărina uşoară!

   • Ioana zice:

    Este Craciun. Ne bucuram de Nasterea Mantuitorului. Fie ca aceasta sarbatoare sa aduca pace si liniste in inimile nostre, sa ne lumineze mintile si sa ne ocroteasca trupurile.
    Eu sufar de ceva vreme deoarece nu frecventez nicio biserica. Vazand in ultimele zile (saptamani) anumite „reactii” (ca sa folosesc un cuvant politicos), urmarindu-le de la distanta (am incercat pe cat posibil sa nu intervin) am ajuns la formularea unor intrebari care cred ca necesita raspuns:
    – Pentru ce merg unii oameni (mai rotunzi) la biserica?
    – In ce fel ne schimba frecventarea unei biserici?
    – De unde gasesc alti oameni (mai patrati) atata rabdare?
    – Oare am inteles gresit conceptul de dragoste agape?
    – Suntem oare cu totii la fel ca paganii, iubindu-i numai pe cei care ne iubesc?
    Ma intreb aceste lucruri deoarece ma deranjeaza profund aceasta constanta obsesie manifestata in mod deschis (nu o inteleg si nici nu doresc), credeam si speram ca apropierea acestei sarbatori minunate va produce oarecare schimbari dar se vede treaba ca nu este asa.
    Va doresc tuturor un Craciun Fericit!

    • Nicu D. zice:

     Cred ca este important sa mergi intr-o biserica pentru ca asa inveti sa cresti spiritual in relatii deschise si alteori incomode( care le un moment dat pot deveni conflictuale).
     Cred ca este important sa lucrezi in biserica pentru ca asa te dezvolti, spiritual si de ce nu intelectual si social.
     Biserica primara staruia in 4 lucruri: rugaciune, partasie, invatatura apostolilor si frangerea painii.

    • Marius David zice:

     draga Ioana, grele întrebări mai pui…
     Mulumesc pentru urări în primul rînd.
     1. nu ştiu dacă … unii rotunzi, cum spui tu, merg sau nu la biserică. Poate că unii suferă tocmai pentru că nu merg la biserică, nu că merg prea…
     2. pe unii nu-i schimbă în niciun fel.
     3. nu ştiu!
     4. dacă iubim numai pe cei ce ne iubesc… ce lucru DEOSEBIT facem? Vezi cum sună întrebarea… Dumnezeu vrea să fim DEOSEBIŢI. creativi!

     Mă rog lui Dumnezeu să nu îmi pierd cîteva lucruri pe care le aveau păstorii … în acest an
     1. frica de Domnul…s-au înfricoşat la contactul cu lumea cerească… cu cele de sus.
     2. curiozitatea sfîntă… să mergem să vedem
     3. entuziasmul… vesteau şi lăudau pe Dumnezeu şi toţi se mirau de cele ce auzeau..
     4. o inimă curată ca a Mariei în care să pun lucrurile pe care le aud ca într-o trezorerie.

 4. Ce fenomen si blogul asta… deschide porti de comunicare acolo unde mai ieri acest lucru nu era posibil. Nu am urmarit indeaproape „patratosul” dar pot spune ca am avut partener de drum anul acesta si „mariuscruceru.ro”. A facut bine sufletului meu calatoria aceasta, impreuna. Multumesc ca ai fost in acest an om, crestin, pastor si profesor. Un an nou, de indurare!

  • Marius David zice:

   Mulţumesc de cuvintele bune, Ciprian!
   Şi eu mă mir de blogul ăsta. Speram să zboare sub nivelul radarului, nu ca Patratosu… a ieşit din nou peste radar…. Sper măcar să ajute! Dacă nu mai ajută pe nimeni… atunci trebuie închis.
   Eu mulţumesc lui Dumnezeu … pentru că am fost… atît mi-a ajuns. Mi-a dat voie să exist. toate celelalte au fost bonus. spre pastor şi profesor încă TIND… n-am fost!

 5. peginduri zice:

  Un Craciun Fericit si un An Nou plin de Pace…intregii familii.

 6. dorin zice:

  Sa aveti pe Hristos! doar El este de ajuns. Iar Craciun-acest amestec de religie si idolatrie, mance-l uitarea!

 7. Nicu D. zice:

  @Marius
  Cred ca ii pot multumi lui Dumnezeu pentru un blog din acesta. Desi sunt pe blogul acesta din octombrie-noiembrie dupa o vizita peste weekend la UEO in care am avut ocazia sa stau de vorba cu fratele Paul si acea discutie m-a dus departe si a deschis noi orizonturi.Am avut de invatat si am dat si eu din ceea ce stiu.
  In place atmosfera civilizata in care s-au desfasurat dialogurile aici, imi place ca stii sa pui punct la indivizi si/sau afirmatii care nu isi au locul si de ce nu imi plac si linkurile catre alte destinatii gen „Tineret Iris”.
  De abia astept continuarea seriei despre relatie si familie.
  Cred ca imi place ca stii sa accepti si idei care nu se potrivesc cu ale tale mai ales ca eu sunt un tip care uneori prefera sa discute in contradictoriu din cel putin doua motive:
  – pentru a vedea ce se afla in spatele unei afirmatii
  – pentru a scoate din om ce are el la capitolul resurse
  – cred ca uneori si dintr-o oarecare vanitate si totodata pragmatism. Romanii au un defect..ei se dau rotunzi la multe lucruri dar cand ii scuturi nu prea are ce sa curga din ei. Practic nu stiu sa se pozitioneze.

  • Marius David zice:

   Eu trebuie să îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru minunea pe care o face adunînd atîţiea oameni în jurul acestui spaţiu. Nu este meritul meu, nu ştiu cum se întîmplă, deocamdată nu am niciun secret, metodologie etc. Lucrez la un curs de blogging, dar nu ştiu.
   Mulţumesc pentru provocări. Exact de asta…şi de asta am blog, ca să mă îmbogăţesc, dar ca să fiu contrazis, civilizat, decent, pentru că la catedră şi la amvon te poţi învăţa prost, te înveţi cu puterea, te înveţi să predai, fără să asculţi. …
   Foarte adevărată ultima afirmaţie, o întăresc, am verificat-o mai ales în ultimii trei ani de blogging: „Romanii au un defect..ei se dau rotunzi la multe lucruri dar cand ii scuturi nu prea are ce sa curga din ei. Practic nu stiu sa se pozitioneze.” Pe lîngă distopie, metatopie şi celelalte pe care le-am mai enujmerat mai trebuie inventat un cuvînt. KAKOTOPIA… nu este totuna cu dizlocarea în spiritul Evanghelieie este proasta aşezare a omului în propria scîrbă. este înrudită cu kakophonia… etc. Kakos în greacă înseamnă urît, rău, etc.
   Irod este kakotopic! Moare de ciudă şi omoară de ciudă!

 8. ica zice:

  La multi ani cu bucurie
  Bine la toti sa va fie .
  Fiti binecuvintati si ramaneti binecuvintare !

 9. CNI zice:

  „Taina straina vad si preamarita: cer fiind pestera, scaun de heruvimi Fecioara, ieslea salasluire, intru care S-a culcat Cel Neincaput, Hristos Dumnezeu, pe Care, laudandu-L, Il marim!”.
  „Domnul Iisus născându-Se din curata Fecioară, toate s-au luminat ; că păstorii cântând din fluiere, iar magii închinându-se şi îngerii slăvind, Irod s-a tulburat . Că Dumnezeu în trup S-a arătat, Mântuitorul sufletelor noastre ”
  Multa bucurie!

  • Marius David zice:

   Frumos! … „s-a culcat Cel Neîncăput… „, întotdeauna m-a fascinat limbajul din Acatistul Mîntuitorului.. îl citesc şi recitesc din cînd în cînd.
   Ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru orice baptist!
   Imediat după caticheză.

 10. Nicu Oros zice:

  frate Marius….va asteptam maine sa ne vizitati la biserica. Abia astept sa ne predicati din Cuvant.

  Este un HAR SA SLUJIM IMPREUNA PE DOMNUL nostru !!!

  d-soara Ioana ….sa va apropiati de Biserica !!!

  • Nicu D. zice:

   @Nicu Oros…
   d-soara cred ca este doamna in toata regula din moment ce are un copil 😉

   • Ioana zice:

    @Nicu Oros
    Multumesc, incerc sa ma apropii de biserica numai ca ma indeparteaza anumite reactii si atitudini pe care le consider total nepotrivite. Am constatat ca in bisericile protestante exista foarte multa invidie si barfa, dar pot spune ca am cunoscut si oameni care raspandesc in jurul lor lumina (foarte putini, din pacate).
    @Nicu D.
    Aveti dreptate, am un copil care ma va intrece in inaltime curand. 🙂

    • Nicu D. zice:

     Va inteleg..eu vin dintr-o biserica penticostala iar in generatia mea cei care studiau erau numarati pe degete. Mai aveam si „tupeul” sa fiu sef de clasa si aproape sef de promotie la unul din liceele de top din Brasov.

     Dar revenind la punctul invidie. Este adevarat…dar pozitia oamenilor si modul lor de a fi se relativizeaza atunci cand ma uit spre El. Atunci tot ceea ce conteaza este Dumnezeu. Mama imi spunea si i-am dat dreptate peste ani…ca daca ii vad pe toti in negru e o problema la mine. Ideea e sa fii putin egoist..sa te intereseseze relatia ta cu Dumnezeu iar pentru asta e nevoie de biserica.
     Acum o marturisire personala….dupa ce am plecat in exterior relatia cu Dumnezeu a cunoscut o deterioare si apoi o relansare…desi am fost protejat, mi-am putut exercitata calificarea conform nivelului de studii si imi mergea bine. Insa anul trecut pe 3 mai zburand pe relatia Nuernberg-Muenchen-Sibiu si facand apoi un accident de masina intre Sighisoara si Brasov de s-a mirat Politia (eram intreg nu aveam dureri iar masina era facuta praf). Acolo in locul acela aveau loc des accidente mortale… am simtit ca sunt chemat acasa…Dumnezeu mi-a vorbit si mi-a zis viata ta imi apartine si te vreau pt Mine si toata scriptura inmagazinata in anii adolescentei cand citisem Biblia de 4-5 ori a inceput sa lucreze. Iti pui intrebari de ce traiesti..de ce esti sanatos…care e rostul vietii? Te intalnesti cu Creatorul Tau…si pentru asta ai nevoie de relatie cu ai Lui. Eu nu cred ca in Biserica exista numai invidie…eu am cunoscut oameni mai pregatiti ca mine care „m-au luat la palme” dar m-au si invatat. Dumnezeu isi are oameni peste tot….cred ca ai nevoie de rugaciune …sa iti arate Dumnezeu oamenii lui. Exista un principiu biblic: Ilie a zis ca o ramas singur iar Dumnezeu i-a amintit ca mai are 7 000. Dumnezeu isi pastreaza marturia. Bineinteles ca in Biserica exista si neghina…dar nu este NUMAI neghina. Cred ca o privire mai atenta inspre El schimba si perspectiva asupra bisericii.
     Ce imi place este ca ati constientizat ca aveti nevoie de biserica…si cel mai bine e sa-i cereti lui Dumnezeu sa va arate in ce biserica sa mergeti…lasati-va timp si incercati sa va concentrati asupra reactiilor favorabile (schimbati focusul).

    • Marius David zice:

     peste tot este aşa, Ioana, nu numai în bisericile neprotestante, numai că acolo relaţiile sînt mai strînse şi de asta pare mai toxic mediul..
     unde este lumină … sînt şi muşte, asta-i teoria mea cu privire la biserică. Lumina Bisericii adună urîtorii de întuneric, dar adună şi multe goange.

  • Marius David zice:

   Am făcut-o! Predicarea!
   Sper că a fost şi Cuvînt!

 11. adrian zice:

  Am petrecut o seara de Craciun cu muzica „patratoasa”… 🙂

 12. Nicu Oros zice:

  Multumim frate Marius de vizita. Predicarea a fost biblica, plina de putere. Biserica a fost cercetata.
  A fost mult Cuvant !!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.