Lilieci

Noi avem lilieci. Seamănă cu o frază din abecedar. La fel ca Ana are mere. Avem lilieci, deci sîntem bogați, pentru că sînt animale rare, folositoare, pe cale de dispariție, deci… protejate de lege.

Am venit lunea trecută acasă și ce să vezi pe întuneric? Soția mea se usca la păr și s-a împlinit legenda urbană… da, s-a aruncat în păr…apoi a intrat în casă.

Mare, negru, cu aripi largi, cu bot turtit, urechi marișoare, dar nu uriașe, așa cum știam eu… ce mai… o frumusețe

L-am fugărit prin toată casa, mizînd pe faptul că nu vede. Are un zbor frumos, rapid, ocolește obstacolele cu o viteză și manevrabilitate uimitoare pentru un șoarece care nu vede și se ghidează după ultrasunete.

L-am prins în baie. Ne-am jucat v-ați-ascunselea…

Am plecat trei zile și l-am găsit sleit de puteri în coșul de gunoi. I-am dat drumul … dar am descoperit cuibul.

Stau la etajul 7. Exact deasupra noastră, între etajul 7 și 8, sub pervazul vecinului, în crăpăturile dintre balcoane …sînt…. o mulțime. Cîntă în fiecare noapte.

Este perioada lor de împerechere. Seara decolează ca niște avioane de luptă. Cică înghit cîte 600 de insecte pe oră…și eu mă miram de ce nu mai avem țînțari.

Între lilieci și țînțari… prefer liliecii.

Sînt inteligenți, rapizi, vînători desăvîrșiți, adaptați la viața urbană la fel de bine ca în peșteri…

Dar… dacă aș putea scăpa de ei fără să le fac rău m-aș bucura și mai mult, pentru că fac o mizerie de nedescris și de nefotografiat pe pervazul nostru. Scîrbos. Toate resturile de țînțari înghițiți cu o noapte înainte sînt pe geamurile și pervazul nostru.

Ca un român civilizat și cuminte nu m-am apucat să-i zgornesc eu cu mătura, ci am anunțat Asociația pentru protecția liliecilor din România. Rapizi, ca liliecii, m-au contactat și ei și sînt doritori să îmi ofere ajutorul. Acum îi aștept… dar vin abia peste trei săptămîni…

iată ce mi-au scris..

Salut,

Banuiesc ca cineva din Asociatie te-a contactat deja. Insa pana una alta, daca lasati gemul deschis nu uitati sa trageti perdeaua. Daca deja au intrat in casa, lasati geamul larg deschis pentru a lasa liliecii sa-si gaseasca singuri iesirea sau ii puteti captura folosind o manusa din piele. Liliecii nu trebuie ucisi sau raniti intrucat sunt protejati de lege. Liliecii nu va invadeaza nici nu va ataca. Daca au intrat in camera dvs. a fost strict accidental. Liliecii mananca strict insecte (cateva mii de tantari pe noapte); nu se prind in par.

Lucian

Alte idei?

Despre Marius David

soțul Nataliei
Acest articol a fost publicat în Amintiri, dulce Românie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

104 răspunsuri la Lilieci

 1. viorica zice:

  Si noi avem lilieci .Ii vedem noaptea cum zbor cu o viteza fantastica in jurul garajului cred ca acolo au cuibul .Daca iti intra in par ,nu il mai poti scoate trebuie sa-ti tai parul .Odata m-am trezit cu unul in casa ,am luat un prosop si atat l-am alergat dar si el pe mine ,pana la urma l-am prins si i-am dat drumul afara .Nepotica mea cand doarme la mine are 9 anisori,si aude zgomot in oblonul de la fereastra ,vine repede si imi spune ;”Nona,nona, strigoi,strigoi”! Degeaba ii explic ca tot ii e frica .

  • Marius David zice:

   Am înţeles că nu-i adevărată chestia cu intratul în păr, ies din păr şi se prind numai din cauza faptului că părul absoarbe ultrasunetele, Pe Natalia a ocolit-o pînă la urmă, deşi acum are un păr foarte lung… s-a îndpretat spre părul ei, a atins-o în timp ce se usca,

 2. adrian zice:

  De fapt liliecii „vad”. „Vad” cu ultrasunete, au un fel de sonar foarte fin reglat. Intra uneori in par din cauza absortiei ultrasunetelor. Ingineria biosistemelor studiaza de mult timp sistemul lor de radiolocatie. Se dau teze de doctorat pe acest subiect. Se pare ca formeaza in creierul lor o harta a zonei. Oare cum arata lumea „vazuta” de un liliac? Inginerii au invatat multe de la liliac si „cursul” inca nu s-a incheiat.
  Bine ati facut ca i-ati crutat. Putin ecologism a la Buddha face crestinismul si mai frumos! Liliecii sunt o minune! De fapt ce nu e o minune?
  Asocierea liliac-vampir/strigoi este nedreapta.

  • Marius David zice:

   Mulţumim foarte mult de lămuriri, Adrian.
   Ecologismul meu nu este tip Budist, deloc. este pur creştin.
   Cu totul altfel vezi liliecii cînd le priveşti ca o creaţie a Dumnezeului Creştin.
   … chiar şi ţînţarii 🙂
   uneori mă întreb de ce s-au salvat la potop şi puricii, păduchii şi ţînţarii.

   • adrian zice:

    Ecologismul de sorginte crestina – iata o tema foarte interesanta! Sunt voci care incearca sa argumenteze ca panteismul favorizeaza curentele ecologiste („nevoia de ecologie din vremurile noastre cere budism” – spunea un ilustru academician acum cativa ani la una din intalnirile interdisciplinare de la Academie). Astept un eseu de la dvs. pe tema ecologismului crestin.

    • Marius David zice:

     Cu adevărat o temă interesantă. Totul va arde cu troznet.
     Aici sînt două şcoli de escatologie. Ortodoxia nu presupune o întrerupere radicală între acestă creaţie şi noua creaţie.
     Şi în protestantism sînt cîteva curente de aceste fel.
     Neoprotestantismul şi evanghelicii în mod special (se înţelege că între evanghelici nu intra martorii lui Iehova) propovăduiesc o catastrofică întrerupere a istoriei şi o recreaţie.
     Se pujne întrebarea, dacă totul va arde şi lumea se va sfîrşi…mai are rost să lupţi împotriva încălzirii globale?
     Cred că am scris ceva despre asta pe Patratosu, dar nu îmi aduc amine în care articol

     • adrian zice:

      Interesant versetul care spune ca „totul va arde cu troznet”, si ca „elementele (trupurile ceresti – DC) se vor topi de mare caldura” (2Petru 3:10). Ce e cu elementele astea, stoicheia (stoicheion)? Vechii greci, cand folosesc acest cuvant, par sa se refere la constituentii elementari ai lumii. Fizica moderna spune ca exista o temperatura maxima (temperatura Planck) la care insasi structura geometrica a spatiu-timpului se „volatilizeaza”. Adica nu o e vorba de o ardere din care sa rezulta ceva (o „cenusa”), ci o „evaporare” a structurilor spatio-temporale (a „ţâţânilor”). E posibila o astfel de apropiere?

 3. Irina zice:

  si la noi a intrat unul in casa saptamana trecuta, nu stiu de unde a aparut. Eu m-am refugiat (tipand, normal :)) ) sub o patura, in timp ce al meu il fugarea prin sufragerie. Intr-un final a reusit sa-l scoata pe fereastra. A fost prima oara cand am vazut un liliac. Bine, vorba vine „am vazut”, ca doar ce l-am zarit si m-am ascuns :)).

  • Marius David zice:

   Aha, liliecii nu fac niciun rău, ah… s-ar putea să zgîrîie sau să muşte fără intenţie, de aceea trebuie prinşi cu mănuşi de piele… pentru că unii poartă turbare. Nu este cazul celor din ţara noastră care mănîncă exclusiv ţînţari…
   Probabil aveţi o colonie pe aproape.
   Singurul lucru deranajant după mine este legat de excrementele lor, care ne sînt acum pe tot pervazul, în rest nici măcar cîntecul lor chiţăit nu ne deranjează… Oricum nu prea mai avem ţînţari de cînd sînt pe aproape… Colonia asta mănîncă cîteva mii, dacă nu… zeci de miii de ţînţari fiecare noapte.

 4. vio zice:

  Hi hi hi
  Irina as fi facut la fel,nu stiu cum a reactionat sora Natalia.Nu-mi plac soarecii, nici liliecii,nci reptilele,nici pisicile…
  Sotul meu prinde serpi…

  • Marius David zice:

   NAtalia a început să rîdă şi mi-a spus că este un liliac. ESte foarte curajoasă. Nu s-a isterizat, a ţipat scurt şi mi-a spus că avem lilieci în casă… apoi a rămas să se usuce la păr în acelaşi loc… iar eu am alergat după dînsul….

 5. viorica zice:

  Fetelor voi ati facut ca sotul meu,v-ati ascuns ,fricoaselor !

 6. Irina zice:

  haha, Viorica, tu ești mai bărbată ;))

 7. guitarschizofrenic zice:

  foarte interesant, eu nu am vazut niciunul pana acum. din cate stiu eu excrementele de lilieci sunt un fertilizant foarte bun pentru plante. poate cel mai bun fertilizant, nu stiu daca se aplica si liliecilor din tara noastra! vad insa ca pot deveni o pacoste.

  • Marius David zice:

   da, se poate, nu ştiu, nu cred că vom aduna excrementele acelea pentru plantele de apartament 🙂

   oricum sînt interesanţi.
   eu nu ştiu cum pot trăi sub tabla aceea groasă sub care se dezvoltă o căldură uriaşă…
   ştiam că sînt în căutare de locuri reci, peşteri etc.
   extraordinar ce putere de adaptare au ..

  • adrian zice:

   Octo, iti aduc unul de la tara, turla bisericii ortodoxe este plina de lilieci! 🙂
   Ti-l fac cadou daca imi canti la chitara bucata mea preferata! 🙂

 8. Alin Suciu zice:

  @guitarschizofrenic: Marius, scoate-ti eventual ghivecele de flori pe pervaz…

 9. Alin Suciu zice:

  Nu, sunt la Helsinki. Ati reusit sa scoateti de la tipar Civitas Dei?

 10. guitarschizofrenic zice:

  Bats are natural reservoir for a large number of zoonotic pathogens including rabies, severe acute respiratory syndrome (SARS) Henipavirus (ie. Nipah virus and Hendra virus) and possibly ebola virus. Their high mobility, broad distribution, and social behaviour (communal roosting, fission-fusion social structure) make bats favourable hosts and vectors of disease. Many species also appear to have a high tolerance for harbouring pathogens and often do not develop disease while infected.
  Due to the risk of rabies and also due to health problems related to their faecal droppings (guano), bats should be excluded from inhabited parts of houses.

 11. viorica zice:

  Irina chiar ca sunt barbata.Eu tai gainile si sotul meu se ascunde dar, nici nu le mananca.

 12. Alex zice:

  Când mai stau seara în curte la răcoare, mai zăresc câte un liliac „planând” în viteză. Pisicile mele cele multe stau cu ochii spre cer, probabil mirându-se de „şoarecii zburători” (supermouse :D)! Până acum nu mi-a aterizat niciunul în casă, dar de văzut i-am tot văzut străbătând cerul nopţii. Poate au vreun cuib prin zonă, cine ştie.
  Mi-am amintit că la m-rea Bistriţa din Oltenia, într-o peşteră de acolo se află una dintre cele mai mari colonii de lilieci din ţara noastră. Sunt cu miile atârnaţi de tavanul peşterii! Foarte drăguţi cum stau îngrămădiţi unul într-altul.
  Interesante informaţii despre abilităţile lor de „super-Raid”!

 13. viorica zice:

  Indieni in mananca .Am vazut la tv vinatoare de lilieci.

 14. viorica zice:

  Ia-te de mana cu cel de la bizar food .

 15. Marius David zice:

  Informatii de la Vlad Olteanu

  Ma bucur ca v-au fost de folos informatiile, desi vad de pe blog ca deja ati gasit multe si dvs pe net. Este bine ca va pot face o vizita colegii din Sibiu; din pacate cu zgomotul nu puteti rezolva in mod eficient si necostisitor pana nu vor decide sa se mute, insa pentru a preveni acumularea resturilor de insecte (guano) pe pervaz se poate monta sub crapatura in care stau o bucata de material rigid, perpendiculara sau in unghi cu peretele blocului care sa devieze excrementele – la fel cum ati proceda si pentru a devia picaturile de apa cu o copertina.

  Nu este nici o problema sa publicati informatiile,

  Astept vesti despre cum decurg lucrurile, si daca nu va deranjeaza va rog sa imi trimiteti pozele pe care le-ati facut liliacului (daca sunt) – am putea identifica specia astfel. In cazul in care mai patrund lilieci in casa si ii gasiti cazuti pe undeva (sunt intr-o stare de torpoare/amorteala pentru a-si conserva energia, daca primesc apa ar trebui sa isi revina cat sa poata zbura dupa hrana), va rog sa ii si hidratati inainte de a-i pune pe pervazul ferestrei, cel mai bine seara pentru a putea sa vaneze direct fara a mai pierde energie cu cautarea unui adapost pana la venirea serii (cu o siringa sau un betisor apropiati de boticul lor o picatura de apa, cat sa le umeziti gura – or sa inceapa sa linga apa-repetand procedura pana cand nu mai vor sa bea va asigurati ca sunt capabili sa zboare si sa isi caute hrana; deshidratarea e cea mai mare problema cand sunt izolati in case si nu pot iesi (daca le lasati un geam deschis isi vor gasi singuri calea de iesire cand vor dori sa vaneze).

  Va stau la dispozitie cu orice alte informatii.

  Multumesc mult,
  Vlad Olteanu

 16. adina coseru zice:

  imi tot intra lilieci , sunt complet enervata, ca nu stiu cum sa ii mai scot, ce-i drept am tot uitat sa pun plasa la geam si asa s-au acomodat cu sufrageria mea.acum am iarasi unul de 3nopti in casa.nu stiu pe unde sta dar il aud..sunetul acela..imi face pielea gaina!

  • Marius David zice:

   noi ne-am obişnuit cu sunetul, ba chiar ne-am făcut un tabiet pe la ora 8. ne uităm cum îşi iau zborul…
   Fascinant!
   Absolut fascinant!
   Parcă sînt avionae de vînătoare.
   ESte incredibil cum zboară şi cît de înalt.

 17. adina coseru zice:

  ahh..in plus..daca as sti cum sa ii scot mai repede din casa..ar fi ceva.

  • Marius David zice:

   Draga Adina, Bine ai venit aici!
   Te compătimesc ca un coleg de suferinţă.
   Specialiştii cu care am discutat spun aşa…
   1. dAca a stat prea mult în casă este deshidrat, este în torpoare şi uşor de prins.
   2. Mută mobila.
   3. Dacă îl vezi nu te speria. Se va mişca, dar încet pentru că este slăbit.
   4. Neapărat ia o mănuşă din piele şi dacă ai maţe (guts, cum spun americanii), adică curaj… ia-l în mînă,
   Va întoarce capul într-o parte şi în alta dezorientat, dar se va liişti. Nu trebuie să te muşte cumva că este o posibilitate minoră să fie purtător de turbare.
   5. După părrea mea este liliacul de apus, deci destul de mare.
   Nu îţi va strica nimic prin casă, dar dacă moarte prin camera ta … pute. Aşa că este mai bine să alergi un pic după el.
   Dacă îţi este mai uşor. Ia o mătură moale şi pune-l pe un făraş, dar fără să îl sstriveşti, că este foarte fragil.
   Apoi pune-l afară.
   Va zbura, dacă mai poate după atîtea zile.
   Spor la vînătoare!

   • Alina zice:

    Acum trei saptamani m-am trezit in bucatarie cu un pui de liliac. Toti din casa ne-am speriat si in timp ce il studiam noi si ne gandeam cum sa prindem ne-a fugit de sub nas..Nu stiu unde s-a ascuns.. Il cautam de atunci. Cum fac sa Il gasesc.. Mentionez ca nu zbura ci era pe jos ca un soricel..asa a si fugit.. De atunci nu pot sa ma mai odihnesc noaptea a prea bine..solutii?

    • Marius David zice:

     Hmmm, da, există soluție, să telefonați cleor de la protecția animalelor. Au mai făcut-o și alții!
     Din păcate, fiind pui, nu știe să se hrănească.
     Va muri pe undeva pe sub mobilă.
     Îl veți găsi laurmătoarea curățenie generală.
     Veste bună: este atît de mic încît nu va mirosi a cadavru.
     Dacă vreți să îi salvați viața, încercați să mutați cu grijă mobila,
     folosiți o mănusă de piele pentru a-l apuca și dați-i drumul afară. Poate va avea noroc.
     Nu sînt agresivi deloc și sînt foarte simpatici.

     • Magda zice:

      Eu am gasit unul in bucatarie si i-am DAT cu sprei de gandaci ,nu am stiut ce e.. L-am confundat cu un gandac mai mare.. A disparut… O mai fi in casa..? Nu l-am mai vazut de aproape 4 saptamani.. Sa fi murit pe undeva? O fi iesit afara? Stiu ca a fugit si dus a fost

 18. Marius David zice:

  Adina, uite ce spune un specialist

  Buna seara,

  Imi cer scuze pentru raspunsul trimis cu intarziere!

  In aceasta perioada a anului este foarte obisnuit ca liliecii sa isi caute adapost in cladiri – dar in zonele de exterior (crapaturile din pereti, sau podurile). Va rog sa imi precizati exact cum anume v-au „invadat” si sa nu actionati sub nici o forma violent impotriva lor – pentru ajutor direct puteti apela la Agentia pentru Protectia Mediului din Oradea, in caz ca problema este grava – dar din nou, va rog sa imi dati detalii pentru a intelege mai bine. In aceasta perioada au deja pui mari, care pot sa zboare de unii singuri, iar acest adapost al coloniei (de toamna) este ultimul inainte de perioada de iernare – si tocmai din acest motiv este foarte important sa ramana nederanjati, pentru a putea acumula rezervele necesare pentru iarna cand hiberneaza si traiesc doar din rezervele acumulate peste vara si mai ales toamna.

  Liliecii din Romania sunt exclusiv insectivori – se hranesc doar cu insecte care zboara noaptea (de ex. nesuferitii tantari) sau cu omizi. Nu ataca sub nici un motiv omul si evita sa intre in contact cu noi daca nu sunt nevoiti sa o faca. Povestile despre liliecii care se prind in par sunt doar mituri, iar in Romania nu exista lilieci vampiri. Cel mai probabil langa casa dumneavoastra se afla o colonie de Nyctalus noctula (liliacul de amurg) sau Pippistrellus pippistrellus (liliacul pitic – are doar 3.5 cm lungime la maturitate).

  Intr-adevar, intrucat in aceasta perioada puii convietuiesc cu mamele lor dar si cu masculii reveniti in colonii (in perioada de nastere a puilor acestia stau separati de femele) coloniile pot fi destul de zgomotoase. Insa sub nici o forma nu vor incerca sa patrunda intentionat in interiorul casei – puteti insa sa va puneti la geamuri plase de tantari pentru ca nu cumva sa va patrunda din greseala in casa un liliac in timpul zborului de noapte.

  In cazul in care patrunde un liliac in casa, nu il prindeti cu mana goala. Folositi o manusa groasa de piele sau, si mai bine, o cutie de carton cu ajutorul careia sa il ridicati, apoi puneti-l pe pervazul ferestrei – isi va lua singur zborul. Desi nu sunt deloc violenti, cand sunt prinsi cu mana se sperie si pot musca pentru a se apara – de unde si necesitatea de a purta manusa. Daca totusi sunteti muscata, apelati la serviciul de urgenta pentru a fi vaccinata antirabic – ca orice animal salbatic si liliecii pot fi purtatori ai virusului turbarii (desi cazurile cunoscute de infectare sunt foarte putine, mai putin de 10 pe teritoriul Europei pana in prezent).

  Pentru moment va ramane doar sa asteptati venirea frigului – in noiembrie cel mai probabil vor schimba adapostul si vor parasi spartura din peretele dvs. In cazul acesta, va rog sa va asigurati ca intr-adevar au parasit-o inainte de o astupa pentru a preveni intoarcerea lor in anul urmator – toti liliecii din Romania sunt strict protejati prin mai multe legi nationale si internationale si este datoria oricaruia dintre noi sa ii protejeze pe cat posibil.

  In cazul in care va pot fi de folos cu mai multe amanunte, va stau la dispozitie!

  Va rog sa imi comunicati zona in care locuiti – este important sa localizam cat mai multe dintre zonele in care sunt colonii de lilieci pentru o mai buna intelegere si protejare a acestora.

  O seara buna,
  Vlad Olteanu


  Quote of the day:

  Charles de Gaulle – „The better I get to know men, the more I find myself loving dogs.”

 19. Maria zice:

  lucrez la un cabinet veterinar ca asistent, acum 2 zile au venit niste fete cu un liliac pitic pippistrellus pippistrellus. nu este ranit si nici pui nu este.l-am luat acasa si i-am dat mancare, a mancat mancare de mierle si speram ca ma va parasi, dar noaptea s-a bagat dupa dulapul din dormitor sa hiberneze avand in vedere ca sta acolo din seara cand l-am adus acasa. intrebarea mea este urmatoarea, sa il las acolo pana la primavara? in apropiere e o livada cu nuci si stiu ca sunt multi lilieci si l-as elibera prin zona respectiva.

  PS locuiesc in Bucuresti, zona Auchan – 1 Decembrie 1918

  • Marius David zice:

   Stimată Maria, vedeţi că sînt ceva link-uri de la asociaţiile de protecţie a liliecilor.
   Contactaţi-i pe dînşii. Părrea mea este că vă expuneţi unui risc cu hibernarea în casă.
   Nu ştiu ce puteţi face.
   Aveţi grijă la manipularea animalului. Mănuşi de piele, ca să nu fiţi muşcată. Sînt purtători de turbare.

 20. Ioana T. zice:

  Eu am gasit unul in fata unui parc. Era maro cu ochii mici si negri. Era sucit si ii cam lovea lumea. L’am luat intr-un prosop si l’am tinut pana sa incalzit, cred ca ii era foame ca lingea prosopul.. L’as fi luat acasa ca sa il haranesc dar avea purici. I’am dat drumu mai departe de unde il gasisem, sper ca e ok acum.

 21. costi zice:

  Liliacul este o pasare nocturna extrem de folositoare.Imi place foarte mult noaptea si ador pasarile,insectele nocturne,dar si cele diurne.Liliacul vaneaza in special noaptea.Se hraneste cu insecte.Corpul lui este acoperit cu par moale.Ador si bufnitele,cucuvelele,huhurezul,toate sunt folositoare pentru ca ne scapa de rozatoare.

 22. Ina zice:

  Salutare tuturor. Ca mai toti cei prezenti aici m-am trezit si eu cu un liliac in casa asnoapte.
  Nu e prima oara. Acum vreo 2 ani prietenul meu la 3 noaptea facea vanatoare de lilieci. Acum sunt singura acasa. Cum scap de minunat?

 23. Ina zice:

  da, sunt foarte sigura. am auzit zgomot. am deschis usa de la camera si l-am vazut zburand in toata splendoarea pe hol. din cand in cand se mai trantea in geamul de la usa camerei.

  • Marius David zice:

   inseamna ca s-au trezit.
   Nu este periculos,
   acum este ametit,
   prinde-l cu o manusa.
   seamana cu un soarece, dar nu este soarece 🙂
   elibereaza-l, este impotriva legii sa il omori, este specie protejata.
   sa te feresti sa te zgirie sau sa te muste,
   nu face intentionat, mai ales ca nu prea vede 🙂
   de asta este buna manusa.
   Curaj!
   eu am facut-o.
   este ciudata senzatia, dar … imbarbateaza-te 🙂

 24. Ina zice:

  doamne dar cred ca lesin de frica sa-l vad langa mine si mai ales sa-l prind eu. ascunsa dupa usa e bine. am observat ca daca aprind lumica el sta cuminte, nu mai zboara. nu as putea sa-l prind cu o matura ceva?

  • Marius David zice:

   cu mătura, dar cu milă, Ina, sînt foarte fragili.
   Te rog prea mult dacă îţi cer să îi dai cu picătura ceva apă? Se deshidratează foarte uşor.
   Îi trebuie apă.
   Nu-ţi face nimic. Mănîncă numai gîze. Nu suge sîngele 🙂

 25. Daniela Grosu zice:

  Buna ziua!
  Am citit raspunsurile date de dvs mai sus si vroiam sa va intreb daca nu exista ceva care sa-i tina la distanta de casa. Mie mi-au intrat in casa si prin instalatia electrica, prin tevile de la baie. Am constatat ceva: in special in serile de vara foarte calduroase, cand ziua era canicula, ma trezeam noaptea cu ei in casa. Precizez ca noi stam la etajul 3 si deasupra este pod.

  • Marius David zice:

   ah, greu, greu, greu.
   Nu ştiu ce să vă spun. Noi i-am chemat pe cei de la asociaţiile de protecţie ale liliecilor, am discutat în stînga în dreapta,
   nu prea se poate face nimic, sînt protejaţi prin lege.
   Din fericire nu prea pot face mare rău. Dacă vreţi să îi scoateţi afară, neapărat cu mănuşi, ca să nu vă muşte, pot purta turbare.
   luaţi legătura cu organizaţiile specializate,
   pot încerca o mutare a cuibului.

 26. flory zice:

  si eu am avut un liliac in casa. chiar anul trecut in noaptea de florii .cred ca a intrat pe geamul de la baie ca altfel nu se explica .la bucatarie aveam geamul inchis. cand am ajuns acasa (ora 23) am vazut ceva urat si negru sub scaunul tras de sub masa , in bucatarie .
  am crezut ca este o broasca , dar apoi am realizat ca este un liliac. nu vazusem asa aproape niciodata ,insa cand era mic copil mergeam la bunici la tara si pe inserat ii vedeam si auzeam in vale pe langa apa .
  nici nu pot sa va scriu ce am simtit atunci ,am intrat in panica si una foarte mare cand l-am auzit si ce sunete scoate mai rau mi-a crescut tensiunea.eu am fugit in camera l-am lasat pe iubitul meu sa -l „prinda”
  el ,speriat la randul lui de mine ca dc iti intra in par s-a zis cu el trebuie sa l tunzi( si la cat tine el la podoaba capilara…….)s-a panicat si el. l- a scos pe casa scarii cu matura si farasul bineinteles dupa ce i arsese vreo cateva cotoare de matura in cap , cred ca a vazut stele verzi ,asta ca sa nu mai vina niciodata „neinvitat”.a doua zi l-am gasit in fata usii la subsol l-a scos tot el afara , cu un mop. i-am facut poze l-am si inregistrat . urati,scarbosi, nesuferiti si lista ar putea continua

  • Marius David zice:

   draga Flory, am zîmbit la întîmplarea voastra. Cred că v-aţi speriat prea tare. Acum s-a dus cuibul de deasupra noastra… avem mai mulţi ţînţari.
   Între ţinţari şi lilieci, prefer liliecii. mănîncă toţi ţinţarii.

 27. flory zice:

  va vine sa credeti sau nu dar a zburat si era miezul zilei. noi credeam ca nu mai zboara ,mai ales dupa „cafteala” si dupa cum stiam noi ca ei zboara numai noaptea ca ziua nu vad. si da, este adevarat ca a zburat in stanga . se spune ca liliecii in momentul cand ies din pesteri zboara intotdeauna in stanga.

 28. Ana zice:

  Buna tuturor,am si eu o mare probleme,cred k la mine in pod se afla o adevarata colonie d lilieci,pur j simplu nu-i mai suport j p deasupra mie si frik d ei

  • Marius David zice:

   Draga Ana,

   1. speciile de lilieci care trăiesc în România nu sînt hematofage ca speciile mari , singură problemă poate fi faptul că sînt purtători de rabie. Dacă umbli la ei, trebuie să ai mănuși.
   2. vor merge curînd, în noiembrie, să hiberneze,
   3. cînd pleacă să hiberneze, fă ceva cu podul, strică habitatul și vor merge în altă parte, curăță, văruiește, mansardează, ceva de genul asta, sau închide pur și simplu orificiile prin care ar putea intra colonia anul viitor,

   noi am scăpat de ei epntru că vecinul de la etajul superior și-a pus geamuri termopan și a stricat spațiul în care se adunau, spațiul dintre o tablă și perete, tabla a fost îndepărtată, au revenit, dar nu au avut unde să își așeze sediul de vară.

 29. simonika zice:

  buna ziua. am si eu un liliac…imi face vizite noapte de noapte pe balcon. de cand ne-am mutat in acest apartament in fiecare dimineata (mai putin azi iarna) gasesc excrementele de la vizitator. o fi unu…sau mai multi vizitatori, nu stiu. doar ca in ultimele 2 saptamani, a devenit cam indraznet si vine la locsorul lui chiar daca suntem pe balcon. daca inainte nu aparea pana dupa ora 12 noaptea, acum vine si la 22, cum se intuneca. mai rau e ca de vreo 4 ori l-am simtit pe pielea mea…si sunt ingrozita. chiar nu pot sa fac ceva sa nu vina pe balconul meu?

  • Marius David zice:

   nu prea ai ce să îi faci, Simonika, închide balconul,
   nu îl omorî. este protejat prin lege şi sînt nişte animaluţe extrem de inteligente, sociabile şi chiar frumoase, dacă le studiezi.
   Nu fac rău, mănîncă ţînţari, sînt multe mituri referitoare la ei,
   ne este greaţă de ei pentru că seamănă cu şoarecii, sînt ca nişte şoareci înaripaţi,
   singurul pericol este să te muşte, pot fi purtători de turbare,
   te muşcă doar dacă îl prinzi incorect, atît.
   de aceea este recomandabil să îl prinzi cu mănuşi de piele.
   prinde-l, dacă poţi şi du-l la un veterinar, ştie el ce să facă cu animalul.

   • simonika zice:

    multumesc de raspuns 🙂 intr-o noapte avand insomnie am pus lumina pe el si am vb din geamul de la bucatarie, la care am sita…si de atunci ne-am imprietenit…nu vine pe balcon pana nu mergem noi de acolo :)…si…de 3 nopti nu mai vine … credeti sau nu dar ii simt lipsa 😦 s-au inmultit tantarii

    • Marius David zice:

     dacă îl lăsaţi să se apropie mai mult… vă va scăpa, împreună cu gaşca lui… de toţi ţînţarii.
     sînt nişte animăluţe extrem de inteligente…
     toată problma lor cea mai mare este să nu facă diaree, dacă tot stau cu capul în jos

 30. FLORY zice:

  piuuuuuuuu ce i-as mai da o matura in cap sa mai vada cateva „stele verzi” dar se pare ca s-a saturat de cate i-am dat atunci cand l-am prins in bucatarie , ca nici nu si-a mai facut aparitia. sa nici nu mai revina ca de data asta nu mai scapa.

  • Marius David zice:

   păcat, lasă-l în pace!

   • FLORY zice:

    poi ii e frica sa mai vina , dar dc mai vine nu ma mai gaseste . hi hi ca plec eu

   • Elisa Chitu zice:

    Buna seara ,
    Ma numesc Elisa si am 13 ani . Acum vreo 3 zile am gasit un liliac in mare , plutind . Are osul de la aripa rupt in 2 . L-am dus la veterinar si i-a facut vreo 5 -6 injectii cu vitamine cu antibiotic, o injectie de deparazitare si nu mai stiu ce 8-| . In fine :-j In prima seara am incercat sa-i dau niste musculite dar nu le`a mancat . Apoi veterniarul mi`a spus sa incerc sa-i dau care de pui fiarta . Si asta am facut . Acum manaca carene de pui fiarta si bea apa cu betisorul de urechi inmuiat in apa . Urat e ca veterninarul mi-a spus ca nu o sa mai zboare niciodata ca nu mai are nerv in aripa . Nu musca si c e foarte prietenos . Are chiar si un nume . :)) Il cheama Skip dar eu il alint Skippi . Ce credeti , va supravietui si asa ?

    • Marius David zice:

     Pfui, îmi pare rău pentru experienţa ta.
     Nu ştiu dacă va supravieţui în captivitate.
     De obicei prin nov trebuie să se ascundă pentru hibernare.
     Admirabil ce ai făcut, Elisa. Bravo!!!!

     Dacă totuşi te muşcă din greşeală… crede că eşti hrană… că nu vede… să faci un antirabic.
     Îngrijeşte-l cît poţi. Apoi înmormîntează-l cu pompă. Merită.
     este o creaţie extraordinară a lui Dumnezeu.

     Salutari lui Skippi de la colegii lui lilieci de pe blocul meu.

 31. Elisa Chitu zice:

  Si daca e in captivitate , mai hiberneaza ?

 32. Elisa Chitu zice:

  Nu mai e nevoie sa stiu pt ca acum a murit 😐

  • Marius David zice:

   îmi pare extrem de rău. Îngroapă-l undeva. ESte o creaţie care merită această onoare. Nu ar fi putut hiberna în captivitate. Mă bucur totuşi pentru experienţa ta. O vei ţine minte.
   Şi mie mi-a murit un animal, dar unlul la care am ţinut foarte mult.

 33. dana zice:

  buna, locuiesc in oradea la etajul 7 si avem o intreaga colonie de lilieci pe lateralul balcolunului sub tabla… fac o galagie teribila, unul a intrat in casa si s-au speriat copiii….cum sa scap de ei ca traiesc cu sentimentul neplacut cand ii aud si deja sunt obsedata cand intru in casa caut peste tot…ma tem sa nu intre peste copil cand e singur acasa si sa se intample ceva grav….pe cine pot chema sa ii alunge?

  • Marius David zice:

   welcome in the club, Dana! 🙂
   Nu prea ai ce să faci.
   Da, dacă vezi mai sus în postare, sînt nişte numere de telefon.
   dă un search pe „protect lilieci” sau ceva de genul asta şi băieţii vin şi ţi-l caută.
   nu îţi poate face niciun rău.
   Se va deshidrata repede şi va muri.
   Este ascuns pe sub vreo mobilă pe undeva.
   Dcă îl vedeţi, luaţi o mănuşă din piele şi prindeţi-l.
   apoi daţi-i drumu.

 34. RUXI zice:

  Buna seara,

  M-am intors pe seara acasa si am auzit zgomote puternice, am crezut ca vecinul de sus muta mobila dar cand am privit in directia zgomotelor am vazut un liliac mare si negru ce plana si se lovea de tavan. Cand am aprins becul a fugit in dormitor si nu s-a mai auzit deloc. Ar fi putut intra in casa prin micile gauri din tavan pe unde am scos fire electrice ? Oare obisnuieste sa se ascunda in dulapul cu haine, intredeschis la ora plimbarii lui? Imi doresc sa-si aleaga un loc mai bune de hibernare….

 35. maria zice:

  buna ziua,am depistat si eu cativa lilieci la bloc,specific ca stau cu chirie aici ,din luna septembrie ,iar pe iei ii tot aud din noembrie pe langa fereastra de la dormitor.La inceput chiar am crezut ca am soricel prin casa,pe urma una din fetele mele mi-a spus ca sant lilieci,nu au facut nimic ,doar ca ma deranjeaza suieratul lor.Azinoapte chiar au fost foarte galagiosi,ma gandesc ca sau suparat ca ia-m deranjat ,dar si ei pe mine.Intrebarea e cum scap totusi de ei ?sa specific ca stau in bucuresti zona trapezului.

 36. buha zice:

  In aceasta seara mi-a intrat un zburator in balcon. Am dat o cautare pe Google si am ajuns aici. Dupa primele mesaje m-am linistit si mi-am luat inima in dinti. Batman era cam cat o palma intinsa si destul de ametit (mai mult se mergea pe jos decat sa zboare). A aterizat intr-o galeata cu mop din care nu mai putea iesi asa ca am rasturnat-o pe fereastra si si-a luat zborul.

 37. Oxana zice:

  Salutare…..am tras si eu o sperietura asta seara cu un liliac ce a aterizat pe peretele din hol…pina la urma ne-a venit ideia sa-l dam cu fixator de par…astfel s-a lipit, si lam dat jos cu un prosob..

 38. Bogdan zice:

  Liliecii mananca doar insecte ?

  • Marius David zice:

   și sug sîngele la oameni, dupa care se transformă în Dracula,
   Glumesc 🙂
   Da, în principiu doar insecte.
   Mușcă numai din instinct, de aceea trebuie prinși cu mănuși.
   În rest sînt niște hamsteri cu aripi.

 39. Adriana zice:

  fugiti de ei`.. evitatii..:((( odata intrati in casa ff greu ii mai scoti indiferent ca esti cu matura sau cu cutie sau prosop..manusa de piele etc..:(((((

 40. ioana zice:

  daca iarna hiberneaza…..ce cautau 4 lilieci la mine in baie la sfarsitul lui decembrie…gerr…asteapta zapada ca sa plece ???? nu mi e frica dar mie f scarba … merg prin casa ca in filmele politiste , ma uit peste tot :((

 41. erika zice:

  la mine a intrat acuma seara unul in casa,dar interesant ca nu stiu pe unde ci cand.M-am speriat groaznic cand l-am vazut iar mama la fugarit cu matura si cu paleta de batut covoare ,i-a tras una de l-a ametit apoi l-a scos afara.sper ca nu a facut vreun pacat dar sunt tare scarbosi

 42. Valentin Bachus zice:

  Salut o intrebare am si eu, de ce de fiecare data cand stau pe fereastra sa fumez o tigara, in fiecare noapte ma survoleaza cate 2 petrecareti si cum ma simte la fereastra, parca da sa ma pupe.Evident ca ma sperii de ei ca imi intra in ochi, dar devine enervant, care ar fii motivul, stie careva ??

  • Marius David zice:

   Cind fumati pentru ei deveniti ca si inexistent, va confunda cu aerul, le mascati posibilitatea de orientare in spatiu. 🙂
   dar nu va ingrijorati, in noiembrie merg inapoi in pesteri. Si daca va pupa vren liliac, nu-i nicio problema. Sa nu va muste, ca unii poarta rabie.
   In rest, mitul despre incurcarea in par este … mit.

 43. szromulus zice:

  Recent am fost nevoit sa intorc Google-ul pe toate partile pe tema „ce sa faci daca iti intra un liliac in casa”. Micul aventurier s-a hotarat sa imi faca o vizita destul de matinala pentru el, si cam pe sfarsitul zilei de lucru la mine. Era undeva, in jur de ora 3 dimineata. Inca clapaceam la tastatura cand ma trezesc cu o umbra de dimensiunea unui samsung galaxy s6(sau putin mai mare), survolandu-mi camera, trecandu-mi pe langa cap la distante suficient de mici ca sa consider ca lucrurile is foarte serioase. Dintr-un reflex (ca nu aveam timp sa ma gandesc la strategii) am prins o perna mai umflata(ca doar nu era sa dau cu laptopul) si am incercat sa ii arat ca exista colocatari in incapere. Credeam ca anii de arte martiale mi-au dezvoltat viteza si reflexe bune, dar am fost dezamagit de prestanta. Se misca, prin camera, cu o viteza in care nu am reusit nici macar sa ii creez disconfort, desi m-am straduit. A survolat camera, facand zboruri circulare de recunoastere de vreo 15 ori, dupa care a cautat calea spre usa deschisa pe unde a intrat. Dupa tot efortul(a lui de invazie si al meu de a-mi pastra fortareata in posesie) a reusit sa gaseasca usa, de la balconul camerei alaturate, pe unde intrase.

  Evenimentele s-au petrecut cu intensitate maxima incat nu am reusit sa constientizez bine situatia. M-am trezit doar cu o umflatura la tibia stanga. Am executat ca la penalti, cred, un scaun care statea intre mine si perna cu pricina 🙂 . Orele care au urmat au fost revelatoare. Inca la 6 dimineata nu simteam nevoia de somn. M-am linistit, intr-un final. Nu era cazul sa ma panichez, dar cu toate astea un astfel de „amic” nu e de dorit in casa, chiar daca este inofensiv, consumator de tantari si purtatori de boli periculoase 😀 .

 44. Monica Valcu zice:

  Buna ! Vad ca ultimul comentariu a fost facut anul trecut. Eu ma „bucur” de vizita micutilor lilieci de vreo doua saptamani. Va spun de la inceput ca mi-e frica si scarba de ei, nu pot sa-i iubesc si vreau sa scap de ei. Primul incident a avut loc acum vreo doua saptamani, cand, zburand prin sufragerie a declansat alarma de la casa. Atunci nu ne-am dat seama, dar cand l-am vazut din nou acum vreo doua zile, am realizat ce s-a intamplat atunci. Azi-noapte ne-au vizitat doi. Deci intra pe undeva, dar nu ne dam seama pe unde. Stau in jurul Bucurestiului, la casa. La geamuri am plase, asa ca nu-mi dau seama pe unde intra. Va rog, ajutor !!!

  • Marius David zice:

   Chemați-i pe cei de la protecția animalelor. Nu vă atingeți de ei, nu-i omorîți. Sînt asociații care se ocupă de asta.
   Există probabil pasaje înguste prin care intră.
   Dacă totuși vă întîlniți față în față cu ei, folosiți o mănușă de piele, prindeți-i și aruncați-i pe iarbă. NU ÎI OMORÎȚI!

   • Georgiana zice:

    Acum imi dau seama ca nu sunt singura care am foat vizitata de un liliac . Aseara cand m-am intors acasa dupa 3 zile am observat ceva lipit de plasa,initial am crezut ca este un soarece. Prietenul meu a deschis plasa si l-a indepartat cu o matura. El si-a luat zborul linistit insa mie si acum imi e frica sa nu mai fie vreo unul prin casa . Banuiesc ca a intrat prin gaura pe unde iese furtunul de la aerul conditionat (Am astupat-o acum). Mentionez ca stau in Bucuresti la etajul 4 . Sper sa nu ma mai confrunt cu o asemenea situatie chiar daca ei sunt inofensizi, mie imi e teama de ei . Si cu aceasta cautare pe google am afat ca sunt protejati. 🙂

 45. Anca zice:

  Eu am doi lilieci in casa, de 2 saptamani. Ii am de la cineva care i-a gasit in balcon si care nu i-a vrut sub nici o forma. Ii hranesc o data pe zi, seara, cu ficat de pui crud. Ii las sa mai si zboare prin camera, ca sa nu anchilozeze. In rest, stau cuminti intr-o cutie de papuci. Nu stiam ca pot fi purtatori de rabie, nu mi-a fost oricum frica de ei deloc si ii manevrez si acum cu mana fara manusa. Stau cuminti si mananca in palma. Nu au manifestat intentia sa ma muste nici cand i-am primit. Acum s-au obisnuit cu mine. Am cautat viermisori la magazinele cu articole de pescuit, dar in perioada asta nu au, din pacate… Aveti idee cu ce sa le mai diversific meniul? Vreau sa le dau drumul cand se mai incalzeste afara, ca sa poata supravietui, dar pana atunci, vreau sa le asigur cat de cat ce le trebuie…

 46. Anca zice:

  Am doi lilieci „in gazda” pe perioada iernii. Le dau ficatel de pui crud. Are cineva idee ce sa le mai dau ca sa le mai diversific meniul pana ii pot elibera?

 47. adriana zice:

  Eu am auzit acum citeva zile misunatura si chitaiala in balcon.Ei sint de cind lumea prin zona,dar de doua – trei zile ma asurzesc cu chitaitul lor in timpul zilei Si nu sint in balcon ci intre balcon si acoperis,unde nu avem acces. Azi nu s-a mai auzit nimic,dar din balcon vine un miros de pitrefactie… Sint sin Buzau,eu catre cine sa ma adresez? Care ati zis ca liliacul nu pute? 😀

  • Marius David zice:

   Miros excrementele lor, nu ei înșiși 🙂
   din păcate se pare că și-au făcut wc-ul chiar sub balconul dvs.
   Nu îi invidiați. Aveți idee ce înseamnă pentru un liliac să se strice la stomac, întors fiind cu capul în jos?
   răbdați-i, în noiembrie vor pleca.
   Veste buna!
   Se vor întoarce în martie.
   Veste proastă!
   bucurați-vă de iarnă în acest fel!

 48. Cristina zice:

  Macar tie ti-au raspuns. Noi am.avut acum un an un liliac care eu am crezut ca hiberneaza…dar care de fapt murise. Nici un semn, nici un raspuns de la Asociatie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.